Hlavní obsah

Kosmetické mýty. Nevěřte hloupým pověrám!

Foto: shutterstock.com

Kosmetiku neměňte, pokud vám vyhovujeFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejíte čokoládu, protože „přispívá" k akné? Kondicionér používáte pečlivě po každém mytí, i když vám mastí vlasy, a bojíte se, že když se oholíte, chloupky porostou jako o závod? Neřiďte se vším, co slyšíte, a odhalte nejrozšířenější kosmetické pověry!

Článek

Napovídá se toho hodně, ale co je skutečně pravda? Přestože se odborníci ve svých názorech často rozcházejí, v následujících tvrzeních mají jasno. I přestože jste je určitě slyšela, jsou to naprosté výmysly!

Citron je skvělý k bělení zubů

Ano, citron je opravdu účinný, co se bělení týče, ale rozhodně ho nepoužívejte na zuby! Kyselina citronová totiž poškozuje zubní sklovinu. Lepším způsobem pro vylepšení úsměvu je smíchání zažívací sody s vodou. Tou můžete zuby čistit i několikrát týdně, aniž byste jim uškodili. Citron ale nezatracujte, výborně bělí flíčky na pleti i rukou.

Čokoláda způsobuje akné

Vědci nepotvrdili, že by čokoláda měla způsobovat akné. Co ale akné zhoršuje, je nevhodná a příliš mastná strava. Snažte se proto jíst zdravěji a kousku čokolády, zejména té hořké, se nebojte. Mezi nejčastější příčiny akné patří především hormony, dědičnost a nedostatečné odstraňování odumřelých buněk, které následně ucpávají póry.

Mastná pleť rovná se hydratovaná pleť

Pozor, to, že je pleť mastná, neznamená, že je dostatečně hydratovaná! Naopak – přípravky na mastnou pleť často příliš vysušují a tvář se tak ještě více mastí! I když se vám obličej leskne, nezapomínejte na hydratační krémy. Dejte ale přednost těm lehčím a nemastným, které neucpávají póry.

Obočí vytrhávejte výhradně odspodu!

Další hloupost, kvůli které si mnoho žen nechává chloupky nad obočím. S čistým svědomím vytrhejte všechny, které vám překáží v cestě za ideálním tvarem!

Foto: shutterstock.com

Citron nepoužívejte na bělení zubůFoto: shutterstock.com

Kosmetika po nějaké době přestane fungovat

Pokud vám nějaká kosmetika vyhovuje a někde jste slyšela, že ji musíte obměnit, zadržte! Jedná se o další kosmetický mýtus. Může se stát, že vám oblíbené přípravky přestanou vyhovovat, ale není to tím, že by si na ně pleť zvykla. Typ vaší pleti se mění, jinou péči potřebuje v zimě, v létě, když je vám třicet, nebo čtyřicet. Naše tvář si zkrátka žádá to, co zrovna potřebuje a my se jí musíme přizpůsobit.

Přípravky různých značek nekombinujte!

A proč ne? Najděte ideální kousky, které vám vyhovují a pokud se některé látky „nebijí“ a nezpůsobují vám alergii, není důvod, proč je vyměnit za sadu od jedné značky. Sama víte, jak těžko se hledá perfektní krém – myslíte si, že vám stejně dobře sedne i tonikum, nebo maska?

V chlorovaném bazéně blondýnkám zezelenají vlasy

Za zelený nádech nemůže chlór, ale měď! Pokud jsou bazény špatně udržované, mohou vlasy kvůli obsahu mědi chytit nazelenalý odstín. Ale pouze v případě, že použijete šampon s vysokým pH! Nejvíce háklivé jsou blondýnky, jejichž vlasy obsahují méně pigmentu. Nelichotivému zbarvení zabráníte snadno, po návštěvě bazénu použijte jemný šampon s pH 5,5.

Bez kondicionéru ani ránu!

Řídíte se chytrými příručkami a na vlasy si proto vždy aplikujete kondicionér? Ano, jeho hlavní funkcí je usnadnění rozčesávání vlasů, ale zároveň se vlas obalí přípravkem, zatíží a v určitých případech tak vlasy zplihnou. Týká se to především jemných vlasů. Máte-li tento problém, kondicionér ignorujte nebo ho nanášejte jen na konečky.

Díky zastřihávání vlasy rostou rychleji

Toto je samozřejmě jeden velký nesmysl. Stačí se zamyslet – vlasy rostou od hlavy a nepoznají, že jste je zespodu zkrátili. Pravidelné návštěvy u kadeřníka nemají vliv na růst vašich vlasů, ale mají velký vliv na jejich kvalitu. Zbavíte se roztřepených konečků a váš účes bude mít tvar.

Stejně nepravdivé je i tvrzení, že po holení rostou chloupky rychleji. Žiletkou se jich totiž nezbavíte, jen je na povrchu kůže seříznete. Růst proto nemůžete ovlivnit. Je ale možný opak - epilací, kdy odstraníte chloupky celé, může dojít k jejich postupnému ubývání.

A jaký mýtus „proběhl" okolo vás?

Reklama

Související témata:

Načítám