Hlavní obsah
3,0
(710)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Bábovka v různých podobách vždy symbolizuje vůni domova. Vyzkoušejte ji se zkaramelizovanými jablky, křupavými ořechy, provoněné skořicí.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto
  • 150 g špaldové mouky
  • 150 g mletých ořechů
  • 5 vajec
  • 100 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 ml kefírového mléka
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
Na jablečno-ořechovou směs
  • 2 jablka
  • 1 hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce třtinového cukru
Na formu
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

01.

Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Pak do nich přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidejte rozpuštěné máslo, kefír a ušlehejte hladké těsto. Nakonec vmíchejte mleté ořechy. 

02.

Jablka oloupejte, překrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. V pánvi nechte rozpustit máslo a jablka opečte. Zasypte je cukrem, skořicí a nechte trochu zkaramelizovat. 

03.

Nahrubo nasekané ořechy opražte na suché pánvi a vmíchejte do směsi. Pak vše opatrně vmíchejte do těsta. 

04.

Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a formu dejte do trouby předehřáté na 180 °C. 

05.

Bábovku pečte 45 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V průběhu pečení můžete vyzkoušet zapíchnutím špejle, jestli je uvnitř opravdu propečená. 

Vyzkoušejte i jednoduchou hrníčkovou pomerančovou bábovku s jogurtem nebo tyhle hrníčkové muffiny s vanilkovým práškem!

Reklama