Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře znáte Velikonoce a velikonoční zvyky? Proč se peče beránek a kdy se jí škaredé jídlo

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Reklama

Velikonoční svátky se kvapem blíží, do tradiční pomlázky zbývá pár dní. Možná už doma barvíte vajíčka, sháníte vrbové proutky a chystáte nádivku. Víte ale, odkud tyto zvyky pocházejí, co symbolizují a proč se Velikonoce slaví?

Článek

Ve velkých městech už je to trochu zapomenutý zvyk, ale i v nich na nějaké koledníky v pondělí jistojistě narazíte. A na vesnicích a v menších městech? Tam Velikonoce rozhodně neodbývají, je to tradice, která se slaví leckde tak vehementně, že z toho bolí hlava ještě v úterý.

Velikonoce ale mají rozhodně hlubší význam než jen během dopoledne vykoledovat spoustu sladkostí a při té příležitosti poškádlit pár vrbovými proutky sousedovic Marušku. Tak se ukažte, co všechno o těchto tradičních svátcích víte.

1. Velikonoce jsou pohyblivý svátek, nemají pevné datum. Obecně platí, že neděle Zmrtvýchvstání, tedy Boží hod velikonoční, připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti. Ve kterém měsíci tak Velikonoce mohou být?
2. Velikonoce, to není jen Velikonoční pondělí, ale celý pašijový týden, který mu předchází. Každý den je spojen s různými tradicemi a má svůj název. Pondělí je Modré podle barvy látky, jíž se zdobily kostely, anebo podle německého slovíčka blau, což znamená nejen modrý, ale i opilý či práce neschopný, protože v minulosti se tento den nepracovalo. Ale víte, jak to je s úterým, kterému se říká Žluté nebo Šedivé?
3. Po úterý přichází Škaredá středa. Název naznačuje, že se tento den stalo něco ošklivého: Jidáš zradil Ježíše. Podle tradice se na sebe lidé mají v tento den usmívat, protože jinak vás čekají zakaboněné tváře každou středu v roce. A na Škaredou středu se také jí „škaredé jídlo“. O jaký pokrm se jedná?
4. Zelený čtvrtek je příslibem toho, že všechno dobře dopadne, a tak se vyplácí práce na poli či zahrádce. Z toho, co v tento den zasadíte, vyrostou silné a zdravé rostliny. Víte, co by se na Zelený čtvrtek mělo jíst?
5. Po čtvrtku přichází Velký pátek. Víte, na kterou historickou událost tento den odkazuje?
6. K Velikonocům se vztahuje mnoho tradic: některé souvisejí s křesťanstvím, jiné s příchodem jara a přírodními zákony. K těmto svátkům neodmyslitelně patří malovaná vajíčka. Proč?
7. Možná jste si všimli, že na Velký pátek ani na Bílou sobotu nikde neuslyšíte kostelní zvony. Naposledy zní na Zelený čtvrtek při mši a pak až v sobotu po setmění při Velikonoční vigilii. Proč to tak podle tradice je?
8. Velikonoce bez pomlázky, to si umí představit málokdo. Plést by se měly na Bílou sobotu, většinou z osmi vrbových proutků, ale samozřejmě se pletou i z jiného počtu větviček. Jak je to se zdobením pomlázky?
9. Velikonoce, to nejsou jen vajíčka a pomlázka, ale také dobrota jménem beránek. Proč se peče právě během velikonočních svátků?
10. Poslední otázka se týká Velikonoc v přestupném roce. Jak to s nimi jednou za čtyři roky je?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Velikonoční tradice se mění i podle kultury a zvyklostí jednotlivých zemí. Jaké jsou Velikonoce ve světě, v Německu, Británii či USA?

Reklama

Načítám