Hlavní obsah

Koupací jezírko u vás doma? Přírodní koupání bez chemie

Foto: JEZÍRKA BANAT, s.r.o.

Vaše děti budou jezírko milovatFoto: JEZÍRKA BANAT, s.r.o.

Chcete koupání ve vlastním, ale nelíbí se vám bazén? Koupací jezírko je řešení. Jak ho postavit?

Článek

Přítomnost vodní plochy ve vaší zahradě vytváří příjemnější klima zejména v horkých letních dnech. Jezírko je nejkrásnější prvek na zahradě a pohled na něj zaujme ve všech ročních obdobích. Budou se k němu slétat ptáci z okolí a vaše zahrada s ním ožije.

Nejvýhodnější umístění je přímo u terasy, která tak slouží i pro vstup do vody. Nejčastěji se staví jezírka pro koupání ve velikosti okolo 40-50 m2. Popusťte uzdu svojí fantazii a udělejte si na zahradě jezírko přesně tak, jak se vám líbí. Může mít geometrické tvary, vypadat velmi moderně, minimalisticky, nebo být součástí japonské zahrady s KOI kapry, fantazii se meze nekladou. Vodopád, potok, veliké kameny, jezírko má být krásné, a proto si ho postavte podle svých představ.

Jezírka BanatVideo: JEZÍRKA BANAT, s.r.o.

Filtrace pro koupací jezírka

U koupacího jezírka se k čištění vody nepoužívá chlor ani jiná chemie. Protože se jedná o živou vodu, probíhá v ní mnoho biologických procesů, tomu musíme přizpůsobit filtraci. Čisté vody se dosahuje nepřetržitým filtrováním. V externím filtru se zachytávají pevné částice a probíhá zde rozklad neviditelných látek pomocí prospěšných bakterií. V minulosti se k filtrování používaly štěrkové filtry, které není možné efektivně čistit, vyžadovaly velký objem a na dně jezírka se tvořila vrstva kalu, protože nebylo sání ze dna. Tento způsob je zastaralý a nevhodný, protože pod štěrk nevidíte a neznáte míru znečištění.

Dnes známe lepší způsoby, jak vytvořit čisté jezírko. Základem je vyspádované dno, sání ze dna pomocí dnové vpusti, ze které nečistoty odcházejí do filtru. Z hladiny vše odstraní skimmer. Dle velikosti a hlavně objemu vody zvolíme filtr. Externí filtrace se snadno čistí, při správně zvolené velikosti se to provádí 1× měsíčně.

Foto: JEZÍRKA BANAT, s.r.o.

Koupací jezírko s kamenyFoto: JEZÍRKA BANAT, s.r.o.

Ukončení okrajů a hloubka

Základem jsou vyzděné, kolmé stěny, výhodné je molo lemující krátkou stranu jezírka s největší hloubkou. Zvyšuje to využití pro děti i dospělé, usnadňuje vstup i výstup z vody a údržbu.

Pro koupací jezírko je vhodná hloubka 180-220 cm. Pobřežní části se dělají jen úzké, aby se v nich voda nepřehřívala.

Stavba jezírka

Doporučujeme obrátit se na specializovanou firmu, která se zabývá stavbou jezírek a má mnoho zkušeností. Můžete si domluvit stavbu na klíč nebo si postavit jezírko svépomocí. Firma Jezírka Banat nabízí pro tyto účely modelové projekty, konzultace, prodejnu s ukázkovými jezírky, potoky, vodními prvky.

Mnoho příkladů a fotek, jak jezírko vytvořit, nejdete na stránkách Jezírek Banat https://www.jezirkabanat.cz/reference.

Související témata:

Načítám