Hlavní obsah

Kam směřuje vaše manželství? K milostné nirváně, nebo k nenávisti?

Foto: Thinkstock

Každý vztah se nějak vyvíjí, někam směřuje. Otázkou je, kamFoto: Thinkstock

Žijete spolu léta, nejspíš máte i děti, prostě máte dlouhou společnou minulost. A váš vztah někam spěje, vyvíjí se. To, kam směřujete, může mít ale různé podoby a nemusí to být vždy příjemné.

Článek

Zpočátku je to vždycky krásné. Postupně přibývají léta, co spolu žijete, povinnosti a starosti. To vše má vliv na to, kam vaše partnerství či manželství spěje. Nejčastěji se páry po mnohaletém soužití dostávají do následujících čtyř stavů.

1. Odcizení

Už to není láska, ale spíš zvyk. Žijete vedle sebe, nikoli spolu. K sobě vás nepojí city, ale spíš společné závazky (děti, hypotéka...). „Všichni k tomu máme blízko. Je potřeba umět se chránit, sledovat vývoj vztahu, pěstovat ho,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Proč: Nejčastěji se to stává, když partneři dlouhodobě neřeší problémy, nespokojenosti zakopávají pod postel, nemluví spolu. Postupně svůj život omezí pouze na „provozní komunikaci“ o tom, kdo odveze děti do školy a kdo nakoupí. „Na počátku sice láska měla své plameny, ale postupně se ochlazovala. Největšími ochlazovači lásky je nemluvnost, nevěra, zlost, násilí, neodpouštění si, nekorektnost a nevyříkávání si věcí včas,“ dodává Aleš Kalina.

Co s tím: Jediným řešením je komunikace. Je nutné si vyříkat vše, co vás ve vztahu trápí, co chcete změnit. A na těchto změnách se domluvit a třeba je i sepsat písemně, vlastně vytvořit jakousi domácí ústavu.

Foto: Thinkstock

Jednou z možností je i odcizení, či dokonce nenávistFoto: Thinkstock

2. Silné přátelství

Jste si s partnerem vzájemně nejlepšími přáteli. Dokonale se znáte, nic před sebou neskrýváte, panuje mezi vámi vzájemná důvěra. Umíte se spolu bavit a smát. Ale bohužel se z vašeho vztahu vytratila jakási milenecká jiskra. „Když se ze vztahu vytratí vášeň, je vztah pro oba partnery zkouškou. Nemusí to nutně znamenat rozchod, partneři jsou spolu často lidsky spokojeni. Problém je v tom, že zde hrozí zvýšené riziko nevěry,“ varuje koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková ze Školy pro ženy.

Proč: Jednoduše se ze vztahu vytratila chemie a je těžké diagnostikovat, proč. Možná vás převálcovaly každodenní povinnosti nebo vás udolal milostný stereotyp a nedostatek nových impulzů.

Co s tím: Dodejte svému životu šťávu! Makejte na sobě. Vraťte se do doby, kdy to mezi vámi jiskřilo, a zkuste podobnou atmosféru navodit. Vyrážejte spolu za romantikou, pečujte o sebe, hýčkejte se navzájem, překvapujte se. To vše je sexy!

3. Super láska

Je to čím dál lepší! Čím déle jste spolu, tím víc se milujete, tím víc partnerových kvalit vidíte! Váš vztah se neustále zlepšuje, máte k sobě blíž a blíž, jste pyšní jeden na druhého, na váš vztah.

Proč:Kdyby někdo znal univerzální návod, jak toho dosáhnout, nejspíš by byli rozvodoví právníci bez práce. Jisté je jen jedno, základem úspěchu je volba vhodného partnera a oboustranná snaha nic nepokazit.

Co s tím:Nic neměnit a pokračovat. A nám nezbývá než gratulovat!

Foto: Thinkstock

Někdo má štěstí a jeho vztah je čím dál lepší, jako by láska s roky narůstalaFoto: Thinkstock

4. Nepřátelé

Z někoho, koho jste milovali, je člověk, kterého k smrti nenávidíte. Z milenců jsou najednou nepřátelé na život a na smrt. Váš vztah už jsou v podstatě jen hádky, výčitky, obviňování a zloba.

Proč:Za dobu společného života jste nahromadili až příliš křivd. Nejspíš se u vás objevila nevěra, nedodržené sliby, možná i násilí. „Nepřátelství už je vlastně jen ochrana od další bolesti,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Co s tím: Bohužel většinou už není cesty zpátky a úlevou pro oba je rozchod. Přesto je možné zkusit komunikovat, a stejně jako v bodě jedna, pojmenovat věci, které vás trápí a změnit je. A za tím, co bylo, udělat tlustou čáru. Zvládne to ale jen málokdo.

A co váš vztah? Kam směřujete vy?

Reklama