Hlavní obsah

Kouzla s kudrnatými vlasy

Foto: Mona Martinů

Sandra a Ivana mají krásně kudrnaté vlasyFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysušené, nepoddajné, a někdy možná dokonce i noční můra! Kudrnaté vlasy dají svým nositelkám mnohdy pořádně zabrat. V rukou zkušených kadeřnic se však s nimi dají dělat skutečné divy! Nevěříte? Připravili jsme pro vás trendy účesy z kudrnatých vlasů, a k tomu ještě rady, jak s neposlušnými vlnami pracovat!

Článek

Kudrnaté vlasy určitě mají v pomyslné knize účesů a péče o hřívu svou vlastní dlouhou kapitolu. Oproti ostatním typům jsou totiž tenké, suché a méně lesklé. Co všechno s nimi dokáží vykouzlit odborní vlasoví technologové z ASK Akademie Schwarzkopf Professional Karolína Šímová a Veronika Bušová? Podívejte se!

Nejsou vlny jako vlny

Modelkami se na jedno jarní dopoledne staly dvě usměvavé studentky Sandra a Ivana. Sandřinými vlasy byly kadeřnice nadšené – nikdy si je totiž nebarvila, takže jsou o něco pevnější. Překvapily také svým přirozeným leskem. „U kudrnatých vlasů je s leskem vždy problém. Vlnité vlasy totiž odrážejí světlo všemi směry, takže ho je ve výsledku na efekt méně,“ konstatuje hlavní technoložka Schwarzkopf Professional Karolína Šímová. Odbornice se rozhodly Sandřin lesk přece jen ještě podpořit, proto před česáním aplikovaly na vlasy tónovací regenerační krém.

Foto: Mona Martinů

Sandra před zásahem kadeřniceFoto: Mona Martinů

Zvlasů druhé modelky Ivany kadeřnice tak nadšené nebyly. Kromě toho, že někdejší melíry už notně odrostly, ukázalo se, že si i ono dřívější odbarvování vybralo svou daň. „Tím, že vlasy odbarvíte, narušíte jejich strukturu,“ vysvětluje specialistka Veronika Bušová, „vlas je poté tenčí a snadno se láme, což u kudrnatých vlasů platí dvojnásob.“ A přesně to se stalo v případě Ivany. Oslabené vlasy se začaly lámat, takže po několika týdnech to vypadá, jako by melíry končily v polovině hřívy. Problémem byly i vlasy vpředu, které byly dlouhé, a tím se začaly samy rovnat. „Možná je to i tím, že si prsty vždy ofinu zachytím za ucho,“ přiznává svůj nešvar Ivana.

Foto: Mona Martinů

Ivana a její vybledlé melíryFoto: Mona Martinů

Ivanu tedy kromě nových účesů čekala i velká proměna. Světle hnědé vlasy s melíry vyšisovanými až do šeda překryl přeliv v odstínu přírodní čokolády. Při úpravě střihu ještě kadeřnice zkrátila ofinu, která se ihned poté začala opět lehce vlnit, a tím také odhalila Ivaninu tvář, která se dříve v husté hřívě skrývala. A byla to škoda!

Foto: Mona Martinů

Melíry vystřídá čokoládová barva!Foto: Mona Martinů

Foto: Mona MartinůNezbytná byla i celková úprava střihu

První účesy – Klasická, ale správná foukaná

Ještě, než se kadeřnice vrhly na různé trendy účesy, rozhodly se děvčatům ukázat, jak má vypadat správné vyfoukání. „Kudrnaté vlasy se nikdy nesmí česat zasucha, maximálně před mytím nebo během umývání. Jinak nebudou vlny držet při sobě, nebudou pružné, a budou krepaté,“ radí Karolína Šímová.

Foto: Mona Martinů

Vlasy nejlépe vysušíte odspoduFoto: Mona Martinů

Na pomoc při sušení si přitom vzala difuzér, který díky ostnům na konci jednotlivé vlasy nerozfouká. Hlavici difuzéru namířila na vlasy zespoda a nadzvedla je. Dlaní je ještě na difuzér přitlačila a poté ještě jemně promnula v mírně zatnuté pěsti. A rada pro vás: s proudem vzduchu to nepřehánějte, stačí nejnižší výkon, aby nebyl účes rozčepýřený.

Foto: Mona Martinů

Sandra po přirozeném vyfoukáníFoto: Mona Martinů

Foto: Mona MartinůPo melírech ani stopy. Krása!Další účesy – Do společnosti na stranu

V případě nového účesu Sandry použila kadeřnice pěnovou podložku, kterou koupíte v kadeřnických potřebách. Tedy přesněji řečeno – využity byly hned dvě podložky. Pomocí sponky z nich kadeřnice vytvořila dva kruhy, kterými postupně protáhla pramen vlasů. Pak přišly do akce sponky a vlásenky, které jednotlivé pramínky přichytily k ostatním vlasům tak, aby zakryly pěnové podložky. A snadný a přitom efektní účes byl na světě!

Foto: Mona Martinů

Kadeřnické výplně nejsou po stylingu vůbec vidětFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Pramen vlasů prochází středem výplníFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Do společnosti jako ušitý!Foto: Mona Martinů

U Ivany padla volba na cop ze dvou pramenů. Ano – ne ze tří, ale skutečně ze dvou. Někdy se mu také říká rybí, protože připomíná rybí maso. A jak na něj? Vlasy rozdělte do dvou větších pramenů. Poté vezměte zprava zespodu menší část vlasů (tedy pouze kousek z jednoho pramene), přeložte je doprostřed a připojte k levé části vlasů. Pak následuje malý pramínek zespoda zleva, který naopak nasměrujte přes levý pramen opět doprostřed a připojte k pravému prameni. Postup opakujte až do vyčerpání vlasů (nebo sil).

Foto: Mona Martinů

Elegantní cop stranou není vůbec složitýFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Struktura copu připomíná rybí masoFoto: Mona Martinů

Inspirace na jaro

S delšími hustými vlasy přichází na jaře problém – pramínky se kvůli horku nepříjemně lepí na krk. To může vyřešit působivý výčes nebo také falešné zkrácení vlasů. V prvním případě stačí dole vlasy gumičkou stáhnout do copu a volné prameny pérky zachytit na vršku hlavy. Efektní může být i volný pramínek, který bude lehce zasahovat do obličeje.

Foto: Mona Martinů

Sandra se svým třetím účesemFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Odhalený krk je na jaro jako ušitý!Foto: Mona Martinů

Pokud se rozhodnete pro optické zkrácení (na zkoušku), sáhněte po kadeřnické podložce. Tentokrát ji nechte nesepnutou (tedy volně jako housenku) vložte pod vlasy a jednoduše je na ni namotejte. V houšti kudrnatých vlasů se totiž lehce skryje! U hlavy ji zachyťte vlásenkami a sponkami, doupravte a máte hotovo!

Foto: Mona Martinů

Pokud máte kudrnaté vlasy, nemusíte se bát ani krátkého sestřihu!Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Sandra a Ivana s kadeřnicemi z Akademie SchwarzkopfFoto: Mona Martinů

A jaké problémy máte se svými vlasy a účesy vy? Chtěly byste kudrnaté vlasy? Který z účesů se vám líbil nejvíce? Přidejte svůj názor do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám