Hlavní obsah

Co když to není covid? Pozor na chřipku, která má stejné příznaky a může skončit i fatálně

Foto: www.gettyimages.de

Chřipka může dát pořádně zabrat i zdravému člověku. Očkování je nejúčinnější způsob ochrany před tímto onemocněnímFoto: www.gettyimages.de

Teplota, bolest těla, únava, kašel a rýma. To jsou typické příznaky, u kterých se nám v posledních dvou letech rozsvítila kontrolka „Pozor, asi mám covid“. Ale nemusí to tak být. S příchodem chladných měsíců se vrátí i chřipka. Jaká rizika jsou s ní spojená a jak se před ní chránit?

Článek

Chřipka je virové onemocnění, které může dát pořádně zabrat i zdravému člověku. Dvoutýdenní absence v práci může být ještě to nejmenší. V některých případech totiž způsobuje i vážné komplikace, které končí hospitalizací, nebo dokonce úmrtím. Chřipkovou infekcí u nás každý rok onemocní statisíce lidí a přibližně 1 500 osob jí každoročně podlehne.

Foto: www.gettyimages.de

V proočkovanosti proti chřipce je Česká republika daleko za doporučením Světové zdravotnické organizaceFoto: www.gettyimages.de

Varování od protinožců

V posledních dvou letech byla chřipka ve stínu covidu. Díky opatřením, jako byly roušky a sociální odstup, se nešířila. Za povšimnutí však stojí jarní prudký nárůst případů chřipky v Austrálii po zmírnění covidových restrikcí. Od poloviny dubna zde týdenní počet laboratorně potvrzených případů chřipky překročil pětiletý průměr. Ačkoli chřipková aktivita v zemích jižní polokoule není vždy přesným ukazatelem toho, co se stane na severní polokouli, tato zkušenost nám může napovědět, co by mohlo přijít na podzim, zejména po dvou letech nízké chřipkové aktivity.

Foto: www.gettyimages.de

V Austrálii během jara prudce vzrostl počet lidí s chřipkouFoto: www.gettyimages.de

Nejúčinnější ochranou před chřipkou je očkování

Pravidelný pohyb, pestrá strava a dostatek vitaminů, otužování, větrání a důkladná hygiena rukou. To je výběr z doporučení, jak se co nejlépe chránit v chladných měsících před chřipkou. S přípravou bychom však měli začít už teď, a to tím, že se objednáme včas na očkování proti chřipce. Právě očkování je nejúčinnější ochranou nás i našich blízkých před chřipkou a jejími potenciálně závažnými komplikacemi. Chřipkové vakcíny jsou dlouhodobě považovány za jedny z nejbezpečnějších, lze jimi očkovat děti od 6 měsíců věku i těhotné ženy v kterékoli fázi těhotenství.

Očkujte seVideo: www.ockovani-chripka.cz

Kdy si zajít na očkování

Chřipková epidemie postihuje Českou republiku každoročně v zimních měsících, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Očkování je proto vhodné každý rok na podzim před začátkem chřipkové sezóny, od září do listopadu. Probíhá v ordinacích praktických lékařů, objednat se ale můžete i do očkovacích center. Očkují také někteří ambulantní specialisté, například lidé s diabetem se tak mohou obrátit na své diabetology.

Foto: www.gettyimages.de

Očkování proti chřipce probíhá každý rok na podzim před začátkem chřipkové sezonyFoto: www.gettyimages.de

Očkovat by se měli zejména starší osoby a chronicky nemocní

Včasné očkování je obzvláště důležité pro osoby s vyšším rizikem komplikací. To jsou zejména starší osoby, těhotné ženy, zdravotníci, děti a lidé s chronickým onemocněním, například srdce, plic, dále lidé trpící astmatem a cukrovkou. Tito lidé mají také očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Pokud mezi ně nepatříte, podívejte se na nabídku příspěvků své zdravotní pojišťovny. Více na ockovani-chripka.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám