Hlavní obsah

Úklid s kokosovým olejem: vyčistí skvrny, hřebeny i zip

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Máte rádi přípravky, které pomohou s úklidem, ale nepřetékají chemií? A už jste vyzkoušeli kokosový olej? Budete překvapeni, na co všechno stačí!

Článek

Kokosový olej moc hezky voní, krásně se roztírá, vyživuje a hydratuje. Proto se často používá na suché konečky vlasů, na pleť po opálení, ale třeba i jako součást domácí pasty na zuby. Napadlo by vás po něm ale sáhnout třeba při úklidu koupelny?

Kokosový olej vyleští nábytek

Teplem se rychle rozpouští, takže ho velmi snadno rozetřete například po nábytku. Funguje tedy jako příjemně vonící a překvapivě účinná leštěnka. Hodí se na dřevo, kov, ale třeba i leštěný kámen. Kokosový olej umí dokonce zamaskovat i drobné škrábance (jak se starat o koženou sedačku). Můžete ho použít na různé povrchy:

  • Kovový nábytek - při pravidelném ošetřování ho nejen naleštíte, ale také ochráníte proti rzi. Olej můžete dát i na již zrezlá místa, pak ho nechejte alespoň 2 hodiny působit, po setření byste měli velkou část rzi odstranit.
  • Vodovodní baterie - i baterie budou díky oleji krásně lesklé, navíc je do jisté míry umí zbavit i usazeného vodního kamene a na nějaký čas mu zabránit se znovu usazovat. Kokosový olej ale v koupelně nikdy nepoužívejte na místa, kam budete stoupat nebo po kterých chodíte, vyrobili byste z nich klouzačku!
  • Kožené boty - po nanesení oleje budou zase lesklé, kůže zvláční a nebude praskat. Lze použít i na leštěnou kůži na sedačce, ale pokud je světlá, pak vždy předem na méně viditelném kousku vyzkoušejte.
Foto: TB studio, Shutterstock.com

Žádné drahé přípravky nepotřebujete, na boty vám stačí pár kapek kokosového olejeFoto: TB studio, Shutterstock.com

Proti vrzání pantů

Nesnášíte zvuk vrzajících dveří? Snadná pomoc – naneste na panty trochu kokosového oleje. Při pokojové teplotě změní konzistenci na tekutou, nateče mezi panty nebo do kování a bude po vrzání.

Odstraní žvýkačku i lepidlo

Jestli jste už měli tu čest loupat zaschlou žvýkačku z desky stolu nebo se snažit odstranit lepidlo, které zbylo třeba na nádobí po nálepce s cenou, asi oceníte kokosový olej jako pomocníka, který vše usnadní a zrychlí. Stačí trochu na žvýkačku nebo zbytek lepidla nanést a nechat ho působit – obojí se díky němu začne rozpouštět a pak už je hračka odstranit je.

Vyčistí pokreslený nábytek 

Uplatnily vaše malé děti svůj výtvarný talent na nábytku? Většina fixů i voskovek jde sundat právě s pomocí kokosového oleje. Stačí ho na kresbu natřít, nechat chvíli působit a pak savým hadříkem i s barvami setřít.

Umyje ruce od barvy

Zašpinili jste si ruce barvou, olejem a jinými špatně odstranitelnými nečistotami? Vyzkoušejte místo mýdla kokosový olej. Naneste ho na ruce v dostatečném množství – v tuhém stavu velikosti zhruba lískového oříšku – a natřené ruce o sebe mněte. Po pár minutách vše spláchněte teplou vodou a případně umyjte mýdlem (jak se zbavit skvrn a fleků, třeba od borůvek). Nečistoty by měly být pryč. Vysušené ruce si pak tímto olejem můžete i promazat a zvláčnit.

Foto: ipantic, Shutterstock.com

Kokosový olej rozpouští barvy, ruce budou rychle čistéFoto: ipantic, Shutterstock.com

Povolí zip

Trápíte se při zapínání zipu, který zatuhl? Stačí na jeho zoubky nanést po celé délce trochu kokosového oleje, nechat ho působit a potom několikrát přejet jezdcem po celé délce zipu. Měl by už jít lehce. Podobně funguje i na řetěz kola, který také zbaví zatuhlých míst.

Vyčistí kartáče a hřebeny

Kokosový olej má antibakteriální schopnosti, které můžete využít i při čištění kartáčů, hřebenů nebo kosmetických štětečků a houbiček. Naneste ho na ně a nechejte působit alespoň dvě hodiny. Pak olej důkladně opláchněte teplou vodou a nechejte uschnout – teplá voda spolehlivě odstraní kokosový olej, takže se nemusíte bát, že si kosmetické pomocníky umastíte.

Jen pro zajímavost – kokosový olej je skvělý zástupce za holicí pěnu. Až si příště budete holit nohy, vyzkoušejte si je natřít olejem a pak normálně použít žiletku – nohy budou po holení krásně hladké, tolik se nepořežete, a navíc jste tím udělali hodně pro prevenci vzniku pupínků.

Milujete vůni kokosového oleje a ocenili byste návod, jak si z něj vyrobit vlastní tělový krém? Najdete ho ve videu Zelený čaj & kokosový olej: Umíchejte si krém na tělo jen ze dvou ingrediencí.

Reklama

Související témata:

Načítám