Hlavní obsah

Když jeden partner obviňuje v posteli toho druhého. Kdo má pravdu?

Foto: Fotobyjuliet, shutterstock.com

Sexuální nesoulad potká mnoho partnerských párů. A oba by měli chtít spolupracovat na jeho řešeníFoto: Fotobyjuliet, shutterstock.com

Reklama

Ukažme si na viníka! Neschopnost dosáhnout vyvrcholení, erektilní dysfunkce a další a další. Za kým „jde“ zodpovědnost? Je to muž, či žena? Tahle pravda o vlastní rozkoši se vám asi líbit nebude.

Článek

„Měsíce se mi nedaří uvolnit se a prožít orgasmus. Partner se snaží, je něžný a empatický, ale já to prostě nějak nedávám,“ krčí rameny devětadvacetiletá Alice, která si myslí, že v těchto případech je na vině ten, kdo neslaví úspěchy – takže ona sama. „Připadám si kvůli tomu hrozně, trápí mě výčitky. Chtěla bych, aby můj milostný život klapal,“ dodává. Tak to není sama, jenže…

Skoro jako nutné zlo

Se sexuálními problémy se během svého pohlavního života setká mnoho párů. Mezi ty nejčastější patří například předčasný výron semene, poruchy ztopoření, nedostatek potřeby, anorgasmie, či dokonce nadměrná potřeba, jak ukazuje průzkum pražského Sexuologického ústavu, jehož se zúčastnilo 1605 osob ve věku 35–65 let.

Není ani výjimkou, že některým připadá sex nechutný nebo nudný. Jsou i případy, kdy je pohlavní styk pro muže nebo ženu bolestivý – může jít třeba o infekci. Některé sexuální potíže mají fyzickou příčinu, většinou však jde o psychologické záležitosti. Obecně ale vzato, pokud partneři žijí spolu, může je sexuální problém zasáhnout. Ne zřídka se stává, že jeden partner obviní toho druhého. Právem?

Foto: Nina_Buday, shutterstock.com

Nemá smysl obviňovat jen sebe. Problém může být skrytý zcela jindeFoto: Nina_Buday, shutterstock.com

To ty za to můžeš!

Většina odborníků trvá na tom, že se v důvěrném sexuálním vztahu jakýkoli sexuální problém týká obou partnerů a musí jej oba řešit. Čili vina nebude jistě jen na straně Alice z úvodního příběhu.

I česká sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová vždy zastávala názor, že výsledek ve smyslu spokojené sexuality záleží „půl na půl“, i když často na jednom z partnerů více, na druhém méně. Vždy je ale nutné přihlédnout převážně k faktu, že za některými problémy se skrývají trable v partnerství.

„Už jen třeba tím, že oba partneři jsou různě citliví, různě vznětliví, někdo má rád klid a jiný něčím vzrušenou atmosféru, mohou vzniknout potíže,“ vysvětlovala jedna z průkopnic české sexuologie. Proto jde vina půl na půl, ať už se jedná o cokoli. Však taky metoda sexuální terapie známého amerického dua sexuologů Williama H. Masterse a Virginie E. Johnson je postavena na spolupráci obou partnerů, kteří pracují na odstranění problému.

Když se na to vykašlete

Pro začátek je tedy nutné navštívit terapeuta, který dvojici nabídne zahájení terapie se soustředěním na smysly. Partner s potížemi se postupně učí dotýkat toho druhého, dokud se opětovně nedostaví příjemný pocit z milování a dokud nedojde k „uzdravení“. Cílem je přinést potěšení oběma milencům, neboť dobré sexuální vztahy mezi partnery a manželi podporují celkové vzájemné vztahy mezi nimi i vztahy s dětmi. A co když „na věc“ rezignujete? Prohlubujete ji.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

V tlaku neexistuje řešení. Ovládejte se a mluvte spolu jako lidé, kteří se měli a stále mají rádiFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Záchranné lano

Jak říká William Masters a Virginia Johnson, špatné sexuální vztahy se přelévají do každodenních záležitostí. Úspěšnost sexuální terapie ale podle zkušeností těchto odborníků je dosti vysoká. Takže, za kým půjdete jako první? Měl by to být sexuolog…

„Ten se zabývá problémy sexuálního života lidí a ty jsou hodně široké, jako rozsah jeho práce,“ potvrzuje český sexuolog Zlatko Pastor s tím, že odborník z řad sexuologů se zabývá sexuálními dysfunkcemi, mužskými i ženskými, pomáhá při párovém nesouladu v pohlavním i běžném životě, nabízí párovou terapii při dlouhodobých konfliktech, ale také zkoumá mužskou plodnost či nabízí pomoc při nejistotě v pohlavní orientaci.

„Většina sexuologů má psychoterapeutický výcvik a řeší nejrůznější problémy týkající se rodinného života,“ uzavírá Zlatko Pastor. Primárně tedy neurčujte viníka, ale spíš žádejte o pomoc – tu správnou osobu.

A kdo podle vás zodpovídá za potíže v posteli?

Reklama

Načítám