Hlavní obsah

Jak moc je pravděpodobné, že se vám při sexu zastaví srdce?

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Léto klepe na dveře. A s ním i vyšší teploty, odhalená těla a laškování pod širým nebem. Hrozí vám něco, když si milování dopřejete plnými doušky, až se srdce téměř rozskočí? Takhle velká je pravděpodobnost srdeční zástavy u té nejmilejší „dřiny“!

Článek

Když loni na podzim v 63 letech zemřel Maurizio Zanfanti, playboy z Rimini známý pod přezdívkou Zanza, zaplakaly mnohé jeho milenky. Jak informoval britský deník Daily Mirror, Zanfanti, který měl během života sex s více než šesti tisíci turistkami, zemřel při sexu v autě s rumunskou placenou společnicí.

Po aktu se mu udělalo špatně a záchranáři, které žena přivolala, už jen konstatovali smrt v důsledku zástavy srdce. Opět se tak vyrojily spekulace, jak moc je pravděpodobné, že se při milování něco takového stane. Nová studie naznačuje, že i když riziko prokazatelně existuje, jedná se o vzácnou záležitost.

První studie svého druhu

Výzkumníci analyzovali informace od více než 4500 lidí, kteří zažili náhlou zástavu srdce, což je stav, kdy tento orgán zčistajasna přestane bít. Ukázalo se, že během sexuální aktivity nebo bezprostředně po ní došlo k méně než jednomu procentu srdečních zástav!

Jedná se přitom o první studii, která se u obecné populace zabývá sexuální aktivitou jako potenciálním spouštěčem náhlé srdeční zástavy, a nálezy jsou publikovány v časopise Journal of the American College of Cardiology.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Méně než jedno procento! Tolik zástav srdce mělo co dělat se sexemFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Zvyšuje se riziko zástavy srdce při sexu?

„Zatímco náhlé srdeční zástavy jsou ničivým stavem s vysokou pravděpodobností úmrtí, riziko, že se tak stane během sexuální aktivity, je skutečně extrémně nízké,“ nechal se pro magazín Live Science slyšet vedoucí studie, kardiolog Sumeet S. Chugh z Los Angeles s tím, že tato informace se týká i pacientů s již diagnostikovaným srdečním onemocněním.

Opatrnosti však nikdy není dost. A pozor by si měli dávat hlavně muži! Vědci vyčíslili, že ve vzácných případech, kdy je sex spojen se zástavou srdce, může u pánů dojít v jednom případě ze sta k smrti. Co se týče žen, tak tam se předpokládá jedno úmrtí z tisíce. Kromě pohlaví hraje roli i věk – náhlá srdeční zástava během sexu postihuje nejčastěji lidi mezi 60 a 65 lety.

Dva jsou lepší než jeden

Studie také odhalila, že i když je srdeční zástava spojená s horkým dechem v polštářích, v jedné třetině případů není přítomná druhá osoba. To potvrzuje, že smrt se v souvislosti se souloží nedostavuje přímo v jejím průběhu, ale spíš krátce po ní, kdy je milenec například ve sprše, kouří nebo shání něco dobrého k jídlu.

A teď ruku na srdce: kdybyste po příchodu z koupelny zjistili, že je miláček v bezvědomí a nedýchá, co byste v podobné situaci dělali?

„Vícenásobné výzkumné studie jednoznačně prokázaly, že včasná resuscitace míru přežití zvyšuje. První pomoc by měl přitom aspoň teoreticky zvládat každý,“ apeluje Sumeet S. Chugh. Tak schválně, vybavíte si, jak na nepřímou masáž srdce?

Jak zachránit život: srdeční masáž

Postiženého položte na záda, zatřeste s ním a sledujte případnou reakci. Nedojde-li k ní, zakloňte mu hlavu a podívejte se mu do úst. Pokud uvidíte nějaké nečistoty či třeba zvratky, rychle a pečlivě je vytřete. Poté zahajte srdeční masáž. Resuscitaci provádějte vytrvalým stlačováním středu hrudníku frekvencí 100 až 120 za minutu. Hrudník přitom stlačujte mezi bradavkami hranou dlaně oběma rukama současně. Dýchání z úst do úst se již nedoporučuje, protože účinnost srdeční masáže zpomaluje. Proto se soustřeďte pouze na srdce. A samozřejmě ihned zavolejte záchranku. Tak co, dali byste to?

Jak se zdá, sex sám o sobě není pro srdce nijak nebezpečný. Riziko ovšem hrozí, když provozujete hrátky ve sprše. A znáte 3 nejrizikovější pozice, při kterých hrozí zlomenina partnerovy chlouby?

Reklama

Načítám