Hlavní obsah

Kefír, kyška, nebo podmáslí: Co je lepší při dietě?

Foto: Sofi photo, Shutterstock.com

Foto: Sofi photo, Shutterstock.com

Reklama

Většinou nestojí víc než dvacetikorunu, dají se koupit v každém obchodě, přičemž prospívají zdraví víc než leckterá zahraniční superpotravina. Řeč je o kysaných mléčných nápojích. Jak se v nich vyznat?

Článek

Zakysané mléčné nápoje se hrdě řadí mezi funkční potraviny, chcete-li – superpotraviny. Na rozdíl od trendy potravin s tímto přízviskem je jejich nepochybnou výhodou nízká cena, široká dostupnost a také jistá praktičnost. Většina z nich sama o sobě skvěle poslouží jako rychlá zdravá snídaně či svačina.

Pravděpodobně víte, že neexistuje jen jeden typ zakysaného mléčného nápoje. V tuzemských obchodech seženete hned několik druhů. Pokud občas dumáte, jestli si koupit spíš kefír či kefírové mléko, nebo dokonce acidofilní mléko, pomůžeme vám v tom udělat jasno.

Hlavní důvod, proč milovat kysané nápoje

Zakysané mléčné nápoje mají mnoho výživových benefitů. Krom vysokého obsahu vápníku jsou opatřeny i slušnou dávkou fosforu, vitaminů A, D, B a kvalitních bílkovin.

Ze všeho nejlepší na nich je však obsah prospěšných bakterií. Mléčné bakterie zčásti rozštěpí mléčný cukr, s jehož trávením má řada lidí problémy. Z toho důvodu i ti, kterým nebývá dobře po mléku, zakysané mléčné výrobky často konzumovat mohou.

Mléčné kultury jsou ale výhodné i pro lidi, jimž trávení mléka nijak nevadí. Tyto „hodné“ bakterie osídlí váš trávicí trakt takovým způsobem, že potlačí rozvoj „zlých“ bakterií. Tím nejenže usnadní trávení, ale celkově posílí vaši obranyschopnost.

Foto: Paisit Teeraphatsakool, Shutterstock.com

Kysané mléko mohou i ti, kterým dělá klasické mléko zleFoto: Paisit Teeraphatsakool, Shutterstock.com

Pokud jste se zatím tolik neorientovali v názvech zakysaných nápojů, tenhle malý přehled vám pomůže udělat jasno.

Kysané podmáslí

Průměrná energetická hodnota: 35 kcal/100 ml

Jedná se víceméně o produkt, který „odpadne“ při výrobě másla. Na rozdíl od něj má kysané podmáslí velice nízký obsah tuku (nejvýše 1,5 %), přičemž si zachovává řadu výživových benefitů. Z toho důvodu se jedná o ideální potravinu pro dietářky.

V podmáslí se nachází velice kvalitní a snadno vstřebatelné mléčné bílkoviny, velké množství vápníku, a dokonce dvakrát více lecitinu než v plnotučném mléce. Lecitin je důležitý antioxidant pro mozek, neboť posiluje nervovou soustavu.

Acidofilní mléko

Průměrná energetická hodnota: 45 kcal/100 g

Kravské mléko, které se nechá zakysat kulturou Lactobacilus acidophilus, tedy bakteriemi mléčného kvašení, se nazývá acidofilní mléko. Jeho chuť je díky tomu výrazně ostrá a kyselá. A samozřejmě se díky tomuto procesu stává lépe stravitelnější. Jedná se o významný zdroj často nedostatkového vitaminu B12. Celkově se jeho účinky mohou srovnat s kefírem.

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Nízký obsah tuku a spousta vitaminů, to jsou výhody zakysaných mléčných nápojůFoto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Kefír

Průměrná energetická hodnota: 50 kcal/100 g

Kefír se vyrábí z mléka a kefírových zrn, jež obsahují specifické mléčné bakterie a kvasinky. Tyto pro člověka příznivé mikroorganismy se v mléce rychle množí a ve střevech pak vytvářejí nepříznivé prostředí pro „zlé“ infekční bakterie a viry.

Tento nápoj má svůj původ na Kavkazu, kde se vyrábí přes 5000 let. Dlohověkost horských pastevců z Kavkazu bývá přisuzována právě konzumaci tohoto nápoje. Tradiční domácí kefír je mírně perlivý a obsahuje malé množství alkoholu.

Kefírové mléko

Průměrná energetická hodnota: 40 kcal/100 g

Tento nápoj je výrobou i chutí podobný kefíru. Obsahuje srovnatelné množství mléčných bakterií, avšak mnohem méně kvasinek – uvádí se až stokrát méně. Oproti kefíru má ale řidší konzistenci.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Víte, jaký je rozdíl mezi kefírem a kefírovým mlékem? Kefír má hustší konzistenciFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Kyška neboli zákys

Průměrná energetická hodnota: 45 kcal/100 g

Tímto názvem může být označen jakýkoli mléčný výrobek, který vznikl pomocí mléčné kultury, ať už jogurtové, kefírové nebo smetanové. Podmínkou je, aby produkt obsahoval alespoň milion mléčných bakterií na gram.

Jak často pijete zakysané mléčné nápoje? 

Reklama

Načítám