Hlavní obsah

Komu jde jen o sex a kdo chce lásku? Hledejte partnera podle profese!

Foto: Thinkstock

Jaký vliv má vaše profese na vaše vztahy? Prý velkýFoto: Thinkstock

Reklama

Hledáte trvalý vztah? Tak zapomeňte na herce či inženýry. Naopak se zaměřte na účetní, zdravotní sestry či psychology. Alespoň to tvrdí průzkum, který hledal spojitost mezi profesí a láskou.

Článek

Mobilní seznamková aplikace Clover přišla s průzkumem, který tvrdí, že vaše profese toho hodně napovídá o tom, jaký vztah hledáte a co vůbec od lásky očekáváte. Studii nedávno zveřejnil britský deník Daily Mail a takhle to dopadlo.

Kdo chce lásku, a kdo jen sex?

Studie, do níž se zapojilo přes 33 tisíc uživatelů aplikace Clover ve věku od osmnácti do šedesáti let, vytvořila na základě odpovědí dotazovaných lidí čtyři možné varianty vztahu – nezávazný sex a krátkodobé povyražení, vážný dlouhotrvající vztah, neformální vztah (cosi mezi nezávazným sexem a vážným vztahem) a platonické přátelství. Ukázalo se, že různé profese mají „slabost“ pro různé druhy vztahů:

  • Nezávazný sex – herci, inženýři
  • Vážný vztah – účetní, psychologové, zdravotní sestry (bratři), lékárníci, designéři a programátoři
  • Neformální vztah– novináři, policisti, učitelé, vědci, muzikanti, stavební dělníci a lidé pracující v oblasti reklamy
  • Přátelství– lékaři, právníci a obecně profese, kde je potřeba k dosažení plné kvalifikace několikaleté proškolování, praxe, atestace a podobně
Foto: Thinkstock

Muzikanti prý hledají většinou neformální vztahFoto: Thinkstock

Proč?

Jak je možné, že má profese takový dopad na váš milostný život, ale výzkumníci neví. Přiznávají, že určitý vliv na výsledek měl i fakt, že zákaznickou základnu aplikace Clover tvoří ze sedmdesáti procent muži a ze třiceti procent ženy. Tudíž mohl výsledek ovlivnit rozdíl mezi pohlavími.

„Možné je i to, že nejvíce uživatelů uvádělo, že hledají neformální vztah, protože tohle cílení na ležérnost jim umožní setkat se s více lidmi. Domníváme se ale také, že velkou roli hraje to, kolik volného času máte, tedy jak moc vás vaše profese zaměstnává,“ říká Isaac Raichyk ze společnosti Clover.

Co na to odborník?

Je jasné, že vás vaše zaměstnání ovlivňuje v podstatě celkově, tedy i v oblasti lásky a vztahů. „Každé povolání s sebou nese určitý talent, osobnostní rysy člověka, a ty se pak mají tendenci samozřejmě vyobrazovat i ve vztazích,“ potvrzuje vztahová terapeutka Lucie Mucalová. Podle ní je vlastně logické, že například lidé z pomáhajících profesí (zdravotní sestry, pečovatelky…) mají tendence ve vztahu se velmi starat o partnerovo blaho, občas klidně i na úkor sebe samých.

Foto: Thinkstock

Lékaře na vztahy prý také moc neužije, nemají na ně čas, proto hledají často jen přátelstvíFoto: Thinkstock

„Naopak třeba voják z povolání si může hledat samostatnou a tolerantní ženu, jelikož jeho mise mohou být dlouhé, a on podvědomě touží po silné osobnosti, která tohle ustojí s noblesou,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Ovšem spoléhat byste na to prý neměli, rozhodně nelze tvrdit, že vaše profese skutečně vypovídá o tom, jací jste ve vztazích. „Hodnotit vztahy a výběr partnerů podle určitých parametrů je vždy velmi složité a může vás to uvádět v omyl. Nehledejte partnery podle povolání, nelekejte se toho, co kdo dělá a co z toho asi vyplývá. Jednejte srdcem, vztahy poznávejte, prožívejte. Nezáleží na tom, kdo jste, co děláte, nárok na štěstí máte všichni stejný,“ dodává Lucie Mucalová.

Tak co? Myslíte, že profese opravdu tak moc říká, jací jste v oblasti lásky?

Reklama

Načítám