Hlavní obsah

Aranžmá sušených květin vás nadchne!

Foto: shutterstock.com

Traviny suchou vazbu oživíFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytice, ozdůbky, obrázky, rozkvetlé ošatky, věnečky... ze sušených květin, bylin, listů a plodů potěší každého. Příjemně ozdobí interiér, a navíc nic nestojí. Tak vzhůru do přírody!

Článek

Právě nyní, v končícím babím létě, je čas, kdy na polích, lukách a zahradách zastihnete jak letničky, tak už nádherně zbarvené keře. Nejlepší je, trhat je ráno nebo navečer, květy nejsou plně rozvinuté a nebudou pak tolik opadávat. Nasbírané jednotlivé svazky omotané provázkem pověsíte hlavičkami – květy dolů, na šňůru či napnutý provázek a sušíte na půdičce, klidně v kuchyni, garáži… kde o ně nebudete zadrhávat.

Co si můžete nasbírat

Různé typy trávy a bodláků, mechy a lišejníky, vřes, kapradí

Větvičky keříků: dřín, svída, šípek i s plody, doubek i s žaludy, malé makovičky, kukuřice a jejich listy, proutí vrbičky na základní věnečky.

Květiny, které máte rády: pomněnky, měsíček, řebříček, pryskyřník, růže, nevěstin závoj, blatouchy, tymián, šalvěj, levandule, ibišek, mučenka, heřmánek, třezalka, vratič…

Učený z nebe nespadl

Když jsou květiny, trávy, plodiny… po pár týdnech usušené a vy máte tu správnou náladu, můžete si vyzkoušet jednoduché kombinace. Dáte prostě na své oko a nápad. Pokud se necítíte na splétání věnců a věnečků, vyberte si jednoduše nádobu podle svého gusta: proutěnou ošatku, volný květináček, vázičku, keramický hrnek či hrneček. Podle velikosti aranže potom zvolte velikost sušených rostlin a pohrajte si s jejich očistou a umístěním.

Foto: shutterstock.com

Různé trávy můžete i obarvitFoto: shutterstock.com

Trocha představivosti a nůžky

Pro začátek vám úplně stačí nůžky, provázek, kousek drátku. Zkušenější může aranžovat – zabodávat do floristické hmoty, potom se dá přidat kousek mašle, stužky, organtýnu nebo jen závojík z nastřihané záclony. Zafixovat rostliny, aby neopadávaly, můžete bezbarvým matným nitrolakem ve spreji, případně bodláky pozlatit, obarvit... Samozřejmě existují odborníci – odbornice na slovo vzatí, ale ta radost, když se pomalinku prokoušete vlastními zkušenostmi a rodina ocení kousek tepla, které jste vlastnoručně vydobyly z přírody!

Nejen do vázy

Citrusové plody: Pomeranče a citrony, grepy, jablka, mandarinky...  Nakrájené na tenká kolečka jednoduše necháte schnout na podložce, později na topení a celý byt se provoní jako o Vánocích. Sušené a doplněné třeba hřebíčkem nebo kousky celé skořice udělají velkou adventní krásu i jen kolem svícínku nebo navlečená na šňůrce.

Foto: shutterstock.com

Nenápadné aranžmá v koupelněFoto: shutterstock.com

Okvětní plátky: Pomalu odkvétají růže a pokud jste jejich květenství pravidelně stříhala, máte dostatek růžiček všech barev. Rozhodně je nazahazujte, i když už lístky opadávají. Můžete je jednoduše usušit a na malém talířku používat třeba na stolku. Ještě dlouho se vám odvděčí svou vůní i dekorativností. Ne nadarmo se jejich lístky sype cesta i lůžko novomanželů. Osvědčenou metodou je okvětní lístky nesušit na vzduchu, ale v mrazničce. Stejně můžete zacházet i s ibiškem – čínskou růží, který mnohdy i doma hýří desítkami květů. Ibišek navíc působí jako antidepresivum, je afrodiziakální a stimuluje, navyšuje schopnost vnímání. Podobnou službu prokáží i sušené květy jasmínu, které zvyšují sebevědomí, lásku k sobě a snižují pocity strachu.

Provoní koupel...Sušené okvětní lístky zpestří a provoní lázeň (třeba i společnou). Pokud by vás rozčilovaly plovoucí kousky ve vaně, nasypte květy do plátěného pytlíku, který zdravé a lahodné esence ve vodě propustí. Plátěný pytlíček naplněný vonnými plátky nebo heřmánkem, mateřídouškou či levandulí udělá své i ve skříni mezi prádlem, pod polštářem nebo jako milý dárek.

Na květiny a plodiny k sušení samozřejmě nechodíme s kosou, ale pečlivě si je vybíráme. O to víc si jich pak považujeme. A ideál je, když manžel nebo děti absolvují takovou ozdravnou, sbírací procházku s námi.

Reklama

Související témata:

Načítám