Hlavní obsah

Bez sazí, prachu a kouře. Čisto a uklizeno můžete mít i při vytápění kotlem na dřevo

Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Čistá kotelna s kombinovaným kotlem na dřevo a pelety.Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Vytápění rodinného domu kotlem na tuhá paliva často provází představa špinavé zakouřené kotelny umístěné mimo obytnou část domu. U moderních kotlů už tomu tak být nemusí. Přesvědčíme vás o tom při návštěvě technické místnosti, kde je kombinovaný kotel na dřevo a pelety provozován pátým rokem.

Článek

Navštívili jsme řadový rodinný dům, jehož suterén je vybaven a uzpůsoben tak, aby pokryl nejen nutné technické zázemí objektu, ale aby zároveň nabídl co nejvíce dalších možností využití.

Základem je moderní dřevozplyňující kotel

Srdcem těchto prostor, a vlastně i celého domu, je inovativní kombinovaný kotel na dřevo a pelety Hybrid Biomass od českého výrobce Blaze Harmony. Tento kotel obsahuje několik patentů, díky nimž dosahuje vysoké účinnosti. To se ve výsledku projeví v úsporném a šetrném provozu. Jednoduše řečeno, přikládáte méně často, šetříte palivo, a tím pádem i náklady na vytápění.

Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Kombinovaný kotel na dřevo a pelety Hybrid Biomass.Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Z praktického hlediska je však největší výhodou vysoká míra komfortu a snadná obsluha kotle. Například promyšlené přikládání shora, kdy si otevřením horních dvířek zpřístupníte celou komoru kotle a pohodlně ji naplníte palivem. Tím může být nejen kusové dříví, ale i dřevěné brikety, štěpka a piliny, tedy sypký materiál. Na rozdíl od kotlů s bočním přikládáním vám nikde nic nevypadává a okolí kotle zůstává čisté. Při přikládání si také nezakouříte místnost, protože otevřením dvířek se spustí odtahový ventilátor a ten odsává kouř a spaliny do komína.

Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Otevřená horní dvířka zpřístupní celou přikládací komoru kotle.Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Peletový hořák promění kotel na automat

Takovýto inovativní dřevozplyňující kotel je navíc rozšířen o rotační hořák s automatickým přechodem na spalování pelet. Pak již hovoříme o kombinovaném kotli na dřevo a pelety. Ve chvíli, kdy vyhoří palivo ve spalovací komoře, kotel začne spalovat pelety. I při delší nepřítomnosti majitele, například na dovolené, tak zajistí automatický nepřetržitý provoz kotle, který je již srovnatelný i s plynovými kotli.

Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Kotel Hybrid Biomass při spalování pelet.Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Přestavba kotelny na relaxační místnost povýší celý dům

Ve zmíněném domě je nainstalována první generace kotle Hybrid Biomass a funguje již pátým rokem. Od jeho instalace zatím nebylo potřeba prostor vymalovat. I tato dlouhá doba je důkazem, jak čisté může být vytápění kotlem na tuhá paliva. V suterénu vybudovali majitelé kromě kotle také malou tělocvičnu a saunu. Obytný prostor se tak rozšířil o několik desítek čtverečních metrů.

Investice do správného způsobu vytápění tak může přinést několik úrovní zhodnocení vaší nemovitosti, které byste zpočátku vůbec nečekali. Navíc získáte téměř úplnou nezávislost na dodavatelích energií. To je v dnešní době nedocenitelná výhoda v zajištění nepřetržitého tepla ve vašem domě. Proto není náhoda, že firma Blaze Harmony při prezentaci svých unikátních produktů přichází s výstižným sloganem - aby teplo vašeho domova nevyhaslo.

Reklama

Související témata:

Načítám