Hlavní obsah

Kozí mléko? Tohle vás překvapí!

Foto: Thinkstock

Kozí mléko je všestranný pomocníkFoto: Thinkstock

Reklama

Toužíte po „elixíru zdraví a krásy“? Pak určitě vyzkoušejte kozí mléko a výrobky z něj. Kozí mléko je totiž výborné na problematickou pleť, chrání vaši imunitu, pozitivně působí proti civilizačním chorobám, hodí se do redukčního jídelníčku a pít jej mohou i děti a alergici. A věděli jste, že je mnohem méně tučné než kravské mléko, a proto se hodí pít i při dietě?

Článek

Účinky kozího mléka na zdraví jsou dokázány nejenom staletími užívání, ale jsou také podloženy mnoha vědeckými studiemi. A jaké jsou jeho hlavní výhody? Je lehce stravitelné, pozitivně působí na imunitní systém, příznivé účinky má také při kloubních onemocněních a je často doporučováno jako prevence nádorových chorob. Působí antistresově, reguluje vlhkost pleti a zlepšuje onemocnění kůže.

Obsahuje minerální soli, vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor. „Ve 250 ml kozího mléka přijmete až 30 % doporučeného denního příjmu vápníku a je známé, že právě vápník se hodí při redukční dietě – pomáhá totiž metabolismu štěpit tuky," tvrdí výživový odborník Ladislav Škába. Hořčík navíc chrání srdce před kardiovaskulárním onemocněním a snižuje krevní tlak. Také obsahuje vitaminy A, skupiny B, C, D, E a kyselinu listovou. Kozí mléko je cenným zdrojem bílkovin – s jedním hrnkem kozího mléka přijmete až 18 % kvalitní bílkoviny. Lepší stravitelnost je způsobena složením tukových částic, které se podobají mateřskému mléku. Když máte s pitím samotného kozího mléka problémy, lze si zakoupit čaj s jeho přídavkem.

Foto: Isifa

Kozí mléko pomáhá i při migrénáchFoto: Isifa

Krása na dosah

V létě je vaše pleť vysušená a namáhanější. Často vás také trápí různé kožní problémy. Pomoci by mohla kosmetika na přírodní bázi. Mezi jednu z nejvhodnějších patří přírodní kosmetika právě s kozím mlékem. Díky všem již zmíněným složkám se ideálně hodí pro regeneraci, zvláčnění pokožky a dodání pružnosti. Zároveň má také léčebné účinky a hodí se na problematickou pleť – akné nebo ekzém. Na našem trhu jsou k dostání krémy, pleťové masky, sprchové gely nebo olejové koupele.

Lék proti migrénám

Odborníci také tvrdí, že kozí mléko pomáhá ženám trpícím migrénami. Pokud je to i váš problém, zkuste kravské mléko ve svém jídelníčku nahradit právě kozím. Navíc je plné látek z bylin, které koza na pastvě sní. Kozy jsou totiž velmi vybíravé, a proto nepozřou vše, co jim takzvaně „naservírujete“ na zahradě. Ne nadarmo se říká – „mlsný jako koza“...

„Kozí mléko se hodí také do redukčního jídelníčku. Není totiž tak tučné jako mléko kravské a pro mnoho lidí může být i lépe stravitelné," říká Ladislav Škába.

Pochutnají si alergici i děti

Výzkumy se také zaměřily na konzumaci kozího mléka a výrobků z něj dětmi. V dnešní době jich totiž už přes 8 % trpí alergií na kravské mléko, respektive bílkovinu v něm obsaženou. Vhodnou náhradou za kravské mléko a výrobky z něj mohou být právě kozí produkty. Bylo prokázáno, že celých 75 % těchto dětí nemá s trávením kozího mléka problémy. Intoleranci laktózy jako takové ale samozřejmě ani kozí mléko neřeší! Vhodné je i pro léčbu atopického ekzému, a to nejen ke konzumaci, ale i ke koupelím.

Výrobky z kozího mléka:

  • sýry – plísňové, slané i čerstvé
  • roztíratelné sýry a pomazánky
  • jogurty – bílé i ochucené
  • jogurtové mléko
  • kozí syrovátka pro léčebné účely
  • sušené mléko

Výrobky z kozího mléka vás vyjdou dráže než jejich „kravské" varianty, ale občas si tuto dobrotu dopřejte a neváhejte si připlatit.

Foto: Thinkstock

Kozích farem se objevuje stále víceFoto: Thinkstock

Přímo z kozí farmy

Nejlepší kozí mléko získáte z domácích malochovů a kozích farem. V dnešní době se jich i u nás objevuje stále více. Někdy jejich kozí mléko můžete zakoupit na různých farmářských trzích, ale nejlepší je zajet se na farmu rovnou podívat. Stačí jen zabrouzdat na internetu a objevit tu, která je k vám nejblíže. Setkáte se tam s příjemnými a ochotnými lidmi a i pro vaše děti to může být hezký zážitek.

Kozí farmy často pořádají takzvané dny agroturistiky. Třeba při prohlídce Kozí farmy Pěnčín se dostane návštěvníkům výkladu o chovaných plemenech a o technologii výroby sýrů. Její součástí je i ochutnávka výrobků, které si pak návštěvníci mohou zakoupit v prodejně. A často nejde o malovýrobu: například kozí farma Ratibořice v současné době chová cca 590 koz. Hlavním produktem farmy jsou bio výrobky z kozího mléka. Kozí mléko zpracovávají v mlékárně, která je součástí farmy. Zde je vyráběn široký sortiment výrobků od jogurtů až po sýry.

Inspirace do vlastní kuchyně

Chcete si vyrobit vlastní kozí sýr? Stačí si jen koupit sířidlo nebo použít pár kapek citronové šťávy. Nakapete ji do čerstvého mléka a necháte vysrážet. Poté přecedíte přes plátno, přidáte sůl, kmín a promnete. Necháte uležet den až dva v chladu. A pak už jen dobrou chuť.

A na závěr doporučujeme ochutnat salát, který se hodí jako předkrm i jako hlavní jídlo. Je velmi oblíbený ve Francii. Francouzky na jeho chuť, vyváženost a lehkost nedají dopustit. V restauracích po celém světě najdete jeho mnohé varianty – slané i sladké.

Salát s parmskou šunkou a kozím sýrem

Ingredience: parmská šunka, přírodní kozí sýr, 3 druhy salátu (hlávkový, rucola, římský), 1 červená a 1 žlutá paprika, 2 středně velká rajčata, salátová okurka, med, vlašské ořechy, francouzská bageta, balsamico, olivový olej, sůl, pepř.

Postup:Otrhejte listy salátu, nakrájejte zeleninu a smíchejte dohromady s vlašskými ořechy. Poté osolte, opepřete a pokapejte balzamikovým octem a olivovým olejem. Nakrájejte bagetu a dejte na ni kolečka nakrájený kozí sýr. Rozehřejte troubu a na 5 minut do ní vložte bagetky se sýrem. Po zapečení ozdobte sýr vlašským ořechem a pokapejte medem. Servírujte s parmskou šunkou.

Tip: Přidat můžete i sušené ovoce. A pokud právě začínáte hubnout, vyzkoušejte naše tipy v článku Dietní jídelníček na celý týden!.

A jak vám chutnají produkty z kozího mléka?

Reklama

Související témata:

Načítám