Článek
V přesvědčení, že jde o dietní jídelníček, saháte po těch jídlech, která se obecně považují za zdravá. Vždyť přece zelenina, ryba ani vločky nechybí v žádném doporučení výživových specialistů?!
Jenže ono stačí pár nevhodných kuchařských úprav či dochucení a místo hubnutí přibíráte. Proto jsme požádali nutriční expertky Ladu Noskovou a Zuzanu Malastovou, aby se některým takovým jídlům podívali podrobně pod pokličku. A kteří z nich se dostali do pětice nejpřekvapivějších zabijáků diety?
1. Snídaňové cereálie
Kdo by si pomyslel, že müsli plné cukru vám může přinést nejen pár kil navíc, ale také zvýšit chuť na další jídlo? Vždyť všechny reklamy na cereálie mluví o skvělém zdraví a postavě jak z říše snů? „Jenže právě to oslazené, pražené müsli, lupínky, polštářky s tučnou náplní vám sice dodají vlákninu potřebnou pro hubnutí – což třeba v koláči či koblize nenajdete –, ale i s bonusem tuků – pražení, příliš ořechů – i cukru,“ uvádí Lada Nosková. Skutečně zdravá varianta vloček k snídani je ta nejméně oblíbená: přírodní. Více najdete ve videu zde.
2. Zeleninový salát s dresinkem
Pochopitelně, že zeleninu můžete po lopatách, ale dresink ze salátu dělá kalorickou bombu. Pokud je pak doplněn třeba ještě smaženými kousky krutonů nebo kuřecími nugetkami, je lepší si místo tohoto pseudodietního jídla dát třeba kuřecí plátek s teplou zeleninou.
3. Sushi
Losos má kvalitní tuky, rýže i mořská řasa výborné, ale když se do toho přimotá ještě avocádo, sýr Philadelphia, majonéza a počet kusů nad 15, a to vše k večeři, rázem se příjem kalorií rovná Big Macovi, tedy 2150 kJ. „Zkrátka není sushi jako sushi. V některých převažují tuky nad bílkovinami. Nepovažovala bych proto sushi ve všeobecnosti za dietní jídlo a byla bych opatrná v restauraci při výběru, pokud bych držela redukční program. Jestli ale někdo miluje sushi a snaží se zhubnout, doporučovala bych mu, aby si ho připravil doma sám, ať má přehled o tom, co vlastně sní,“ doporučuje Zuzana Malastová.
4. Tofu s rýží
Na první pohled obsahuje jen tofu, spoustu zeleniny a rýže. Ale skutečný obsah? „Škroby jako zahušťovadlo, sójové omáčky plné solí, cukr, ale hlavně velké množství nekvalitních – laciných, přepálených tuků. A celková energie? Běžná porce okolo 2500 kJ, a vysoký glykemický index jako bonus navíc,“ hodnotí Lada Nosková. Ještě pořád máte chuť si tohle v čínském bistru dát?
5. Krémové polévky
Obecně jsou odborníky doporučované coby svačiny, v zimě snídaně, a především k večeři coby samotný chod. Kuřecí či hovězí vývary vám dají sílu, zeleninové polévky zase vitaminy a dostatek vody. Potíž však spočívá v zahušťování: při dietním jídelníčku je vhodné zahušťovat pouze rozmixovanou kořenovou zeleninovou nebo luštěninami. Smetana, jíška, smažené kousky housky, slanina, krutony vám z dietního jídla opět udělají kalorického nepřítele.
Stejně jako vám jedno zdravé jídlo za čas nepomůže s vašimi kily navíc, jedno nezdravé jídlo při snaze zhubnout vám neublíží! Hlídejte si proto celkově, co jíte, třeba jako Lucie, která za necelý rok zhubla 26 kilo. A nevěřte dietním mýtům. Co říkáte?