Hlavní obsah
3,2
(123)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vůně třené bábovky umí být stejně opojná jako vůně klasických plněných buchet. Její příprava není nijak náročná, potřebuje pouze svůj čas. A to i dnes, kdy za nás většinu práce udělá elektrický šlehač nebo robot. Zapomeňte na kypřicí prášek a pusťte se do pečení třené bábovky, uděláte radost všem strávníkům v rodině.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 160 g másla
  • 300 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 ml mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce polohrubé mouky
Článek

Úspěch přípravy třeného těsta začíná dávno před tím, než se pustíte do pečení. U třeného těsta je totiž naprosto nezbytné (ostatně nejen u něj), aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu: máslo musí být úplně měkké, abyste jej vyšlehaly opravdu vysoko, a pokud budete mít studená vejce nebo mléko, máslo srazíte. Vše tedy s dostatečným předstihem vyndejte z lednice.

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Máslo nakrájejte na kostky a dejte ho do mísy. Přisypte cukr a šlehejte asi 10 minut, dokud z másla není vysoká světlá pěna. Právě tento krok je nezbytný k tomu, aby těsto bylo krásně kypré: jemné krystalky cukru do měkkého másla vetřou vzduch a tím ho krásně načechrají. Tuhle fázi nejde uspěchat, jinak bábovka nenaběhne.

02.

Oddělte vaječné žloutky od bílků. Žloutky jeden po druhém všlehejte do máslové pěny a další přidávejte vždy až ve chvíli, kdy je ten předchozí zcela zašlehán. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, pomůže tomu špetka soli.

03.

Do máslové hmoty za pomalých otáček střídavě vmiste polohrubou mouku, asi 150 ml mléka a sníh z bílků. Můžete přidat i špetku vanilky nebo trochu citronové kůry.

04.

Formu důkladně vymažte tukem a vysypte moukou. Část těsta odeberte do jiné mísy a opatrně do něj vmíchejte přes sítko prosáté kakao a trochu mléka, obě těsta by měla mít stejnou hustotu.

05.

Do formy dejte část světlého těsta, pak přidejte tmavé těsto a navrch zbytek světlého. Můžete ještě opatrně do těsta ponořit obrácenou stranou lžíci a celý obvod obkroužit, aby vzniklo zajímavější mramorování, ale pozor, abyste se nedotkli stěn a nesetřeli vymazání. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova.

06.

Upečenou bábovku vyjměte, nechte chvíli zchladnout a pak ji opatrně vyklopte na připravený talíř. Pokud se těstu nechce z formy ven, položte na ni v ledové vodě namočenou utěrku, bábovka půjde vyklepnout snáze.

Reklama

Načítám