Hlavní obsah

Korekce jizev a strií

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ilustrační fotoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět dlouhých měsíců čeká každá žena na vytoužené miminko. Devět měsíců, během kterých prochází její tělo obrovskými změnami....

Článek

Časopis Uzlíček červenec 2008

Ty hormonální jsou na první pohled neviditelné. Rostoucí bříško, prsa, stehna a další partie většina těhotných přijímá s úsměvem a říká si, že se po porodu všechno vrátí k normálu. Jenže bohužel často nastane situace, kdy maminka při pohledu na své tělo ztratí řeč... Strie neboli pajizévky nezmizí jen tak. Jizva po císařském řezu je také viditelnou vzpomínkou na porod. I zde může přijít ke slovu plastický chirurg.

Jizva - památka, která nezmizí

Jizva vzniká při každém porušení celistvosti kůže, ať již je to operačním zákrokem nebo úrazem. Jizva je vlastně důsledkem hojivých procesů, které opět obnoví celistvost kůže. A jedna špatná zpráva hned na začátek: „Jizvu můžete zlepšit, ale nikdy nedosáhnete toho, aby úplně zmizela," vysvětluje MUDr. Karel Urban.

„Jizvu lze zjemnit a vyhladit", doplňuje MUDr. Jiří Ferra s tím, že: „Pokud je jizva pigmentovaná, lze ji odbarvit depigmentačním laserem. V případě, že je jizva červená, použije se cévní laser. Jizvu lze vyhladit tak, aby nevystupovala nad reliéf kůže, popřípadě přesunout do přirozené kožní vrásky."

Ve skutečnosti jsme to my sami, kdo je do jisté míry určujícím faktorem, zda bude jizva natolik viditelná a nevzhledná, že začneme uvažovat o její korekci.

„Nejdůležitější je totiž prevence a správná péče o čerstvě vzniklé jizvy, ať již pooperační, nebo poúrazové," upozorňuje Jiří Ferra s tím, že pokud se jizva nezhojí v příznivé podobě, přistupují plastičtí chirurgové ke korekcím.

Jak na jizvy?

„Možností je několik, ale ne každá jizva je ke korekci vhodná," upřesňuje MUDr. Ferra.

Jedním ze způsobů je chirurgická cesta. Jedná se o vyříznutí, tedy excisi jizvy, eventuálně i okolí, a provedení nové sutury čili sešití okrajů kůže.Tak se vytvoří ideální podmínky hojení, čímž je zpravidla dosaženo lepšího výsledného efektu. Zákrok je možno kombinovat s uvolněním podkožní tkáně, a tím také korigovat různé nepravidelnosti jako jsou vtažené jizvy, následky po hnisání v jizvě, či nadbytky tkání v okolí jizvy, aniž by bylo nutno použít cizorodé látky.

„Určení způsobu korekce jizev se provádí individuálně dle konkrétního nálezu. Vedle chirurgického řešení se mohou použít i laser, tlakové masáže, silikonové destičky, či speciální krémy na jizvy a další," vysvětluje MUDr. Urban.

Odstranění a korekce jizev laserem patří mezi šetrné metody, díky kterým nevznikají rozsáhlé otevřené rány, dochází k rychlému hojení jizvy a nejsou nutná další ošetření či kontroly.

Plastická chirurgie využívá několik typů laserů:

  • Cévní laser: paprsek laseru řízený počítačem v jizvě skoaguluje („svaří") drobné cévky, které jizvu prokrvují a jizva se postupně zatáhne, zbledne a zmenší.
  • Erbiový laser: vystouplé jizvy je možné léčit pomocí erbiového laseru, který přebytečnou kůži jizvy zbrousí. Po jeho několikaminutovém ošetření vzniká v místě působení stroupek, který se později odloupne.
  • Laser Smoothbeam: u jizev po akné se osvědčila terapie laserem Smoothbeam, kterým se defektní vazivo v jizvě nahradí novým a zdravým a jizva se tak zahladí.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chraňte jizvy před sluníčkem!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jsem vhodným kandidátem?

Obecně platí, že čím je jizva mladší (červenější), tím bude dosažený výsledek uspokojivější. Vhodným kandidátem je tedykaždý, kdo je realista a nečeká úplné zmizení jizvy a pokožku jako čerstvě narozené miminko. Nelze předpokládat, že u staré jizvy dosáhneme jejího naprostého vymizení, vždy ale dojde k výraznému zploštění jizvy, zesvětlání a změknutí. Důležitým faktorem, který určuje výsledný efekt je také neopálená pokožka.

