Hlavní obsah

Kolo je lepší než tělocvična

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při jízdě na kole se můžete pokochat krajinouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Venku zasvítilo sluníčko a vás to láká ven. Ideální podoba jarního výletu je pořádně šlápnout do pedálů. Jízda na kole prospěje vašemu tělu i duši. Samozřejmě že nic se nesmí přehánět, ale s ohledem na vaši fyzičku může být tenhle způsob relaxace současně užitečný i zábavný.

Článek

Zbavíte se stresu

Psychologové dávno potvrdili, že pokud člověk trpí stresem a depresemi, byla by největší chyba schoulit se pod peřinu a dělat mrtvého brouka nebo polykat hromady prášků. Pohyb vás přivede na jiné myšlenky, pobyt v přírodě ozdravuje duši už sám o sobě. Spojením obou léků na stres je cyklistika. Je přece mnohem hezčí rozhlížet se po krajině a po lidech kolem než se v posilovně dívat na promítací plátno. Navíc vám slunce zdravě ošlehá tváře a do vlasů zavane svěží vítr - přijdete na jiné myšlenky a doma upadnete šťastně a zdravě unavená do klidného spánku.

Konec nadváhy

Drastické diety, počítání tabulek s kaloriemi nad každým poloprázdným talířem, omezování se v chutích a propocená žínka v tělocvičně. To všechno se dá zjednodušit na celkem příjemný zážitek, který časově může zvládnout i zaměstnaná žena. Stačí strávit 1,5 hodiny týdně jízdou na kole a spálíte až 1000 kalorií. Nemusíte se nějak uštvat, naopak. Pokud vás trápí tuk usazený na stehnech a bocích, jezděte volnějším tempem, protože potom pracují vaše svaly rovnoměrně.

Nohy jako modelka

Při pravidelném šlapání do pedálů se stehna zeštíhlují a zadeček zpevňuje. Pohyb boků je zase přímo vzorem zeštíhlovací gymnastiky. Nebojte se, i když vaše klouby při jízdě nesou většinu vaší váhy, současně je rytmický pohyb nohou při jízdě procvičuje a tím posiluje, takže jim to prospívá. Nejvíce to lahodí kolenním kloubům, pokud si je ovšem při pádu nenatlučete.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Začínejte krátkými jízdamiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Srdce jako zvon

Cyklistika je vytrvalostní sport a posiluje srdce, které je při jízdě méně zatížené a o to více výkonné. Při námaze se také snižuje krevní tlak. Jízda na kole je pro něj kyslíková očistná bomba, která snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, jenž by se jinak ukládal na cévních stěnách. Samy musíte cítit, jak se vám lépe dýchá a krev se rozproudí, aniž byste měla pocity návalů. Všechno to samozřejmě platí tehdy, když nepřeháníte svou míru a nesnažíte se trhat rekordy. Jen poslouchejte tep svého srdce a splyňte s ním v jedno. Určitě je lepší pro začátek naplánovat více čtvrthodinových jízd než rovnou vyrazit na túru.

Vyjížďky na kole si můžete dopřát jako osobní trénink, vyrazit můžete s kamarádkou, se kterou se více vzájemně donutíte k dodržování plánu. A nebo s rodinou, kdy si užijete spoustu příjemných zážitků se svými blízkými. Hlavně nepodlehněte prvotním bolestem nohou nebo zadečku. Vaše tělo si postupně na novou námahu zvykne.

Reklama

Související témata:

Načítám