Hlavní obsah

Každý partner vás trochu změní. Je to dobře?

Foto: Profimedia

Na tom, s kým spíte, záleží. Všichni vaši bližší partneři na vás zanechávají stopyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý váš milostný románek vás nějak ovlivní. Každý, s kým navážete intimnější vztah, vás nějak změní. Někdy k lepšímu, jindy k horšímu. Jak přesně? A na co si dát pozor?

Článek

Ať už se bavíme o nezávazném milostném dobrodružství na krátký čas nebo o skutečném partnerském soužití, na tom, koho máte vedle sebe, opravdu záleží. „Možná si myslíte, že máte pevný charakter, nejste snadno ovlivnitelní, ale studie dokazují, že každý člověk, s nímž jste navázali užší vztah, ve vás zanechal nějaké stopy, více či méně ovlivnil vaši osobnost, zvyky a životní postoje,“ vysvětluje britská sexpertka Tracey Cox.

Zní to až strašidelně, ale lze říci, že vaši milostní partneři na vás mají tak silný vliv, že v průběhu let z vás vlastně dělají úplně jiného člověka. Pozvolna a postupně, takže si toho ani nemusíte všimnout. Může jít samozřejmě o změny k lepšímu, ale i k horšímu. Tohle jsou nejčastější varianty.

Změny k lepšímu

Pokud máte vedle sebe správnou osobu, lze říci, že z vás díky němu bude lepší člověk.

  • Méně nervozity, více úsměvů – To, že cítíte lásku a fakt, že jste milováni, vás činí šťastnějšími. Proto vám možná vaše single kamarádka připadá leckdy zbytečně podrážděná, nervózní a protivná. „Vy totiž máte doma někoho, kdo vás na konci těžkého dne pohladí a obejme. Ona ne. To samozřejmě neznamená, že nezadaní lidé nemohou být šťastní, ale vědci tvrdí, že lidé žijící ve funkčním vztahu jsou obecně vyrovnanější a spokojenější než single lidé,“ říká Tracey Cox.
  • Méně sobeckosti– Se správným partnerem už nemyslíte za jednoho, ale za dva. Vzájemně se učíte přemýšlet i o tom, jaký vliv mají vaše osobní rozhodnutí na toho druhého. Díky tomu jste méně sobečtí, umíte být tolerantní, ohleduplní.
Foto: Profimedia

Zní to děsivě, ale kdokoli, s kým navážete užší vztah, vás tak trochu změníFoto: Profimedia

  • Větší odvaha – Pokud žijete ve spokojeném partnerství, instinktivně se cítíte v bezpečí. Díky tomu máte víc odvahy. „Jste ochotní víc riskovat, nebojíte se nových věcí, s větší odvahou se vrhnete třeba na nové podnikání, zkusíte nový koníček a podobně,“ popisuje Tracey Cox.
  • Víte, jací jste – Díky partnerovi, kterého milujete, věříte mu a jeho názory jsou pro vás důležité, se můžete dozvědět hodně i o sobě, o svých horších stránkách, o svých zlozvycích. Díky němu uvidíte sami sebe jasněji a budete mít možnost na sobě zapracovat.

Změny k horšímu

Ne všechny změny ale bývají k lepšímu, je řada negativních věcí, které od svého partnera můžete „chytit“. Přístupem k životu počínaje, způsobem stravování konče. „Nejen fyzické zlozvyky typu kouření, špatný spánkový režim, nezdravé stravování, jsou infekční, ale stejně tak je to i u emočních zlozvyků. Pokud je například váš partner podezřívavý, i vy budete po čase lidem méně důvěřovat,“ popisuje Tracey Cox.

Velmi negativně se může životní partner podepsat i na vašem postoji k problematickým situacím. Jestliže se váš partner hroutí, zveličuje věci, má sklony k dramatičnosti, po čase se budete chovat podobně.

Foto: Profimedia

Obdivujete partnera a vážíte si ho za jeho vlastnosti? Super, to je dobré znameníFoto: Profimedia

Jak jste na tom vy?

Ovlivňuje vás partner tím správným směrem, nebo vám spíš škodí? Zkuste si odpovědět na následujících 12 otázek:

  • Podporuje vás partner v nových aktivitách?
  • Má ho vaše rodina a blízcí přátelé rádi?
  • Říká občas vaše okolí, že má na vás dobrý vliv?
  • Říká vám „děkuji“, když pro něj něco milého uděláte?
  • Umí vám odpustit, aniž byste z něj cítili zášť a zlobu?
  • Máte pocit, že vás vnímá takové, jací opravdu jste?
  • Myslíte si, že si sám sebe váží, aniž by byl sobec?
  • Obdivujete ho?
  • Věnuje pozornost i jiným lidem než vám a sobě?
  • Cítíte hrdost, když o něm mluvíte s jinými lidmi?
  • Umí se otevřít a upřímně vám říct, jak se cítí?
  • Umí milovat, aniž by vás láskou dusil?

Pokud jste na nejméně osm otázek odpověděli „ano“, můžete být klidní, partner má na vás rozhodně dobrý vliv.

Tak co, jak jste dopadli? Mění vás partner k lepšímu?

Reklama

Související témata:

Načítám