Hlavní obsah
3,3
(241)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Naše požadavky na kynutý koláč jsou přesně dva: těsta musí být výrazně méně než vrstvy náplně a drobenky a nesmí se šetřit na másle, cukru ani rumu. Dietu odkládáme na neurčito, tenhle voňavý ovocný koláč si rozhodně zaslouží chvilku pozornosti.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • 1 špetka soli
  • 125 g rozpuštěného másla
Na tvaroh a náplň (ovoce čerstvé, kompotované či mrazené)
  • 750 g tučného tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • ovoce
Na drobenku
  • 60 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 110 g hrubé mouky
Na přelití
  • 80 ml tuzemského rumu
  • 80 g másla
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

01.

Do velké mísy odměřte mouku a cukr. Ovoce se hodí jak čerstvé, tak mrazené či kompotované: já jsem dala broskvový a meruňkový kompot a směs ovoce z mrazáku.

Foto: Eva Malúšová

Vypadá to složitě, ale ve skutečnosti potřebujete jen docela základní a běžné ingredienceFoto: Eva Malúšová

02.

Rozdrobené droždí míchejte se lžící cukru, co jste odebrali z mísy, dokud se nerozpustí. Pak do něj vmíchejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky z mísy a nechte 10 minut v teple vzejít. Já na to používám lehce vyhřátou a vypnutou troubu. Chyby při pečení: Jak zadělat kynuté těsto?

Foto: Eva Malúšová

Začněte výrobou kváskuFoto: Eva Malúšová

03.

K mouce s cukrem přidejte sůl, nastrouhanou kůru z odrhnutého citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká), vzešlý kvásek, vejce, zbytek mléka a rozpuštěné máslo.

Foto: Eva Malúšová

Čerstvá citronová kůra těsto nádherně ovoní! Vykynutý kvásek přidejte do mísy k mouce a ostatním ingrediencímFoto: Eva Malúšová

04.

Rukama nebo v robotu těsto 10 minut hněťte, až je pěkně hladké, přikryjte ho utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.

Foto: Eva Malúšová

Teď přichází 10minutový tělocvik rukou, abyste z mlsání neměli špatný pocit!Foto: Eva Malúšová

05.

Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem, vanilkou a vejcem a z másla, cukru a hrubé či polohrubé mouky udělejte drobenku. Jak udělat drobenku na koláč?

Foto: Eva Malúšová

Než těsto vykyne, v klidu si připravte náplň a drobenkuFoto: Eva Malúšová

06.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě (pokud máte hodně velké plechy) nebo tři části a rozválejte je na tenké obdélníky.

Foto: Eva Malúšová

Těsto jde krásně rozváletFoto: Eva Malúšová

07.

Na pláty rozdělte tvarohovou náplň, hojně ho obložte ovocem a posypejte drobenkou. Nechte ještě alespoň 20 minut kynout a pak už při 180 °C pečte zhruba 20 minut dozlatova – špejlí zkontrolujte, jestli je střed propečený.

Foto: Eva Malúšová

Použít můžete jak kompotované, tak mrazené ovoceFoto: Eva Malúšová

08.

Ihned po vytažení z trouby koláče hojně zalijte rozpuštěným máslem rozmíchaným s rumem a posypejte moučkovým cukrem.

Foto: Eva Malúšová

A nejzásadnější bod pečení: ihned po vytažení koláče hojně zalít voňavým rumovým máslem a pocukrovat!Foto: Eva Malúšová

09.

Teď přichází to nejtěžší z celého procesu: ochránit ještě teplý koláč před náletem!

Foto: Eva Malúšová

Kdybych vám jen mohla předat i kousek vůně, co se linula celou redakcí...Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tenhle koláč možná nevypadá nijak speciálně, ale chutná a voní přímo božsky!Foto: Eva Malúšová

Tak co, už to u vás taky voní? Ze stejného těsta můžete upéct i tradiční kynuté koláčky. Nebo začnete raději snadným drobenkovým koláčem bez kynutí?

Reklama