Hlavní obsah

Vaříme s podmáslím: Křupavé kuřátko, zelný salát i borůvkové lívance

Foto: Greta Blumajerová

Šťavnatá hostina inspirovaná americkým Jihem: křupavý zelný salát, křehounká kuřecí křídla a jako dezert lahodné lívanceFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Co spojuje křupavé smažené kuře, salát Coleslaw a nekynuté lívance, tedy typické dobroty amerického Jihu? Odpověď je jasná: skvělá chuť a podmáslí! Zkřehčí totiž maso, ochutí salát i zvláční lívance!

Článek

Podmáslí má hned několik pozitiv: příznivě ovlivňuje trávení, je nízkotučné, obsahuje dost vápníku a bílkovin, a navíc je skvělým pomocníkem při vaření! Hodí se při nakládání mas, která jsou díky němu krásně křehká, a přitom šťavnatá, do salátů pro svou nakyslou chuť a krémovou konzistenci i jako základ sladkých těst, kterým dodá vláčnost a nadýchanost. Už pro ně taky chvátáte?

Jižanské smažené kuře

Na 4 porce potřebujete: 12 ks kuřecích křídel nebo paliček, litr podmáslí, sůl, pepř, 1,5 hrnku hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, 2 lžičky sladké papriky (část můžete nahradit pálivou), 1/2 lžičky sušeného česneku, řepkový olej

Na dip:3 lžíce majonézy, lžíci chilli omáčky

Foto: Greta Blumajerová

Trik je v tom, že kuře namočíte do podmáslí i ochucené mouky nadvakrát – jen díky tomu totiž bude těstíčko opravdu křupavé a maso neuvěřitelně šťavnatéFoto: Greta Blumajerová

Postup: Minimálně dvě hodiny předem (ale nejlépe přes noc) kuře naložte do pořádně osoleného a opepřeného podmáslí. Křidýlka rozpulte a odstraňte z nich poslední kostičku, na které není žádné maso a jen by se spálila. Kosti ale nevyhazujte, můžete je použít na základ vývaru!

Ve větší míse pak smíchejte mouku s kypřicím práškem, lžičkou soli, dvěma lžičkami papriky, půl lžičkou čerstvě mletého pepře a půl lžičkou sušeného česneku. V hluboké pánvi nebo hrnci s tlustým dnem rozpalte alespoň třícentimetrovou vrstvu oleje a do mísy s moukou přemístěte z podmáslí 4 kousky kuřete. Obalte je v mouce, vraťte do podmáslí a poté znovu obalte v mouce – díky tomu bude těstíčko parádně křupavé. Smažte takto po částech z obou stran pozvolna dozlatova.

Majonézu smíchejte s chilli omáčkou a podávejte spolu se zelným salátem ke kuřeti.

Tip: Kdyby se vám kuře zdálo nedopečené (hlavně větší paličky potřebují více času), můžete ho ještě dopéct v troubě vyhřáté na 180 °C.

Mrkvovo-zelný salát Coleslaw

Na 4 porce potřebujete: 700 g čerstvého zelí (já dala bílé i červené), 1 velkou mrkev, 1 malou cibuli, ½ hrnku podmáslí, 3 lžíce majonézy, 2 lžíce octa, ½ lžičky sušeného česneku (lze vynechat), sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Podmáslí barevný salát hezky odlehčíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Zelí a oloupanou mrkev nastrouhejte a smíchejte s najemno nasekanou cibulí, podmáslím a majonézou. Ochuťte octem, sušeným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem a nechte alespoň 2 hodiny odležet, aby se hezky propojily chutě.

Nekynuté lívance s borůvkami

Na asi 12 lívanců potřebujete: 2 vejce, 2 lžíce cukru krupice, 1,5 hrnku podmáslí, 2 hrnky a 1 lžíci hladké mouky, lžičku kypřicího prášku, ¼ lžičky soli, 1 chemicky neošetřený citron, hrnek borůvek, olej nebo máslo na smažení

Foto: Greta Blumajerová

Lívance voní po citronové kůře a uvnitř vás čekají šťavnaté borůvkyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vejce prošlehejte s cukrem a podmáslím a postupně k nim zapracujte mouku, prášek do pečiva, sůl a ostrouhanou citronovou kůru. Borůvky obalte ve lžíci mouky a opatrně je zamíchejte do těsta. To pak nechte 15 minut odležet a na tukem potřené pánvi nebo v lívanečníku smažte malé lívanečky. Podávejte je s medem nebo javorovým sirupem jako sytou snídani nebo lahodný dezert.

Tip: Mrkněte na další tři nezvyklé recepty na lívance – mrkvové, vločkové a čokoládové.

Nalákali jsme vás na tuto typicky jižanskou hostinu?

Reklama

Načítám