Hlavní obsah

Kde se vzaly vánoční ozdoby a kdo nazdobil první stromek?

Foto: Tetiana Liubarska, Shutterstock.com

Foto: Tetiana Liubarska, Shutterstock.com

Reklama

Bez vánočního stromku a ozdob si dnes svátky dokáže představit jen málokdo. Dříve tomu tak ale rozhodně nebylo a první zmínka o ozdobeném stromku pochází až ze 16. století. Kdo byl oním průkopníkem?

Článek

Úplně první zmínky o oslavách vánočních svátků pochází ze 3. století našeho letopočtu, ačkoli tehdy veselení nepatřilo jen výročí narození Pána. Pohané v období kolem 20. prosince slavili slunovrat. Zprvu si lidé narození Krista připomínali především stavěním betlémů a namísto stromku si doma zdobili větvičky jehličnanů. Vánoční tradice v českých zemích se začaly rozšiřovat zhruba v patnáctém století.

Kdo byl první? 

O tom, kdo nazdobil první vánoční stromek, se už dlouhá léta přou Estonci a Lotyši. První tvrdí, že oni jej postavili už v roce 1441, kdežto Lotyši až v roce 1510. Podle některých historiků to ale nemělo co společného s Vánoci, nýbrž jinými tradicemi. Takže za ten první je mnohdy považován stromeček, který byl ozdoben v roce 1570 na severu Německa.

Tehdy se na něj věšely především jablka a ořechy, které si zdejší děti mohly po svátcích sníst. Akce měla úspěch a v následujících sto letech si začaly zdobit stromky všechny bohatší německé rodiny.

A přidávaly se další věci. Kromě jablek se na stromek začalo věšet cukroví, sušené švestky a barvené ořechy. Místo dnešních řetězů posloužily na provázek navlékané šípky či papírové řetězy a nesměly chybět ani svíčky. Později přibyly ručně vyráběné ozdoby ze slámy, šišek či brambor, a některé rodiny si na stromek věšely náboženské obrázky.

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

Ať už byl první ozdobený stromek v 15. či 16. století, do ozdob, jak je známe dnes, to bylo ještě hodně dalekoFoto: kryzhov, Shutterstock.com

Stromky pro přátele i děti

Do našich končin se tento zvyk dostal až v 19. století. První stromek ozdobil v roce 1812 pro své přátele režisér Stavovského divadla Jan Karl Liebich (1773–1816). Druhým průkopníkem pak byl pražský právník Josef Alexander Helfert (1820–1910), který k nazdobenému stromku zval spolužáky svých dětí a děti z okolí.

Ze zdobení se stal nový trend a zámožnější rodiny si ho rychle oblíbily. Vesničané v té době zůstávali věrní zdobení větví a někteří z nich stromky přijali až po první světové válce.

Skleněné ozdoby díky nepřízni přírody

První skleněnou ozdobu vyfoukl v roce 1858 sklář z francouzského Goetzenbrucku. Ten rok se pěstitelům příliš nedařilo a urodilo se jen velmi málo ovoce. Protože mnohé rodiny tím přišly o oblíbené ozdoby, nabídl jim sklář jablíčka alespoň skleněná. Lidem se to zalíbilo a z nápadu ovlivněného nepřízní přírody se stala tradice, kterou lidé milují dodnes.

Obliba skleněných ozdob strmě stoupala. V reakci na poptávku začala vznikat sklářská centra, tím hlavním se stalo německé město Lausche, které udávalo trendy do celého světa. Jejich šíření napomáhala spousta příruček a časopisů s návody, jak na správné zdobení. Trend vánočních stromků i ozdob obletěl celý svět a už koncem 19. století mu podlehla většina evropských a severoamerických domácností.

Zažehnaná krize

Do foukání skleněných ozdob se v 19. století pustili i skláři v našich končinách. Ozdoby vznikaly hlavně v Krkonoších a Jizerských horách a vyvážely se až do daleké Indie. Jenže krize po první světové válce zasáhla i sklářský průmysl. Z několika tisíců sklářů se sice stalo jen pár stovek, ale žádný z nich se nechtěl vzdát. Ve snaze svůj průmysl zachránit, si skláři z výrobny v Hradci Králové pozvali pro inspiraci německého odborníka.

Po řadě školení se do výroby naplno opřeli a od 30. let začali expandovat i na německý trh. Sklářský obor v té době získal podporu od státu a začalo se mu dařit i v průběhu ekonomické krize. Přestože se tu nejdříve vyráběly hlavně kulaté ozdoby, postupně došlo i na zkoušení dalších tvarů, jejich barvení a ruční malování. Oblíbené byly hlavně kousky inspirované přírodou, mezi nejpopulárnější patřili ptáčci, šišky nebo muchomůrky.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Elegantní krémová skleněná oliva v matu je dekorovaná ručně malovanou stříbrnou vločkou. Cena za jeden kus o výšce 9 cm je 86 Kč. Skleněná ozdoba ve tvaru muchomůrky je zdobená bílými puntíky a je připevněná na stříbrný klip. Cena za jeden kus o výšce 13 cm je 121 Kč. Obojí vyrábí a prodává Decor by GlassorFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Červená skleněná koule je zdobená ručně malovanými bílými vločkami a drobnými puntíky. Cena za 2 kusy o průměru 8 cm je 249 Kč. Stříbrná skleněná koule je dekorovaná ručně malovanými květy vánoční hvězdy. Cena za 2 kusy o průměru 7 cm je 140 Kč. Vyrábí a prodává OrnexFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Ručně vyrobená modrá vánoční koule je zdobená elegantními stříbrnými proužky. Cena za 3 kusy o průměru 8 cm je 165 Kč, cena za 5 kusů o průměru 6 cm je 223 Kč. Skleněná vánoční raketa v matném odstínu čokoládové se hodí na každý stromek. Cena za 5 kusů o výšce 14 cm je 125 Kč. Vyrábí a prodává Kalada LuhačoviceFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Transparentní skleněná oliva je dekorovaná nadčasovými zlatými lístky. Cena za kus je 53 Kč. Koule ve zlatém matu je ozdobená jemnými zlatými a stříbrnými nitkami. Cena za jeden kus o průměru 6 cm je 61 Kč, cena za jeden kus o průměru 8 cm je 76 Kč. Vyrábí a prodává OzdobaczFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Skleněná vánoční koule v matném pudrovém odstínu má na obou stranách ručně malovanou sněhovou vločku. Cena za jeden kus o průměru 8 cm je 67 Kč. Matně zelená skleněná koule je zdobená bílými třpytivými krystalky. Cena za jeden kus o průměru 8 cm je 72 Kč. Vyrábí a prodává NastromFoto: Archiv firmy

Reklama

Související témata:

Načítám