Hlavní obsah

Kam o mikulášském víkendu? Do pekla, do skal a na Lipno

Foto: lipnoinfo.cz

Foto: lipnoinfo.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý adventní víkend se zejména v rodinách s dětmi nejspíš ponese v duchu mikulášské nadílky. Vezměte děti na Stezku korunami stromů, do lindavské sklárny a ty odvážnější za Krampusáky na pražské Výstaviště. A vy si pak k balení dárků pusťte do ucha Mornštajnovou.

Článek

Možná jste Mikuláše se svojí svitou potkali už ve čtvrtek, ale nebojte, i oni chápou, že nadělovat a dávat dětem kázání je praktičtější o víkendu. A že se těch mikulášských akcí po celé republice bude konat požehnaně. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější a opravdu originální! Jestli byly děti hodné, odměňte je kinem. A sebe milým literárním zážitkem do ouška.

A jak o víkendu bude? V sobotu čekejte oblačno až zataženo, od severozápadu budou postupně přicházet dešťové srážky, na Moravě i mrznoucí, na horách sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až -4 °C a přes den vystoupí na 4 až 8 °C. I v neděli bude zataženo až oblačno, na většině území očekávejte občasný déšť nebo přeháňky, ve vyšších polohách smíšené nebo sněhové. V noci bude tepleji, teploty neklesnou pod nulu (4 až 0 °C) a přes den bude úplně stejně jako v sobotu.

Krampus čerti na Výstavišti

Čerti se dělí do několika kategorií, jsou tu ti malí a šikovní z pohádek, pak ti větší a strašidelnější, a pak jsou děsiví Krampus čerti, kteří řinčí řetězy a kravskými zvonci, mají huňaté kožichy, obří rohy a domů si je zvát nechcete. Kromě Rakouska, odkud pochází, je můžete potkat i na několika místech v Česku. V Praze třeba na Výstavišti v Holešovicích, kde půjde v sobotu průvod 75 Krampus čertů.

Foto: vystavistepraha.eu

Jestli jste zlobili, oni to poznají!Foto: vystavistepraha.eu

Sklářské peklo v Lindavě

Andělské čertování aneb Mikulášská nadílka, co tu ještě nebyla, vás čeká ve sklárně v Lindavě, kde letos nadílka dostane nový kabátek a program bude přizpůsobený i nejmenším. Děti se mohou těšit na čerty, anděly nebo na vlastnoruční výrobu skleněných tolarů, korálkování, malování vánočních koulí, zdobení perníčků, foukání skla. A zkrátka nepřijdou ani mlsouni: ve Sklářské krčmě budou připravené pochutiny z grilu i domácí kuchyně.

Foto: mladaboleslav.cz

Zážitek hned na několika úrovních poskytne mikulášská akce ve sklárněFoto: mladaboleslav.cz

Mikuláš naděluje na Lipně

Rádi byste si udělali menší výlet, ale děti by rády viděly Mikuláše? Vyrazte v sobotu na Lipno, kde se na Stezce korunami stromů bude konat tradiční mikulášská nadílka. Na děti budou čekat nejen dárky, ale také úkoly a čertiska. V autě po cestě nacvičte pěknou básničku nebo písničku, udělá to dojem a sladká odměna vaše dítko nemine.

Foto: lipnoinfo.cz

Stezka korunami stromů bude možná už se sněhovou čepicí, tak se pořádně oblečteFoto: lipnoinfo.cz

Kam si chodí čerti pro uhlí?

Kam na tak trochu speciální mikulášskou prohlídku? Do nejstaršího černouhelného dolu Anselm v Landek Parku v Ostravě, který se tuto sobotu promění v pekelný důl. Pekelníci vás budou pronásledovat po celou prohlídku, ale žádný strach: hodné děti se bát nemusí a ty zlobivé dostanou šanci se vykoupit. A na konci budou Mikuláš s andělem čekat s dobrotami pro každé dítě, které přednese básničku nebo zazpívá písničku. Kdo se bojí, nesmí do pekla! Máte pro strach uděláno?

Foto: ostravskepamatky.cz

Když do pekla, tak s písní na rtechFoto: ostravskepamatky.cz

Tak trochu jiné hrátky s čerty

Nechce se vám dětem objednávat Mikuláše s čertem domů a chcete to letos udělat jiné? Vyrazte v sobotu na 10. hodinu do Adršpašských skal, kde se v nádherném prostředí konají Čertohrátky. Po cestě skalním městem potkáte spoustu čertů, Mikuláše i anděla a těšit se můžete i na plnění úkolů a soutěže, opékání buřtů a i na novou pamětní medaili za odměnu. Přijdou-li děti v masce, mají vstup zdarma. A pozor, skála bude otevřená jen tři hodiny.

Foto: skalyadrspach.cz

Poznejte Adršpach i v jiném než letním počasíFoto: skalyadrspach.cz

A je to – oblíbení kutilové opět na scéně!

Venku už je opravdu chladno a teplým čajem se nedá zahřívat donekonečna, tak se zajděte s dětmi zahřát do kina, protože Pat a Mat jsou tu s novými kutilskými trampotami. Jakou lest vymyslí na zloděje, který jim krade jablka? Jak dopadne stavba automyčky nebo výroba domácího moštu a křupavého popcornu? Ve filmu Pat a Mat: Kutilské trampoty se pustí i do zvelebování domova a klasické „ajeťácké“ katastrofy na sebe nenechají čekat.

Foto: Profimedia.cz

Ajeťáci zase úřadují, běžte se do kina pobavitFoto: Profimedia.cz

Mornštajnová komplet v audioverzi

Nedaří se vám během adventu najít klid na nerušené čtení? A co takhle audiokniha? Můžete chystat těsto na rohlíčky, dělat pořádek ve skříních nebo balit dárky a přitom si užívat i kulturní zážitek. Ve zvukové podobě je již kompletní sada knih autorky bestsellerů Aleny Mornštajnové. Její knižní debut Slepá mapa vyšel před pár dny a načetla ho herečka Veronika Gajerová, která přiznala, že ji kniha zasáhla: „Najednou jsem si uvědomila ten paradox, že sice všichni máme nějaké problémy, ale vlastně si žijeme dobře. Tenkrát byl život strašně krutý a těžký, lidé začínali pořád znova, pořád doufali.“

Foto: audiolibrix.com

Slepou mapu vydalo ve zvukové verzi vydavatelství OneHotBookFoto: audiolibrix.com

Tak která mikulášská akce vás zaujala nejvíc? Nezapomeňte sledovat počasí!

Reklama

Související témata:

Načítám