Korekce jizev podstupují ženy i muži, které trápí především jizvy v obličeji a na dalších viditelných místech.

„Věk v tomto případě není až tak důležitý, ale u dětí je vhodnější počkat do období ukončení růstu, kdy může být korekce již definitivní," říká MUDr. Ferra.

Kolik to bude stát?

Cena za korekci jizvy se může velmi lišit případ od případu, a také podle použité metody. Odvíjí se to rovněž od typu a stáří jizvy. „Může to být od 450,- Kč až 1 000,-Kč za jedno ošetření laserem. Záleží na tom, jaký typ laseru použijeme," vysvětluje MUDr. Ferra. „Chirurgická korekce může stát dle rozsahu zákroku od 1 200,- Kč výše."

Komu hradí zákrok pojišťovna

Pojišťovny hradí na specializovaných pracovištích korekce poúrazových i pooperačních jizev pacientům, kterým tyto jizvy způsobují zdravotní obtíže.

Památka na porod

Většina žen - i těch, které mají strach z bolesti - si přeje porod přirozenou cestou. Jedním z důvodů je i fakt, že jizva po císařském řezu je bohužel nepřehlédnutelná a takovou památku na porod by si asi dobrovolně nepřál nikdo.

Jizva po císařském řezu je v principu jizva jako po jakékoliv jiné operaci, a tak se nedá dopředu předpokládat, jak se „zachová" a jaká bude její konečná podoba. Dá se ale preventivně působit, aby byla co „nejhezčí," pokud toto slovo můžeme použít.

„Velmi důležitá je správná péče o jizvu. Důležité je pravidelně jizvu promašťovat a provádět tlakové masáže," radí MUDr. Ferra. „Velmi dobré jsou silikonové preparáty, ať již ve formě speciálních silikonových plátků, silikonového gelu, nebo v poslední době spraye."

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedStarejte se o svou jizvu!

Jizva na sluníčko nepatří

Pro budoucí vzhled jizvy je nutné vyvarovat se slunečnímu záření, a to nejméně 4 měsíce od vzniku jizvy.

U jizvy po císařském řezu, stejně jako u jiných platí, že čím dříve se žena pro korekci rozhodne, tím jednodušší je cesta k dobrému výsledku.

Plastický chirurg určí po konzultaci typ zákroku - operační, laserovou, nebo jinou techniku.

„Může se provést pouze vytnutí jizvy. Pacientka se však může zároveň s tímto zákrokem rozhodnout i pro korekci nadbytku kůže nad jizvou nebo i pro kompletní abdominoplastiku, včetně sutury rozestouplých břišních svalů," popisuje MUDr. Urban. „Na typu výkonu záleží i rekonvalescence a pooperační režim."

Nejvhodnější metodou je asi včasné ozařovaní jizvy takzvaným biostimulačním laserem, a to co nejdříve po odstranění stehů.

„Tato technika výrazně napomáhá hojení, léčba je ovšem poměrně časově náročnější, zejména pro čerstvé maminky," upozorňuje MUDr. Ferra. „Je totiž nutné docházet 3x týdně na 20 minut na ošetření, po dobu 14ti dnů až 3 týdnů."

Běžná korekce jizvy po císařském řezu je zpravidla prováděna jako ambulantní zákrok. Pokud lékaři používají chirurgickou metodu i s případnou plastickou úpravou přebytečné kůže právě na břiše, je nutná hospitalizace. Netrvá ale obvykle déle než 1-3 dny.

Protože u porodů císařským řezem je určitá vyšší pravděpodobnost, že další miminko se narodí stejným způsobem, radí odborníci s korekcemi jizvy počkat až po posledním „plánovaném" dítěti. Po zákroku se ženy pochopitelně musí nějakou dobu šetřit, vyvarovat se fyzické námaze a především o zkorigovanou jizvu správně a pečlivě pečovat masážemi. Je nutno si také uvědomit, že jizva je dostatečně pevná minimálně po 2 měsících a předčasné zatížení může způsobit znovu její rozestup. Pokud se jizva dobře zhojí, což je po 3-6 měsících a někdy i déle, je výsledek trvalý. Existují ale samozřejmě velké individuální rozdíly v rychlosti hojení a trpělivost je základní předpoklad zdárného výsledku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mateřství nemusí znamenat konec pěkné postavyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Strie

Dalším nepříjemným důkazem toho, že byla žena těhotná a porodila, jsou velmi často strie neboli pajizévky. Ty mají stejný vazivový charakter, jako jizva klasická. Jedná se vlastně o popraskanou kůži v místech, ve kterých proběhla rychlá změna objemu těla. A protože břicho těhotné ženy naroste za pár měsíců i o několik desítek centimetrů, je nasnadě, že nevzhledné zprvu rudé brázdy „zdobí" nejednu maminku. Kůže bývá postižena striemi i v oblasti stehen, hýždí, prsou či boků. Existují krémy zmírňující tvorbu strií, ale daleko důležitější se jeví pravidelná masáž, související s nanášením krému. Často ale prevence nestačí a kůže i tak popraská, především u žen s dispozicemi k tvorbě strií.

