Hlavní obsah

Kdy podvádíme nejčastěji

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevěra je prý nevyzpytatelná, ale vědci to vidí trochu jinak. Zjistili, na co se nevěrníci nejčastěji vymlouvají, když míří za milencem či milenkou, a dokonce prý existuje i konkrétní čas, kdy se lidé nevěry dopouštějí nejčastěji. Kdy to je?

Článek

Říká se, že u nevěry si nikdo nemůže být ničím jistý. Nedopouštějí se jí jen notoričtí záletníci, ale i ti, do nichž byste to v životě neřekli. Ale australští vědci, jejichž výzkum nedávno zveřejnil britský magazín Daily Mail, se s tolika neznámými nechtěli smířit. Vyzpovídali tisíc lidí, kteří se přiznali k nevěře, a našli v jejich záletech určité zákonitosti.

Konec pracovního týdne? Rizikový!

Závěr výzkumu je překvapivě konkrétní. Většina záletů se prý odehraje v pátek vpodvečer, konkrétně kolem tři čtvrtě na sedm.

A jaká je typická výmluva těch, co právě v pátek večer odcházejí z domova od své oficiální partnerky či partnera? Pracovní večírek, teambuilding, neformální porada s kolegy, pracovní večeře – jednoduše kombinace práce a zábavy. Na to se totiž těžko něco říká – partner vám sice přiznal, že se jde tak trochu bavit, ale zároveň to souvisí s jeho kariérou, takže mu to nejspíš nebudete vyčítat. Geniální, že?

Kdy ale opravdu bít na poplach? Když po tomhle polopracovním pátečním večeru protějšek naplánuje romantickou sobotu jen pro vás dva. Tohle je totiž velmi častý scénář: v pátek večer si nevěrník užije s milenkou či milencem, v sobotu ho přepadnou výčitky a oficiální partnerce či partnerovi se svůj prohřešek snaží podvědomě vynahradit. „Pokud vám partner řekne, že v pátek večer jde pryč s kolegy, ale že sobota bude jen vaše a navíc plná romantiky, máte plné právo být podezřívaví,“ říká mluvčí britské seznamky pro zadané Illicit Encounters Christian Grant.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Pracovní večeře v pátek večer? ZbystřeteFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Nevěra není náhoda

Podle něj je nevěra návyk, který má určité zákonitosti, které jsou pro ni typické. A potvrzuje to i výzkum. Například 64 procent záletníků uvedlo, že dávají přednost plánovaným schůzkám s milenkou či milencem, které se stávají jakousi rutinou – třeba každý druhý pátek večer a každé úterý a podobně. „Tahle rutina a pravidelnost pomáhají nevěrnému snížit riziko odhalení,“ vysvětluje Christian Grant. Když se ho totiž oficiální protějšek zeptá, kam jde, může s klidem říct, že na squash s kamarádem jako každé jiné úterý. Nebo na skleničku s kamarádkou jako každý druhý pátek.

Proč lidé podvádějí

Studie mobilní aplikace Ashley Madison, přes niž hledají diskrétní povyražení i zadaní lidé, se zabývala i tím, co je k nevěře vede. A tady jsou poměrně velké rozdíly mezi ženami a muži:

  • Muži - Ne že by se pánové vyloženě vymlouvali na své pudy, ale zcela upřímně říkají, že jsou nevěrní prostě proto, že je to tak snadné a lákavé. Pro celých 48 procent dotazovaných je to otázka příležitosti. Představte si strom plný lahodných třešní. Nevěrní muži jednoduše nedokážou utrhnou a sníst jen jednu, chtějí jich víc. Ne že by ta první třešeň nebyla dobrá, nechutnala jim, ale jednoduše mají chuť na další.
  • Ženy - 52 procent dotazovaných žen naopak uvedlo, že v náruči milence našly to, co jim doma chybělo. A nevěrné jsou, protože se rozhodly poslouchat své potřeby a touhy. Navíc prý velmi často s milencem psychicky souznějí, tudíž nejde jen o sex, ale i o možnosti si popovídat, sdílet pocity a podobně.
Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Muži jsou často nevěrní prostě proto, že je to jednoduché – tím ovšem sami sebe degradujíFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Odborníky samozřejmě tyhle dva různé přístupy k nevěře až tak nepřekvapují. A upřímně, trochu víc pochopení mají spíš pro ženy. „Opravdu se mohou cítit ve vztahu ignorované, nevnímám to pouze jako výmluvu. Ale je samozřejmě potřeba svou nespokojenost probrat a vyřešit s partnerem,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. I v tomto případě je nevěra jen útěk před problémy, náplast na bolístku, nikoli lék.

V případě mužů jde ale podle Lenky Černé skutečně jen o výmluvu, jíž muži sami sebe vlastně snižují: „Tím, že následují pudy a okamžité touhy, se vlastně sami degradují na úroveň zvířete. To také jedná čistě pudově, nemá zdravý rozum ani potřebnou vůli. Jedna věc je mít na nevěru chuť, a druhá je se jí skutečně dopustit, učinit krok, který může zničit trvalý a hodnotný vztah.“

Byli jste někdy nevěrní? Kdy se to stalo?

Reklama

Související témata:

Načítám