Hlavní obsah

Kdo více odpouští nevěru? Muži, nebo ženy?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpustit partnerovu nevěru a zapomenout na ni? To nedokáže jen tak někdo. Navíc se vyžaduje notná dávka sebeovládání a pevné nervy. Které ze dvou pohlaví je v tomhle směru silnější?

Článek

Americký psycholog David P. Barash, který v roce 2001 vydal knihu Mýtus monogamie, vysvětluje, že v živočišné říši je monogamie nesmírně vzácným jevem a objevuje se pouze tam, kde se vyplatí starat se dlouhodobě společně o mláďata. Ze 4000 druhů savců vytváří trvalejší páry jen o něco málo více než stovka z nich. Je to například několik druhů netopýrů, lišky, opice kosmani, některé myši a krysy, obří jihoamerická vydra, severský bobr, pár druhů tuleňů a dva druhy malých afrických antilop. Člověk mezi tyto absolutně věrné druhy nepatří.

Skutečnost, že většina lidí žije v monogamních společnostech, je podle sexuologů určována spíše zákony než lidskou přirozeností. Podvádění tedy bylo, je a bude. A když už se nějaký ten románek s větší či menší náhodou provalí, kdo ho pravděpodobně odpustí?

Bolí to, ale život jde dál

Podle ankety britské seznamky pro zadané Illicit Encounters dámy nevhodné či nemorální chování svých partnerů tolerují o něco víc. Vyplynulo to z odpovědí 1200 respondentů, přičemž 60 procent žen prý nad partnerovou nevěrou dokáže přimhouřit oko. Totéž ale může říct jen 38 procent pánů.

Mluvčí seznamky Christian Grant přitom v této souvislosti poznamenal, že pokud nemá nevěrné jednání následky, není problém jej v budoucnosti opakovat. „Jinými slovy, když víte, že si románek můžete dovolit, co vám v něm zabrání?“ řečnicky se ptá Christian Grant, který tím poukazuje na to, že příležitost bez trestu dělá zloděje. Nespoléhají na to konkrétně muži až příliš?

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Odhalení nevěry je velmi těžké pro ženy i muže. Ti se ale nakonec nedokážou nad nevěru své partnerky povznést. Ženy nakonec promíjejí úlet partnerovi častějiFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Čí úlet se prozradí dřív?

„Ano, ženy častěji odpouštějí svým nevěrným partnerům, zatímco muži se s nevěrou partnerky vyrovnávají velice obtížně,“ potvrzuje sexuolog Radim Uzel s tím, že na druhé straně ženy jsou v zakrývání románků daleko vynalézavější a rafinovanější. Mužský nevěrník bývá zpravidla prozrazen mnohem dříve. A víte, který den je na nevěry nejplodnější?

Stejná seznamka kdysi odhalila, že se za hlavní den záletů dá považovat pátek, a pak i konkrétní den – 18. listopad, který je spojován se vším chaosem vánoční sezony, a hlavně jednorázovými úlety. Prý je to poslední šance, jak se s milencem nebo milenkou setkat ještě před tím, než nevěrník na svátky zakotví v rodinném kruhu a oficiální partner a děti dostanou přednost. Pokud tedy máte podezření, že je vám právě teď partner nevěrný, pravděpodobně se jedná o „následky“ dobrodružství z konce minulého roku. Co s nimi? 

Jak dlouho trucovat?

Radim Uzel zastává názor, že při odhalené nevěře se někdy vyplatí dát nevěrníkovi jakousi časově limitovanou šanci. Ten „s máslem na hlavě“ může odejít k milence nebo milenci, lepší je však odchod někam na neutrální půdu. Taková „separace“ by však neměla být považována za nějaké „vyhození z domu“, ale dobrovolný dočasný odchod. Časový limit tohoto odloučení se doporučuje v řádu několika měsíců.

Protahování na dobu delší než půl roku už bývá zpravidla zbytečné, to už je lepší skutečný rozvod. K němu ale právě kvůli velkorysosti většiny žen nakonec stejně nedojde. Přesto tento „rozvod nanečisto“ může pomoct k nastartování nových pravidel ve „starém“ vztahu. Nebo snad ne?

A jak to máte vy? Odpustili jste partnerovi milostné aktivity „mimo domov“?

Reklama

Načítám