Hlavní obsah

Kameny: Dodejte zahradě glanc!

Foto: Thinkstock

Kameny a kamínky pozvednou vaši zahraduFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valouny, kamínky, solitéry – kámen v jakékoli podobě zkrátka do zahrady patří. Vhodným výběrem a správným umístěním dokážeme vytvořit skvělý kontrast s živými rostlinami, dodáme zahradě energii a neotřelý vzhled, a když šikovně využijeme dostupné technologie a postupy, usnadníme si následnou údržbu!

Článek

Proč kameny

Kámen už dávno neslouží jen k praktickým účelům při stavbě domu. Přestože má úžasnou odvodňovací kapacitu a hodí se všude tam, kde potřebujeme správně odvést vodu, jde také o prvek velmi dekorativní. Jeho další vlastností je odolnost a pružnost, která se dá srovnat jen s málokterým materiálem a způsobů jeho opracování je nespočet. Základní zásadou by však mělo být, aby vzhled a vlastnosti odpovídaly jeho využití.

Začněte pěkně od cestičky

Lámete si hlavu jak jednoduše vytvořit cestičku v zahrádce? Právě v tomto případě je ideální volbou kámen. Pro úhlednou zahrádku se skvěle hodí cestička z drobných kamínků (seženete pod názvem obsyp nebo kačírek, případně se hodí bílé kulacené valouny apod.), do které jsou vsazeny větší placaté kameny po vzoru japonských zahrad. Jestliže se rozhodneme pro tuto variantu, pak musíme vyhloubit cestičku cca 20 cm. Na spodek dáme textilii zabraňující prorůstání plevele a navrch teprve dostatečnou vrstvu oblázků. Pokud se plevel časem do cestičky přece jen dostane, použijeme přípravek Roundup. Plevel prorůstající skrz kameny s ním jednoduše postříkáme, necháme pár dní zaschnout a pak odstraníme.

Oválné kameny nebo vybrané dlaždice se do drobných oblázků jednoduše vsadí. Předem si ovšem promyslíme odstupy mezi nášlapnými kameny tak, aby se nám po nich dobře chodilo. Pokud zvolíme pouze nášlapné kameny vsazené do trávníku, je ideální je zasazovat před vysazením trávníku. Ale máme-li již trávník vyrostlý, vyjmeme z něj drny, vždy o trochu větší, než je nášlapný kámen, a případně místo dosypeme zeminou. Trávu pak několik dní důkladně zaléváme, aby se opět kořeny trávníku uchytily.

Foto: haufler-garten.de

Kameny pomohou vytvořit romantické zákoutíFoto: haufler-garten.de

Doplněk jezírka

Jezírka jsou v kurzu a málokterá majitelka jezírka si dokáže jeho okolí bez kamenné dekorace představit. Je jedno, jestli jsou to solitérní (samostatně stojící kameny), nebo drobné kamínky, které zdobí jeho okolí. Obzvláště působivá je kombinace několika velikostí kamenů. Povrch kolem jezírka je zpravidla vysypán pískem. Pak buď opět zvolíme textilii a navrch dáme drobné kameny, které tu a tam doplníme solitérními kameny, nebo zasadíme kolem jezírka rostliny, které milují vlhkost a zároveň se hodí do skalky (různé druhy okrasných trav, skalničky, vrby apod.). Pak teprve použijeme textilii, ve které uděláme otvory na jednotlivé rostliny. Povrch textilie nakonec zakryjeme drobnými kamínky. Jejich barva nemusí být nutně bílá. Mohou mít nádech do červena, černa, do modra nebo žíhané apod. Záleží jen na naší fantazii a celkovém vzhledu zahrádky. Krása kamene ve spojení s vodou vynikne. Zurčící potůček i lesknoucí se plocha jezírka dojem z tichého a chladného kamene ještě umocní.

Pokud žádnou vodu na zahradě nemáme, nevadí, jde to i bez ní. Japonský styl počítá i s touhle variantou. Mnohdy v japonských zahradách představuje kámen a písek dokonce jediný estetický prvek. Když je dobře uspořádáme, mohou vzniknout nejen zajímavé barevné kombinace a obrazce, ale originálním prvkem může být v zahrádce i kamenná řeka.

Variabilní kamenný nábytek

Velmi populární jsou v poslední době i drátěné sestavy vyplněné kamením. Lze je variabilně sestavovat, vytvářet z nich neotřelá zákoutí naplněná kvetoucími rostlinami, částečně oddělovat různé prostory nebo třeba vytvářet z nich příjemné posezení. Stačí si jen dobře vyměřit stávající prostor, zakoupit konstrukci, nainstalovat podle návodu a vyplnit zvoleným druhem kamene. Pokud máme v plánu využít tuto sestavu jako posezení, uzavřeme ji svrchu sedací plochou – ideálně opracovaným dřevěným trámem (ošetřeným tak, aby vydržel náročné venkovní počasí), a pokud chceme pohodlný dosed, vybereme si variabilní podsedáky, které se dají sehnat v jakémkoli obchodě s domácími doplňky. A neotřelá moderní lavička je na světě.

Nadstandard pro náročné

Můžeme si ale pořídit i něco nadstandardního – okrasný kámen. Náramně se ve skalce nebo na výsluní vyjímají polodrahokamy jako onyxy (růžová barva), jaspisy (červená barva) nebo růženín (opět růžová barva). Se zahradou splynou dokonale, pokud je koupíme v jejich ostrohranné podobě, a o velikosti kolem třiceti centimetrů je seženeme již za pár desítek korun.

Dočasná dekorace na party

Pokud ovšem pořádáme party a chceme ohromit své návštěvníky jednorázovou kamennou dekorací, žádný problém. Některé firmy zabývající se prodejem kamenů nabízejí i zápůjčku kamenů a přírodnin do zahrady. V ceně půjčovného je zahrnut jak dovoz a odvoz, tak i instalace jednotlivých dekorací. Stačí se poohlédnout na internetu.

Tak ať naše kamenné cesty směřují ke správnému cíli!

Související témata:

Načítám