Hlavní obsah
3,4
(90)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Mléko a smetana dokážou dokonale přejímat chuť a vůni jiných surovin – tahle jejich vlastnost vám pomůže připravit dokonalé kávové muffiny s lehkým kávovým krémem navíc.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Muffiny
  • 180 ml mléka
  • 1 hrstička kávových zrn
  • 180 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
  • 55 g másla
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 80 g čokolády 70%
Kávový krém
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
  • 1 hrstička kávových zrn
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Večer před pečením (nebo alespoň půl dne dopředu) si připravte kávové mléko a smetanu. Odděleně, ve dvou rendlících, přiveďte k varu mléko na muffiny a smetanu na krém. Vsypte do nich celá kávová zrna, zakryjte a nechte louhovat asi hodinu a půl. Poté sceďte (nenechávejte zrnka louhovat déle). Smetanu dejte do lednice pořádně vychladit, mléko na muffiny můžete použít rovnou.

02.

Předehřejte troubu na 180 stupňů a plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Ve větší misce rozpusťte máslo (později k němu budete přidávat další suroviny, zvolte proto dostatečně velkou misku) a nechte ho mírně zchladnout, čokoládu nasekejte na malé kousky.

03.

Do mísy vsypte mouku, přidejte cukr, sůl, skořici, prášek do pečiva a nasekanou čokoládu a všechny suroviny dobře promíchejte metličkou – mouka se tím zároveň provzdušní.

04.

K máslu přidejte vejce, kávové mléko a vanilkový extrakt a metličkou všechno řádně prošlehejte. Tekutou směs vlijte k mouce a společně promíchejte lžící jenom tak, aby se všechna mouka provlhčila, nešlehejte.

05.

Těsto rozdělte do košíčků na muffiny a pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, poté vyjměte a nechte vychladnout.

Foto: Autorka

Foto: Autorka

06.

Na krém prošlehejte v míse mascarpone s cukrem (množství cukru případně upravte podle chuti) a vanilkovým extraktem, poté přidejte kávovou smetanu a dál šlehejte, až vznikne jemný nadýchaný krém. Pomocí cukrářského sáčku ozdobte muffiny a na závěr ozdobte špetkou skořice.

Reklama

Související témata:

Načítám