Hlavní obsah

Kocovina? Ne, jste těhotné! Co dělat?

Foto: Thinkstock

Máte za sebou bujarý večírek, a o pár dnů později jste zjistily, že jste těhotné? Pak čtěte!Foto: Thinkstock

Reklama

Těhotenský test vám oznámil překvapivou zprávu – budete mít miminko! Radost vám ale okamžitě překazila vzpomínka na firemní večírek před pár týdny. Víno teklo proudem, několik „panáků“ jste také vypily a domů jste se vrátily nad ránem a pořádně veselé. Co teď? Může jedna „opice“ v době, kdy ještě nevíte, že jste těhotné, ublížit vašim dětem?

Článek

Koho by napadlo, že zrovna tenhle měsíc váš pokus o početí vyjde? Ať už bylo těhotenství plánované, nebo vás výsledek testu pořádně překvapil, teď vám tedy rozhodně do smíchu není. Co když se vám narodí postižené dítě?

Třiatřicetiletá Zdenka zažila tenhle hrozný strach na vlastní kůži. „O dítě jsme se snažili neúspěšně téměř 10 let, nakonec to vyřešila až adopce. Když byly naší Adélce tři, vyrazili jsme s kamarády na chalupu, kde se slavilo několik narozenin a poprvé po dlouhé době jsem se cítila uvolněně a odpočatě. Oslavovalo se ve velkém stylu a já jsem pořádně přebrala,“ líčí Zdenka.

Foto: Thinkstock

Nepřemýšlíte nad tím, co bude, ale co byloFoto: Thinkstock

„Takže když jsem celý následující den prozvracela, přičítala jsem to kombinaci vína a sladkých likérů, kterými jsme si připíjeli. Když jsem ale zvracela i druhý a třetí den, už se mi to zdálo divné a pro jistotu jsem si udělala těhotenský test, jako už tisíckrát předtím. Tentokrát byl ale pozitivní! Po tolika letech neúspěšných pokusů už mě ani nenapadlo, že bych mohla být ještě někdy těhotná, dokonce jsme už požádali o druhou adopci. Moje radost se ale mísila s obrovským, nepředstavitelným strachem a výčitkami,“ popisuje své tehdejší pocity Zdenka, které se naštěstí o osm měsíců později narodil zdravý chlapec.

Všechno, nebo nic

Na jednorázové požití alkoholu se podle MUDr. Aleše Skřivánka, člena výboru České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP a tajemníka Sdružení soukromých gynekologů ČR, pohlíží jako na jakýkoli jiný zevní chemický podnět nebo léky. „Zpravidla funguje takzvané pravidlo všechno, nebo nic, kdy v období mezi početím a prvními vynechanými měsíčky alkohol v závislosti na jeho množství plod buď zahubí a žena dostane menstruaci, byť třeba s malým zpožděním, nebo těhotenství pokračuje. To platí v době do vynechaných menses,“ vysvětluje MUDr. Skřivánek.

Jestliže už těhotenství pokračuje, k vrozeným vývojovým vadám zpravidla nedochází. „Jestliže žena požila ojediněle alkohol v prvním trimestru, tak pokud plod přečká toto období bez úhony a testy neprokážou vývojové vady, doporučujeme v 21. týdnu podrobnou ultrasonografii plodu a nadále běžné kontroly. Výsledky jsou dobré, děti se rodí zdravé,“ říká MUDr. Petr Lošan, primář Institutu reprodukční medicíny a genetiky v Plzni.

Foto: Thinkstock

Alkohol v době početí se na zdraví dítěte nemusí projevitFoto: Thinkstock

Na ultrazvuk nemusíte čekat

Podle obou lékařů není důvod k panice, když to na oslavě jednou přeženete s alkoholem, a pak teprve zjistíte, že jste těhotné. „Nic nepokazíte, když se poradíte s gynekologem, respektive s expertem na ultrazvukovou diagnostiku nebo genetikem. Dnes již všem ženám doporučujeme vyšetření biochemických markerů z krve matky a ultrazvukové vyšetření na detekci nejzávažnějších vrozených vývojových vad už v prvním trimestru. Není hrazené ze zdravotního pojištění, ale je přesnější, vhodnější a hlavně včasnější,“ radí MUDr. Skřivánek s tím, že za toto vyšetření zaplatíte zhruba 1500 Kč. Ve druhém trimestru se pak provádí vždy a je hrazené pojišťovnou.

Počítejte co nejlépe

„Pro uklidnění ale gynekolog i genetik budou potřebovat co nejpřesnější dataci početí i datum, kdy došlo k alkoholovému excesu,“ dodává k tomu MUDr. Lošan. Upozorňuje také na to, že mnohem nebezpečnější je opakované pití (a to i v menším množství), kdy je dítě alkoholu vystavováno často. Dochází potom k závažným postižením plodu a postižení vnitřních orgánů, podobnému jako u narkomanek. Stejně tak má dítě po porodu také abstinenční příznaky.

Drink v pokročilém těhotenství - vadí, nebo ne?

Na otázku, zda ve druhém a třetím trimestru škodí občasná sklenička vína nebo piva, odpovídá MUDr. Skřivánek: „Rizikovější jsou z tohoto pohledu určitě první tři měsíce, kdy dochází k tvorbě základů orgánů, ale rozhodně bych maminkám netvrdil, že malé množství alkoholou občas po prvním trimestru neškodí. Toto lze jen těžko ověřit, neboť zatím nemají lékaři k dispozici žádná data, která by to prokazovala. Takže s drinky bych raději doporučoval počkat.“

Nejlepší je samozřejmě pro budoucí maminky nepít vůbec. Těhotenství a porod vás změní, a pokud chcete otěhotnět, musíte tomu přizpůsobit i svůj životní styl. Ale když už se stalo a bylo to jen jednou, nepanikařte. Zdaleka to nemusí znamenat, že je vše ztraceno!

Reklama

Související témata:

Načítám