Hlavní obsah

Kolik prachu propustí a neprobudí sousedy? Návod, jak chytře vybrat vysavač

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Energetické štítky jsou při nákupu spotřebičů vždy dobrým vodítkem. U vysavačů to ale platí dvojnásob: z malé barevné tabulky se dozvíte, nejen kolik prachu propustí a jak kvalitně vysají, ale i to, jestli při jejich zapnutí nevzbudíte sousedy.

Článek

Již tři roky musejí výrobci vysavačů všechny přístroje označovat energetickým štítkem, na kterém najdete víc parametrů než třeba na štítku praček, ledniček a dalšího bílého zboží. Prozradí totiž na vysavač všechno, co oceníte při jeho provozu. Vyplatí se tedy vědět, co vlastně hledat.

Co na štítku najdete

Zásadní pro výběr vysavače je účinnost – nově rozdělená na pevné podlahy a koberce. Výrobci by ji měli testovat na standardizovaném koberci a dřevěné desce se štěrbinou – zkoumá se, jak vysaje právě tuto štěrbinu. Výsledek měření zařadí spotřebič do stupnice od A do G (od nejlepšího po nejméně účinný).

„Právě uvádění účinnosti je jednou z nejdůležitějších změn v rámci energetického štítku vysavače. Nahrazuje dříve uváděný sací výkon a má na rozdíl od něj jednoznačně definovanou metodiku, údaj je tedy naprosto přesný a porovnatelný. Pokud tedy hledáte skutečně účinný vysavač, vybírejte co nejlepší třídu účinnosti vysávání tvrdých povrchů i koberců – nejlépe s hodnocením A,“ radí Denisa Čarná, zástupkyně značky Rowenta.

Některé vysavače mají na pevné podlaze účinnost i vyšší než sto procent – znamená to, že vysají nejen pod hlavicí vysavače, ale díky silnému čisticímu výkonu i kus kolem ní. Nejnižší hodnota účinnosti na pevné podlaze by ale měla být 98 procent. „Jestli máte doma psa nebo kočku, pak volte co nejvyšší třídu účinnosti vysávání a vybírejte vysavače vybavené turbohubicí, která díky rotačnímu kartáči lépe vysaje zvířecí chlupy,“ doporučuje produktový specialista Euronics Pavel Janů.

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Jak účinný je vysavač na koberci i na tvrdé podlaze? I to najdete na energetickém štítkuFoto: Ivanko80, Shutterstock.com

Údaje i pro alergiky

„Pro alergiky a astmatiky je zásadní informace o emisích prachu. Dozvědí se, jak čistý vzduch z vysavače jde zpátky do místnosti – i u vysavače třídy G to musí být méně než zákonem stanovené jedno procento: z deseti tisíc prachových zrnek tedy nesmí projít víc než sto,“ doplňuje produktový manažer e-shopu Kasa Petr Štursa.

Jestli nechcete vysáváním budit členy domácnosti ani sousedy anebo máte domácího mazlíčka, který reaguje na zvuk vysavače agresivně či ustrašeně, měli byste si vybírat i podle hlučnosti. Na štítku je uvedena v decibelech a měla by být pod 80 dB – samozřejmě čím méně, tím lépe. Jen pro srovnání: je to podobná hodnota, jakou má i fén na vlasy. Váháte-li při výběru přístroje mezi několika s podobnou účinností, pak se rozhodněte pro ten tišší a můžete si být jisti, že si koupíte dobrý spotřebič.

Energetická třída

Této hodnotě věnujeme větší prostor, protože od září letošního roku je možné vyrábět jen vysavače s nižším výkonem než 900 W, tedy takové, které spotřebovávají méně energie. Podle toho jsou také zařazeny do energetických tříd: třída A +++ (někdy uváděná i jako AAAA) označuje ty se spotřebou menší než 10 kWh, s každou další kategorií stoupá o 6 kWh – v kategorii G jsou tedy nejméně úsporné přístroje se spotřebou vyšší než 40 kWh. Na energetickém štítku najdete i údaj o spotřebě za rok: počítá se na vzorovou domácnost, která má plochu 87 m² z poloviny zakrytou koberci, na druhé půlce má tvrdé podlahy a vysává padesátkrát ročně.

Vysavače s výkonem nad 900 W z trhu postupně zmizí – zatím se doprodávají ty, které byly vyrobeny před datem zpřísnění normy. Této změny se ale nemusíte podle odborníků až tak obávat. „Vyšší příkon automaticky neznamená i vyšší sací výkon. Na výkon vysavače má vliv konstrukční provedení – šířka a tvar hubice, její zakřivení, materiály, těsnost vnitřní nádoby a další. Chytře vyrobené vysavače dokážou s energií efektivněji nakládat, takže mohou mít nižší příkon, spotřebu i hlučnost,“ vysvětluje Iva Pavlousková, tisková mluvčí řetězce Datart.

Kdybyste chtěli pro představu srovnat roční spotřebu vysavače s ostatními spotřebiči, pak například níže uvedený vysavač Rowenta RO6493EA za rok spotřebuje 21 kWh, pračka mívá kolem 140 kWh a kombinovaná chladnička kolem 85 kWh. Každý vysavač to má ale jinak – a to právě najdete na štítku.

Nabídka na trhu

Poohlížíte se po novém vysavači? Teď už dobře víte, podle jakých kritérií si vybrat, ale jistě se bude hodit i pár konkrétních tipů – hledali jsme takové, které mají špičkovou účinnost a patří mezi tiché.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Rowenta RO6486EA Silence Force Extreme Full Care, s energetickým štítkem AAAA, 750 W, hlučnost 58–63 dB, dTest hodnocení „dobrá kvalita“, cena 8999 Kč. Electrolux Classic Silence ZCS2260CEL, 1250 W, hlučnost 71 dB, cena 3999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Rowenta RO6493EA Silence Force Extreme Home&Car, 750 W, hlučnost 64–66 dB, cena 8999 Kč. Bosch BGL45500, 750 W, hlučnost 75 dB, cena 7690 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sáčkový vysavač Eta Silentino Digi, 700 W, hlučnost 62 dB, cena 5999 Kč. Concept VP8250 Silencio, 700 W, hlučnost 52 dB, cena 3999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sencor SVC 8VT, 700W, hlučnost 74 dB, cena 3499 Kč. Philips Performer Compact FC8379/09, 750 W, hlučnost 78 dB, cena 3699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zelmer ZVC 305 SP, 650 W, hlučnost 77 dB, cena 1729 Kč. Miele Complete C3 Boost EcoLine - SGSG1, 700 W, 72 db, cena 6990 KčFoto: Archiv firem

Podle čeho si vybíráte vysavač vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám