Hlavní obsah

Kolik kalorií skutečně spálíte při sexu? Počítáno na minuty

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Zhubnout do plavek na poslední chvíli? Základem je úprava jídelníčku a rozpohybování těla. Počítá se do fyzické námahy i milování? Tohle věda tvrdí o reálném spalování kalorií při nejzábavnějším párovém „tělocviku“!

Článek

Americká modelka, byznysmenka a profesionální celebrita Khloé Kardashian kdysi pronesla, že sex bere jakou součást své fitness rutiny. Tak dobře, pokud jste zpocení, zrychleně dýcháte a druhý den registrujete i bolavé svaly, může to tak být. Vědci však varují před růžovými brýlemi. Zázraky v pozici na zádech rozhodně nečekejte!

Délka jedné milostné relace

Jedna studie z roku 2013 publikovaná v americkém vědeckém časopise PLoS ONE potvrdila, že u mladých a zdravých párů muži spalují v průměru 4,2 kalorií za minutu, kdežto ženy jen 3,1 kalorií. (Možná je čas zamyslet se, kdo z vás dvou je při sexu aktivnější. Například jezdecká pozice je na pohyb náročnější než misionář. Každopádně nebuďte až příliš hr, v těchto polohách hrozí deformace penisu!)

Během běžné sexuální relace, která v této studii byla stanovena na 25 minut, se pánové zbavili 105 kalorií a ženy 77,5 kalorií. (Pro představu, 77,5 kalorií je v přepočtu 100 gramů brambor.) Zatímco tyto hodnoty nevypadají úplně marně, je třeba přihlédnout k faktu, že lidé se většinou celých 25 minut nemilují!

V dalším americkém odborném časopise, tentokrát v The New England Journal of Medicine, se objevila studie, která odhalila, že běžně se pár oddává milostným radovánkám maximálně šest minut. Předehru, kdy dvojice popíjí víno, sleduje romantický film a u toho se hladí, nelze do fyzické činnosti počítat. Výzkumníci tak varují před falešnými nadějemi a vzkazují, že průměrný člověk při průměrném sexu spálí spíš asi tak 15 nebo 20 kalorií. Zajímá vás, jestli se dá hubnout spíš masturbací? I tady už se objevují reálná čísla!

Jaké si to uděláš, takové to máš?

V závislosti na tom, jak se v posteli řádí, však výsledky pochopitelně mohou být i příznivější. Žena o hmotnosti 63,5 kilo se podle vědy může zbavit 83 až 178 kalorií za hodinu sexu. Jonathan Jordan, certifikovaný trenér newyorské společnosti Equinox a fitness expert se sídlem v San Francisku, který se k celé záležitosti vyjádřil pro magazín Shape, říká, že v každém případě záleží na celkovém kardiovaskulárním zdraví, tepové frekvenci i energetických požadavcích organismu v klidovém režimu. Vše je tedy individuální.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Lepší je nesoustředit se na sportovní výkony, a užít si to. Vyplavíte spoustu stresových hormonůFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Původně líbivý záměr se může vymknout kontrole

„Záleží také na tom, jaký druh sexu máte. Pojmete-li jej jako tvrdou a náročnou dřinu, dá se z toho vytěžit. Pokud to ve vaší ložnici vypadá tak, že pár minut intenzivně pracujete, přičemž si dopřejete jen krátkou přestávku, a vrhnete se na to znovu, v podstatě provádíte HIIT, což je vysoce intenzivní intervalový trénink a zároveň účinný nástroj k podpoře kardiovaskulárního systému a redukce váhy,“ nechává se slyšet uvedený odborník, jehož slova potvrzují i poznatky uveřejněné v britském lékařském časopise British Journal of Sports Medicine. V něm se totiž píše, že jakákoli aktivita, při které se zadýcháte, se dá počítat jako druh mini HIIT cvičení. Nic se však nemá přehánět!

Jiné (a možná lepší) benefity sexu

„Je to dost otravné, když se lidé stávají posedlí sledováním svých tréninků nebo svými soukromými cíli obtěžují partnery. Osobně mám rád, když sleduji svoji kondici, ale neumím si představit, že něco takového budu dělat i při milování. Místo čísel a honbou za spalováním kalorií tak doporučuji soustředit se spíš na uvolnění a vyplavení stresových hormonů. Šťastnější a zdravější tělo je schopné tuk spalovat mnohem lépe,“ uzavírá Jonathan Jordan.

S hubnutím i sexem to může být složitější. Třeba keto dieta zabíjí libido. Víte to?

Reklama

Související témata:

Načítám