Hlavní obsah

Kondom v akci: Co s ním (ne)dělat, aby se nezničil?

Foto: ProStockStudio, Shutterstock.com

Foto: ProStockStudio, Shutterstock.com

Reklama

Je pružný, stojí pár korun. Má ochránit tělo před pohlavními chorobami a nechtěným těhotenstvím. Ano, to je prezervativ. Umí toho hodně, ale na jisté věci přece jen nestačí. Víte, že ho lze špatným zacházením celkem lehce připravit o to, co umí?

Článek

Dnes se dá prezervativ obstarat prakticky kdekoli, možná snad s výjimkou dětských zábavných parků. Zatímco dřív se k ochraně před početím a pohlavními chorobami používalo například střevo skopce, dnes už je doba mnohem komfortnější. Kondomy jsou ultra tenké (někteří výrobci se dokonce chlubí tloušťkou stěny 0,02 milimetrů), voňavé či účelové – mohou například znecitlivět penis a přispět tak k prodloužení soulože. Ale i když doba pokročila, kondom je pořád „jenom“ kondom. Vinou špatného zacházení se dá velmi snadno zničit, a to doslova během několika vteřin. Jak se něco takového stane?

Podej mi krém na ruce, lubrikant došel

Mnohdy stačí ostré nehty či prstýnky, ovšem hodně záleží i na tom, co se nanese na vnější povrch gumy. Ta totiž ne každý lubrikant snese. Zhoubou pro každou „pláštěnku“ (i tak se kondomu přezdívá) je především lubrikant na bázi minerálního oleje, který jí naleptává povrch. Tím to ale nekončí.

Ke zvlhčení této pomůcky se také v žádném případě nedoporučují krémy, určené na něco jiného – od obyčejného na ruce přes dětský olejíček, který je tak populární v rámci smyslných masáží. Pleťové krémy a mléka prostě nebrat. Nikdy! Paul Joannides, americký odborník na sexuální výchovu tamní mládeže, varuje, že každý mastný krém zeslabí stěnu prezervativu během šedesáti vteřin o celých 90 %! A velkým problémem obecně jsou podle něj přípravky vyrobené z ropných derivátů.

Foto: White bear studio, Shutterstock.com

Na kondom patří jen lubrikant k tomu určený. Jinak můžete zničit jeho účinnostFoto: White bear studio, Shutterstock.com

I sucho má své řešení

Spolehlivou ochranu zajistí pouze antikoncepční želé (k dostání v lékárně bez předpisu, přičemž toto želé účinně likviduje většinu choroboplodných zárodků, včetně viru způsobujícího opar, jak prokázaly výzkumy amerického biologa Bruce Voellera) nebo vhodné lubrikační prostředky na bázi vody. Ty se dají sehnat i v drogerii nebo supermarketu. Jejich nevýhodou je pouze to, že někdy nepříjemně rychle vysychají, což ovšem není konec světa. Stačí přidat pár slin nebo několik kapek vody, a kluzkost je při styku zajištěna. Rozhodně je to levnější než nanášet další vrstvu přípravku.

Pokrok doby, do kterého se schová každý

Nemáte-li k latexu důvěru, zkuste „čepičku“ z polyuretanu, což je materiál, jenž se používá například na podrážky lyžařských bot. Vyrábějí se z něj však také kolečka skateboardů. Tato hmota je odolná proti lubrikačním prostředkům na bázi oleje, nezpůsobuje alergii a vyniká nesmírnou pružností, takže se dá přetáhnout snad i přes židli.

Polyuretan má oproti latexu vyšší pevnost a umožňuje snadný přenos vjemů. Co se mu však vytýká, je jeho schopnost tepelné izolace. Zkrátka a dobře, neumožňuje cítit lidské teplo milence, takže kdekdo udává, že pohlavní styk v tomto typu „skafandru“ není tak příjemný. Polyuretanový kondom je ovšem méně náchylný ke zničení. Záleží, čemu dáte přednost. Ostatně, máte vůbec nějaký ten kondom ve svém nočním šuplíku, nebo chodíte „v lijáku bez deštníku“? Venerologové udávají, že pohlavní choroby bývají usvědčujícím důkazem a častou příčinou rozchodů, tak na to pozor. Nemluvě o možnosti nákazou virem HIV, nezapomeňte, že je stále mezi námi a lék neexistuje.

A jak to máte vy? Používáte prezervativ i v dlouhodobém vztahu?

Reklama

Načítám