Hlavní obsah

Kynutý koláč na plech s tvarohem, ovocem a drobenkou

Hodnocení:
(231)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Naše požadavky na kynutý koláč jsou přesně dva: těsta musí být výrazně méně než vrstvy náplně a drobenky a nesmí se šetřit na másle, cukru ani rumu. Dietu odkládáme na neurčito, tenhle voňavý ovocný koláč si rozhodně zaslouží chvilku pozornosti.

Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • 1 špetka soli
  • 125 g rozpuštěného másla
Na tvaroh a náplň (ovoce čerstvé, kompotované či mrazené)
  • 750 g tučného tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • ovoce
Na drobenku
  • 60 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 110 g hrubé mouky
Na přelití
  • 80 ml tuzemského rumu
  • 80 g másla
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

Krok 1: Do velké mísy odměřte mouku a cukr. Ovoce se hodí jak čerstvé, tak mrazené či kompotované: já jsem dala broskvový a meruňkový kompot a směs ovoce z mrazáku.

Foto: Eva Malúšová

Vypadá to složitě, ale ve skutečnosti potřebujete jen docela základní a běžné ingredience

Krok 2: Rozdrobené droždí míchejte se lžící cukru, co jste odebrali z mísy, dokud se nerozpustí. Pak do něj vmíchejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky z mísy a nechte 10 minut v teple vzejít. Já na to používám lehce vyhřátou a vypnutou troubu. Chyby při pečení: Jak zadělat kynuté těsto?

Foto: Eva Malúšová

Začněte výrobou kvásku

Krok 3: K mouce s cukrem přidejte sůl, nastrouhanou kůru z odrhnutého citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká), vzešlý kvásek, vejce, zbytek mléka a rozpuštěné máslo.

Foto: Eva Malúšová

Čerstvá citronová kůra těsto nádherně ovoní! Vykynutý kvásek přidejte do mísy k mouce a ostatním ingrediencím

Krok 4: Rukama nebo v robotu těsto 10 minut hněťte, až je pěkně hladké, přikryjte ho utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.

Foto: Eva Malúšová

Teď přichází 10minutový tělocvik rukou, abyste z mlsání neměli špatný pocit!

Krok 5: Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem, vanilkou a vejcem a z másla, cukru a hrubé či polohrubé mouky udělejte drobenku. Jak udělat drobenku na koláč?

Foto: Eva Malúšová

Než těsto vykyne, v klidu si připravte náplň a drobenku

Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na dvě (pokud máte hodně velké plechy) nebo tři části a rozválejte je na tenké obdélníky.

Foto: Eva Malúšová

Těsto jde krásně rozválet

Krok 7: Na pláty rozdělte tvarohovou náplň, hojně ho obložte ovocem a posypejte drobenkou. Nechte ještě alespoň 20 minut kynout a pak už při 180 °C pečte zhruba 20 minut dozlatova – špejlí zkontrolujte, jestli je střed propečený.

Foto: Eva Malúšová

Použít můžete jak kompotované, tak mrazené ovoce

Krok 8: Ihned po vytažení z trouby koláče hojně zalijte rozpuštěným máslem rozmíchaným s rumem a posypejte moučkovým cukrem.

Foto: Eva Malúšová

A nejzásadnější bod pečení: ihned po vytažení koláče hojně zalít voňavým rumovým máslem a pocukrovat!

Krok 9: Teď přichází to nejtěžší z celého procesu: ochránit ještě teplý koláč před náletem!

Foto: Eva Malúšová

Kdybych vám jen mohla předat i kousek vůně, co se linula celou redakcí...

Foto: Eva Malúšová

Tenhle koláč možná nevypadá nijak speciálně, ale chutná a voní přímo božsky!

Tak co, už to u vás taky voní? Ze stejného těsta můžete upéct i tradiční kynuté koláčky. Nebo začnete raději snadným drobenkovým koláčem bez kynutí?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek