Hlavní obsah

Sex s osobami stejného pohlaví je na vzestupu! Proč?

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Říká se, že v každé ženě dřímá „kousek lesbičky“. Je to pravda? Podle toho, jak se ženská sexualita za poslední roky proměnila, to beze zbytku platí! Taky patříte k ženám, které si, třeba jen čas od času, vychutnávají milování s osobou stejného pohlaví?

Článek

Už je to dávno, co se americká komička, herečka a televizní bavička Ellen DeGeneres (60) v roce 1997 přiznala, že není heterosexuální. Taky se již pomalu zapomnělo na polibek slavných zpěvaček Madonny (59) a Britney Spears (36), které na jevišti během vystoupení na MTV Video Music Awards v roce 2003 v New Yorku nešetřily vzájemnou náklonností. To, že se nic veřejně a okatě „neděje“, však nic neznamená!

Zvlášť ženská sexualita se vyvíjí a ve skutečnosti je úplně jiná než před lety! To ostatně potvrzuje nová studie zveřejněná v odborném sexuologickém časopise Archives of Sexual Behavior. Tušíte, že se počet dospělých, kteří měli sex s lidmi stejného pohlaví, zdvojnásobil?

Když žena se ženou snídá

Od 90. let 20. století až do současnosti: to je časové rozmezí, které výzkumníky, již analyzovali data z obecné sociální sítě Survey (národní reprezentativní průzkum více než 30 000 dospělých Američanů), nesmírně zajímalo. Předmětem jejich pozornosti se přitom stalo romantické a sexuální chování vůči jedincům stejného pohlaví. A co objevili?

Mezi lety 1990 a 2017 se procento mužů, kteří uvedli, že měli sex s alespoň jedním mužem, zvýšilo ze 4,5 procent na více než 8 procent. U žen se dokonce jedná o nárůst z 3,6 procent na téměř 9 procent! A pozor, i hrátky ve třech – bisexuálního charakteru – jsou podle vědců na vzestupu. Počet dospělých, kteří mají sex s muži i ženami, se aktuálně pohybuje přibližně okolo 8 procent.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Lidé jsou ohledně sexuality stále otevřenější a přístupnější, jednají spontánnějiFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

(Sexuální) časy se mění!

Jean Twenge, vedoucí studie a zároveň profesorka psychologie ze Státní univerzity v San Diegu, k výsledkům poznamenala, že takový nárůst „uvolněnějšího chování“ snad ani nečekala.

„Lidé jsou vůči sexuálním zážitkům s osobami stejného pohlaví přístupnější a tolerantnější. Podle mne si více užívají sexuální svobody a upouští od přísných sociálních pravidel. V podstatě je pro mnoho jedinců pohodlnější a příjemnější vyjadřovat svoji skutečnou sexualitu, ke slovu se dostává i spontánnost,“ uvádí zmíněná odbornice, které přitakává spoluautor studie Ryne Sherman, odborný asistent psychologie na Floridské atlantické univerzitě.

„Vzhledem k tomu, že se za posledních 20 až 30 let různá tabu, myšleno v rámci sexuálních vztahů mezi lidmi stejného pohlaví, odbourala, je logické, že lidé jsou a budou více ochotní přiznávat se ke svým zkušenostem, zážitkům i sexuálním preferencím. Je to prostě evoluce,“ podotýká Ryne Sherman, podle kterého je stále „normálnější“ mít sex s někým, kdo má totožné pohlavní orgány. Tohle bude ještě zajímavé!

Buď „bi“, nebo „homo“. Ale doma pod peřinou!

Pochopitelně sexuální experimenty s osobami stejného pohlaví ještě z nikoho nedělají gaye nebo lesbičku. Za podobnými zkušenostmi totiž mnohdy stojí pouhá zvědavost, na druhou stranu se může stát, že se čím dál více lidí začne přiznávat minimálně k bisexualitě. A někde to může znamenat problém.

Britský deník The Guardian totiž na základě dat z výroční zprávy Mezinárodní asociace leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (ILGA) hlásá, že láska ke stejnému pohlaví je trestná v 72 zemích světa, přičemž v 8 zemích za ni dokonce hrozí trest smrti. Spoluautor této výroční zprávy Aengus Carroll se pro The Guardian nechal slyšet, že na světě neexistuje žádná země, kde by homosexuálové byli v bezpečí před diskriminací a předsudky. Evidentně ne všude tedy sdílí podobné nadšení.

A co vaše zkušenosti s homosexuálnímí hrátkami? Již jste zkusili „zakázané“ ovoce?

Reklama

Načítám