Hlavní obsah

Super výlet: Do Techmanie!

Foto: Techmania

V expozici MáToHáček si užijí malí i velcíFoto: Techmania

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - Město Plzeň zřejmě nemusíme obšírně představovat, o tamním tradičním pivu, Dinoparku, zoologické zahradě nebo blízkém hradu Radyně ví kdekdo. Možná ale netušíte, že od konce roku 2008 má Plzeň pro rodiny s dětmi další lákadlo. V areálu Škodovky, v jedné ze starých továrních hal, totiž vzniklo interaktivní technické muzeum Techmania neboli science center.

Článek

Od fyziky až k agentu Bondovi

Stará tovární hala je rozdělena do několika sekcí podle zaměření exponátů. V základní expozici nazvané Edutorium se na vlastní kůži přesvědčíte, jak fungují přírodní zákony třeba v oblasti akustiky, optiky, elektřiny nebo molekulové fyziky. Určitě se vám zalíbí i nová expozice TOP SECRET, plná záhad. Tady si děti, rodiče i prarodiče mohou zahrát na tajné agenty a plnit úkoly, při kterých je potřeba postřeh, paměť a ohebnost Jamese Bonda. Musíte například absolvovat letištní kontrolu, přejmout cizí identitu, najít skrytou kameru či projít místem, které je střeženo laserovými paprsky

MáToHáček

Tenhle název není jazykolam, ale název další expozice. V expozici MáToHáček se spoustou her, hraček a hlavolamů si přijdou na své především nejmenší návštěvníci, kteří ještě nepronikli do tajů „velké“ fyziky. A nebojte se, že byste si před dětmi utrhli ostudu – u každého interaktivního exponátu je popsáno, jak s ním máte zacházet, pak můžete společně sledovat průběh pokusu a dozvíte se i to, co a proč se vlastně děje a proč to funguje právě tak a ne jinak. Pokud nespěcháte a všechno si budete chtít prohlédnout podrobně a v klidu, čekají vás v Techmanii příjemné a poučné dvě až tři hodiny.

Foto: Techmania

Je to trojúhelník...Foto: Techmania

Co je to science centrum?

Pro tenhle zvláštní termín zatím neexistuje (a možná ani nikdy existovat nebude) český výraz, vystihující jeho podstatu. Vězte tedy, že science centrum je interaktivní prostor, místo neformálního vzdělávání, které má povzbudit zájem o vědu a techniku u talentovaných dětí a mladých lidí. Nečeká vás nudné memorování, které vy i vaše děti většinou znáte ze školních lavic, ale hry, pokusy a nápomocné otázky a odpovědi, které zakoušíte na vlastní kůži. Zapojíte všechny smysly: exponáty nejenom vidíte a smíte se jich dotýkat, ale také je slyšíte, cítíte a v některých případech je dokonce můžete i ochutnat. Fyziku, mechaniku, optiku a další vědní obory tak poznáváte mimoděk, nenásilnou a přátelskou formou.

Co byste měli vědět

  • Techmania science center má otevřeno každý den od 8.30, v pondělí, ve středu a v pátek do 15 hodin, v úterý, ve čtvrtek a o víkendech do 17 hodin.
  • Vstupné: děti do 4 let zdarma, děti od 4 do 15 let 90 Kč, dospělí 140 Kč, rodinné vstupné 300 Kč.
  • Plánek s rozmístěním expozic získáte u vchodu na recepci. Harmonogram akcí najdete zde.
  • Techmanii najdete v Tylově ulici 1/57, 316 00 Plzeň; (areál ŠKODA HOLDING, a. s., přístup V. bránou z Borské ulice); Tel.: 737 247 585; e-mail: info@techmania.cz; www.techmania.cz.
Foto: Eva Obůrková

V DinoParku si užijete s pravěkými zvířatyFoto: Eva Obůrková

Další zajímavosti v okolí

Zoologická a botanická zahrada – zoogeografický přírodní park s rozlohou 21 ha má na kontě celou řadu rarit. Víte například, že 80 % druhů zvířat chovaných v Plzni neuvidíte v žádné jiné české zoo? Děti se mohou těšit na vyhlídkový vláček, krmení tučňáků, šimpanzů, lemurů, nosálů a varanů komodských, jízdy na velbloudech a oslících nebo komentované a noční prohlídky. Kromě hřišť a míst k odpočinku a povyražení tu najdete například africkou restauraci Kiboko nebo prodejnu suvenýrů U Lemura.

DinoPark – na zoologickou a botanickou zahradu volně navazuje DinoPark s modely druhohorních zvířat, která naši zemi obývala před více než 65 miliony lety. Dostanete se sem buď přímo ze sídliště Lochotín, nebo přes zoo, když vystoupáte klikatými cestami vzhůru do svahu. Kromě různých scének s masožravými i býložravými obludami tu je také dětské hřiště, paleontologické hřiště, 3D kino a prodejna suvenýrů.

Plzeňské historické podzemí – procházka středověkými podzemními sklepy a chodbami pod historickým centrem města. (Vstup z budovy Pivovarského muzea – Veleslavínova 6, otevřeno celoročně denně kromě ledna od 10 hodin, od dubna do prosince do 18 hodin, v únoru a březnu do 17 hodin. Vstupné dospělí 70 Kč – včetně ochutnávky piva, děti od 6 let 50 Kč, rodinné vstupné 180 Kč, www.plzenskepodzemi.cz.)

Muzeum strašidel – ve sklepení jednoho z domů na západní straně náměstí Republiky v centru města se usadil strašlivý Radouš, který kdysi žil na nedaleké Radyni, čerti a ohnivý pes, vodníci, čarodějnice, draci a další nadpřirozené bytosti. A pozor, každou sobotu odpoledne se tu hraje strašidelná pohádka!

Reklama

Související témata:

Načítám