Hlavní obsah

Klára a její modely: Šperkovnice? Vyhodit z ní nedokážu skoro nic

Foto: Jakub Jurdič

Náušnice teď skoro nenosím, ale po delší době jsem sáhla po těhle krásných z H&M na focení s ProŽeny.czFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Stejně tak, jako jsem na podzim třídila šatník, pustila jsem se na jaře do třídění šperků. A jak jsem váhavá při odkládání oblečení, jsem váhavá i u všech těch náramků, náušnic, prstýnků a náhrdelníků...

Článek

Vždyť není všem dnům konec a všechno to, co bych potenciálně vyřadila, bude opět časem hit! Když přece po dlouhém zlatém období najdu opět zálibu ve stříbře, nemůžu vyřadit všechny ty krásné zlaté šperky, protože zcela jistě opět přijde jejich čas. Ale je potřeba poslat něco dál, ne že ne. Pustila jsem se tedy do srdceryvného loučení s některými šperky. Ach!

Zřejmě už od narození jsem straka, fascinovalo mě vždy všechno, co se třpytí, a dokázala jsem na to dlouhé chvíle fascinovaně koukat. Babiččiny brože vykládané červenýma broušenýma kamínkama, křišťálový lustr máminy kamarádky, moje první lakovky, prstýnek se skleněným drahokamem, jakýkoli kus oblečení, ve kterém byla zlatá nitka nebo stříbrné vyšívání, ale i čerstvě napadaný sníh a do něj se opírající sluníčko. Všechno, co odráželo světlo, bylo pro mě důvodem k upřenému zírání s otevřenou pusou.

Foto: Archiv Kláry

Ze sbírky mých náramkůFoto: Archiv Kláry

Každá máme svojí šperkovnici a každá jsme zatížená na jiný kus šperku. Většinou ale tohle zatížení na určitý šperk přichází v časových vlnách. U mě byla první závislost na prstýncích. To nám tenkrát se ségrou jeden náš známý z Belgie koupil při svém odletu do Bruselu dva prstýnky na ruzyňském letišti. Tenkrát jsem si vybrala takový princeznovský, hodně zdobený, a ségra sáhla po jednoduchém minimalismu. Odráželo to rozhodně v té době i naše nátury, což šperky často dělají. Každopádně mé prstýnkové období kulminovalo s prstýnky na každém prstu.

Pak přišel střih a na gymplu mne postihlo nadšení velkými náušnicemi, neudělala bych bez nich ani krok. Velké kruhy, klipsny, náušnice z peří... Tohle období trvalo snad věky. Přešlo to postupně po nějakém čase do vášně pro náramky, velké a výrazné.

Foto: Iva Haj

Období blond vlasů a velkých kruhůFoto: Iva Haj

A teď, po všech těch stylových kulminacích, jsem v používání šperků poměrně střídmá. Náušnice už jsem neměla nějaký ten pátek. A když, tak beru opravdu výjimečně nějaké výrazné jak od Gabbany, jako právě na focení ProŽeny.cz. Zato velice fandím náramkovým hodinkám a tenkým řetízkům na krk. Také prstýnkům holduju poslední dobou opět více... Že by se koloběh období prstýnky-náušnice-náramky opakoval donekonečna?

Tak přesně tohle mě napadlo ke konci mého třídění a rozhodně mi to neulehčilo moji několikahodinovou práci, protože jsem začala mnoho těch vyřazených věcí dávat opět zpět do svých krabiček. Není všechno zlato, co se třpytí, nakonec jsem vlastně vyřazovala jen věci, které se mi líbily v krámě a nalákaly mě svou krásou na první pohled, ale na druhý pohled už ztratily kouzlo.

Foto: Archiv Kláry

Moje úložištěFoto: Archiv Kláry

Tak hodně štěstí, pokud potřebujete pročísnout své šperkovnice!

P. S.: V třídění náušnic mi neskutečně pomohly krabičky na hřebíčky z hobby marketu.

P. S. S.: Pamatujete si takové ty zlaté prstýnky s barevnými kamínky různých tvarů, prodávali je všude – v drogerii, potravinách, papírnictví nebo na pouti? Jako bych je viděla na svém sedmiletém prstu – byly krásný!

Reklama

Načítám