Hlavní obsah

Konec bolavých zad! 5 triků, které vás zachrání

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záda vás mohou bolet od příliš namáhavé práce anebo od pravého opaku, tedy celodenního sezení. Hodí se na vás spíše druhá příčina? Takovým bolestem se často říká „počítačové“. Dají se vyřešit, ale chce to trochu práce.

Článek

Vypadá to, jako by bolesti zad byly snad epidemie. Určitě kolem sebe máte dost lidí včetně vrstevníků, kteří si alespoň čas od času na bolestivý hřbet stěžují a s velkou pravděpodobností mezi ně patříte i vy.

Podle lékařských odhadů trápí občasné bolení zad až tři čtvrtiny populace skoro ve všech věkových kategoriích. Na vině přitom není příliš namáhavá práce, jak tomu možná bylo před pár desítkami let, ale pravý opak. S těmito problémy se nejčastěji setkávají lidé, kteří celé dny prosedí u počítače. Jenže co dělat, když je to součást vaší práce? Pojďte se podívat na možnosti, jak si i při sedavé profesi udržet záda v pohodě.

1. Sedněte si správně

Měli byste sedět tak, abyste měli židli, monitor a klávesnici v jedné ose bez jakéhokoli vychýlení do strany. Monitor musí být přímo před vámi – problém je i sebemenší vybočení – a také je vhodné umístit ho do výšky očí, ať nepřetěžujete krční páteř. Seďte dostatečně blízko stolu – ze židle se nenahýbejte. Nohy by se měly celými ploskami dotýkat země, kolena mějte ideálně v pravém úhlu.

Trápí-li vás bolavá záda častěji, máme jeden tip: velmi zdravé sezení vám poskytne obyčejný gymnastický míč! Jestliže máte tu možnost, sem tam ho na chvíli – stačí třeba jen dvacet minut – vyměňte za klasickou kancelářskou židli.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Židle, monitor i klávesnice by měly být v jedné ose bez jakéhokoli vychýlení do strany. Výšku posedu můžete regulovat i podložkou pod nohamaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Každou půlhodinu vstaňte

Dlouhé stání, dlouhé sezení a jakákoli další stereotypní statická pozice, v níž strávíte nadměrně času, tělu neprospívá. Zkuste proto myslet na to, že máte dvakrát do hodiny alespoň na minutku vstát a protáhnout se. Velmi to prospěje nejen zádům, ale i metabolismu, který má tendence při dlouhém sezení zpomalovat.

3. Zajistěte si dostatek vitaminů B

Vitaminy ze skupiny B napomáhají nejen rozproudit metabolismus, ale také zlepšují regeneraci periferních nervových vláken a jsou i balzámem pro nervy v oblasti zad. Můžete buď užívat doplňky typu B-komplex, nebo vsadit na potravinové zdroje – béčko najdete hlavně v mase, ve vnitřnostech a v droždí.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Vitaminy skupiny B jsou důležité pro nervyFoto: bitt24, Shutterstock.com

4. Nebojte se posilovat záda

„Nebudu dělat cviky na záda, nechci aby mě jednou bolela.“ Je-li vaše páteř krom občasných bolestí víceméně v pořádku, tak na tuhle větu při posilovacích lekcích zapomeňte – dost pravděpodobným důvodem, proč vás záda trápí, je jejich slabost a svalová ochablost.

Zatímco se to možná snažíte řešit masáží, mnohem efektivnější by bylo, kdybyste začali posilovat. Tipy na cviky pro pevná a silná záda najdete také v našem cvičebním videu.

5. Posilujte i hýždě

Mít pevný, vypracovaný zadek není výhoda jen z estetického hlediska. Silné hýžďové svaly zajišťují správné ovládání kyčlí i držení těla. Právě špatný postoj vycházející už od kyčlí může úzce souviset s bolestmi zad. Když jsou hýžďové svaly dostatečně posílené, pomáhají přenést část zátěže z bederní oblasti a tím páteři i zádovému svalstvu dost ulevují.

Jak jste na tom s bolestmi zad?

Načítám