Hlavní obsah

Kouzelné mini stavby ze dřeva: Jak vypadá dokonalý altán i „zašívárna“?

Foto: Uhlík architekti

Tohle není domeček z pohádky, ale skutečná lesní útulna, která svému majiteli nabízí dostatek soukromí a klidu k relaxaciFoto: Uhlík architekti

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Altán, sauna domek nebo útulna skrytá v lese? Zahradní stavby nabízejí mnoho podob, zejména když je navrhují architekti. Tyhle spojuje láska k přírodě a také použitý materiál – dřevo.

Článek

Každý to zná. Občas potřebujete chvíli jen pro sebe, být stranou ostatních, prostě jen někde načerpat energii. A právě taková místa jsme pro vás objevili díky letošnímu Salonu dřevostaveb, v rámci nějž se představí široké veřejnosti i další dřevostavby.

1. Altán, knihovna, nebo kavárna?

Tahle stavbička, umístěná v koutu zahrady nedaleko Prahy, dostala název Vítr. Je vzdušná, a přitom poskytuje dostatek soukromí, nabízí spojení s přírodou a současně své obyvatele odděluje od okolí.

Foto: ateliér Vllnna

I v létě tady bude příjemně. Opláštění v podobě tvrzeného skla se dá v některých místech posunovat, a tak větrat. Zcela lze otevřít skládací trojdílné dveře na čelní straněFoto: ateliér Vllnna

„Nosnou konstrukci podlahy, stěn a stropu tvoří modřínová prkna průřezu 24/160 milimetrů. Slouží jako slunolam a redukují nežádoucí pohledy ze sousedství,“ vysvětluje autor altánu, architekt Petr Šindelář z ateliéru Vllnna. Vtipné je samo pojetí – díky prknům a z nich vzniklých polic se nabízí spousta úložného prostoru, který se dá využít třeba jako knihovna nebo také pro odkládání šálků a dalšího nádobí.

Foto: ateliér Vllnna

Jednoduchý nápad s velkým efektem – konstrukce altánu se současně stala úložným prostoremFoto: ateliér Vllnna

Prostor lze využívat bez ohledu na roční období, čemuž napomáhají dva prvky. Jednak je to opláštění tvrzeným sklem, díky němuž není nijak omezený výhled do okolí, a pak velice sympatické „dva v jednom“ neboli otevřené ohniště. Když je zima, zahřeje, a až bude léto, může se tu grilovat. A aby se v teplých dnech naopak uvnitř „neugrilovali“ obyvatelé altánu, prostě si ho otevřou.

2. Sauna doma a současně v přírodě

Zahrada jednoho rodinného domu na Liberecku leží na okraji obce, a tak pozemek přímo navazuje na okolní přírodu. Samo místo je kouzelné – trávník končí v mokřadu, který je lemovaný smrky, pozemkem protéká mini potůček, na zahradě je vytvořené přírodní jezírko, v němž plavou siveni a pstruzi…

Foto: ateliér Hilpert

Sauna domek se nachází na rozlehlém pozemkuFoto: ateliér Hilpert

Právě do takového místa měli architekti „posadit“ domeček, v němž bude sauna a oddělená odpočívárna, současně sloužící jako prostor na cvičení, třeba jógy. Aby v první řadě nabídl kýžený klid a ticho. A až bude pěkné počasí, cvičit se dá i venku na terase.

Foto: ateliér Hilpert

V domečku je také místo na odpočinek, které se dá hravě proměnit na malou tělocvičnu. Za hezkého počasí však lze cvičit i venku na teraseFoto: ateliér Hilpert

„Domeček je postavený systémem two by four, založený na betonových patkách. Jako střešní krytinu jsme zvolili asfaltové pásy s klempířským lemováním,“ uvádí Ing. arch. Martin Hilpert z ateliéru Hilpert. Na nosnou konstrukci se použilo smrkové dřevo, obklad je z modřínu.

Foto: ateliér Hilpert

Saunovací zázemí představuje velmi důležitou součást dřevěné stavbičkyFoto: ateliér Hilpert

3. Útulně může být i na kamenech

Některé stavbičky vzniknou prostě – něco si přejete, a někdo jiný vaše přání splní. „Klient za námi přišel s myšlenkou udělat v krajině svou ,zašívárnu´, kde bude nabírat sílu pro náročnou práci v Praze,“ vysvětluje trio architektů Petr Uhlík, Přemysl Jurák a Jan Šorm z ateliéru Uhlík architekti.

Foto: Uhlík architekti

Dva prosklené otvory nabízejí pohled ven, a když chce být člověk skutečně odříznutý od světa, zavřou je velké okenice, ta větší pomocí kladky a navijáku s klikouFoto: Uhlík architekti

A tak pány architekty dovedl na svůj pozemek na pomezí středních a jižních Čech. Je to místo tak trochu zapomenuté, kde se prolíná les, louky i pole. Trio vymyslelo objekt, který stojí na kamenech, a jedna jeho část se díky velkému balvanu doslova zvedá do výšky. Ve vstupní části se dá postát, nebo si třeba i povyskočit (jde o výšku 2,3 m), směrem dále se prostor zvyšuje a zakončuje ho plocha pro ležení. Když si majitel přeje, může být domeček zcela uzavřený, a pokud by chtěl vidět ven, otevře jednu či dvě obrovské okenice.

Foto: Uhlík architekti

Pod jednotlivými schody se skrývá úložný prostor, zcela nahoře je prostor pro leženíFoto: Uhlík architekti

Tato stavbička má obdobně jako „sauna domek“ stejnou konstrukci, tedy two by four, rozdíl zde je jen v tom, že majitel použil vlastní borovicové dřevo – jak na konstrukci, tak na obklad. Útulnu v interiéru ještě vyztužují OSB desky.

Jak je vidět, někdy stačí jen dobrý nápad, a může vzniknout jedinečné místo pro relaxaci.

Dokážete si některou z těchto stavbiček představit na svém pozemku?

Reklama

Načítám