„Strie se velmi obtížně korigují," říká MUDr. Urban. „Obzvláště široké strie můžeme upravit jejich vyříznutím, nadbytečnou kůži se striemi můžeme při korekčních výkonech stáhnout a odříznout, ale strie z kůže nikdy úplně neodstraníme." Další možnou metodou korekce strií je diamantová vakuová mikrodermabraze v kombinaci s biostimulačním laserem. „Bohužel ale nelze předem zaručit pozitivní výsledek léčby," upozorňuje MUDr. Ferra. Ošetření diamantovou vakuovou mikrodermabrazí je ambulantní, zcela bezbolestná metoda. Trvá dle rozsahu ošetřované plochy cca do 30 minut, dalších 20 minut se plocha ozařuje laserem. Stejně jako v případě užití biostimulačního laseru jizvy po císařském řezu je i tato metoda poměrně časově náročná. Lékaři totiž doporučují minimálně 6 a více ošetření vždy 1x týdně. I plastičtí chirurgové ale přiznávají, že výsledky nebývají až tak pozitivní, jak zpravidla klientky očekávají. „Nereálná očekávání v tomto směru výrazně podporuje poměrně klamavá reklama různých kosmetických salonů," podotýká MUDr. Ferra. I když „památky na porod" mívají nepříjemnou podobu jizev či strií, můžeme jim pomoci k co nejmenší možné viditelnosti. Každé mamince ale určitě její ratolest stojí za to nějakou svou malou nedokonalost přehlédnout. Po 2 měsících a předčasné zatížení může způsobit znovu její rozestup. Pokud se jizva dobře zhojí, což je po 3-6 měsících a někdy i déle, je výsledek trvalý. Existují ale samozřejmě velké individuální rozdíly v rychlosti hojení a trpělivost je základní předpoklad zdárného výsledku.

Kdo je MUDr. Jiří Ferra?

Absolvoval II. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze v roce 1990. Již za studií na lékařské fakultě se intenzivně věnoval oboru plastické chirurgie a z četných zahraničních stáží zmiňujeme práci asistenta na Klinice plastické a rekonstrukční chirurgie v Kantonální nemocnici v Basileji pod vedením profesora J. Preina.

Od roku 1997 pracoval na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a následně atestoval z plastické chirurgie. Byl členem speciálního mikrochirurgického a replantačního operačního týmu. Od roku 2004 pracuje jako ordinář pro plastickou chirurgii v Kliniken Freyung-Grafenau GmbH v SRN a jako vedoucí lékař a odborný garant v oboru plastická chirurgie pro Kliniku Laser Esthetic Praha.

Je držitelem licence České lékařské komory pro výkon lékařské praxe v oboru plastická chirurgie a pro výkon odborného garanta v tomto oboru. Aktivně publikuje a přednáší u nás i v zahraničí pro odbornou i laickou veřejnost. Pravidelně se účastní řady zahraničních sympozií (IMCAS Paris, EURAPS, Madrid a další).

Je členem odborných společností: Společnosti plastické chirurgie JEP International Society of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery Europan Society of Aesthetic Laser Surgery European Association of Plastic Surgery

Kdo je MUDr. Karel Urban?

Plastický chirurg. Je absolventem I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Kromě soukromé Kliniky Esthé pracuje od roku 1998 na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce. Od roku 2006 jako primář. Zároveň vykonává funkci odborného asistenta na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je držitelem atestací ze všeobecné chirurgie a z plastické chirurgie, dále certifikátů pro práce s lasery, aplikací injekčních implantátů a botulotoxinu. Pracuje současně v laserovém centru Kliniky Esthé s možností kombinace nabízených výkonů. Absolvoval studijní pobyty v Anglii a ve Švýcarsku.

Je členem odborných společností: Společnosti plastické chirurgie ČLS JEP Společnosti estetické chirurgie ČLS JEP Mezinárodní společnosti plastické a rekonstrukční chirurgie

Časopis Uzlíček červenec 2008

Reklama

Související témata:

Načítám