Hlavní obsah

Objevte kouzlo adventu na Vysočině. Vyrazte za tradicemi a punčem na trhy a jarmarky

Foto: Jakub_Mertl

Foto: Jakub_Mertl

Blíží se nejkrásnější období roku – advent. A na Vysočině si ho můžete opravdu užít. Na výběr máte spoustu lákavých akcí v různých městech. Ať se vydáte prozkoumat historii Vánoc na zámek do Světlé nad Sázavou, obdivovat zářící výzdobu Třebíče, či navštívíte čerty v Jihlavě, určitě nešlápnete vedle.

Článek

S příchodem adventu se města na Vysočině rozzáří stovkami světel. Vyhlášená v širokém okolí je vánoční výzdoba Třebíče. Rozsvěcí se na Karlově náměstí 3. prosince v rámci Třebíčského jarmarku. Můžete si odsud odnést vánoční dekorace a nejrůznější dobroty od lokálních prodejců. Kdo přijede do Třebíče o den dřív, může se zúčastnit adventní prohlídky baziliky sv. Prokopa.

Foto: Jakub Mertl

Světelná výzdoba v TřebíčiFoto: Jakub Mertl

V Bystřici nad Pernštejnem v Centru Eden na vás čeká 5. prosince mikulášské nadělování. Těšit se můžete na betlém ze slámy, krmení zvířátek i jízdu na koních. Navíc si můžete projít Zubříkovo vánoční putování – 3 km dlouhý okruh s 15 zastaveními u rozsvícené vánoční výzdoby. Uvidíte třeba svítící fontánu, bránu do pohádkové aleje v Lužánkách nebo sochu T. G. Masaryka.

Do podzemí za čerty v Jihlavě a Polné

Krásnou světelnou výzdobu chystá také město Jihlava. Spolu s vánočním stromem se rozsvítí první adventní neděli 3. prosince. Celý první prosincový víkend se tu také konají hned dvě lákavé akce. Již tradičně se otevře Peklo v podzemí, kde mohou děti (raději starší tří let) i dospělí navštívit čerty. Celý advent probíhají ve velké gotické síni jihlavské radnice koncerty, na kterých nasajete vánoční atmosféru. Podzemní peklo i nebe navštivte i ve sklepení hradu v Polné, otevře se pro vás 5. prosince.

Foto: Jakub Mertl

Světelná výzdoba v TřebíčiFoto: Jakub Mertl

Za Vánocemi do Žďáru

Areál zámku Žďár nad Sázavou je otevřený celoročně a můžete si jej projít v rámci několika prohlídkových okruhů nebo sami pomocí aplikace Skryté příběhy. Už tradičně se zámek zahalí do svátečního hávu a ožije první prosincový víkend v rámci akce Vánoce na zámku vůní pečeného cukroví, svařeného vína a atmosférou tradičního vánočního trhu. Nebudou chybět dílničky pro děti a hudební vystoupení.

Tradice a historie ve Světlé a na Michalově statku

Koho zajímá historie Vánoc a rád by se o ní dozvěděl víc, má jedinečnou příležitost na zámku ve Světlé nad Sázavou. Až do ledna tu v rámci expozice Historie Vánoc a vánočních tradic zjistíte, jak se v průběhu dějin Vánoce slavily. Navázat můžete Zimní procházkou, při které procházíte parkem i městem a obdivujete světelnou výzdobu se zvukovými efekty. Ta bude slavnostně rozsvícena 3. prosince a prohlédnout si ji můžete až do konce ledna.

Foto: Jakub Mertl

Větrný mlýn v TřebíčiFoto: Jakub Mertl

Také v blízkém Michalově statku v Pohledi nahlédnete do historie. V rámci akce Staročeské Vánoce zde 16. a 17. prosince uvidíte ukázky výzdoby, obyčejů a zimních prací selského lidu v 18. a 19. století. Bude možné si zakoupit vánoční výrobky i pokrmy a zhlédnout vystoupení folklorního souboru Škubánek.

Související témata:

Načítám