Hlavní obsah

Krabičkové diety: Proč se jim raději vyhnout?

Foto: thinkstock

Pokud už jíte jídlo z krabičky, udělejte si čas a nejezte ho před počítačemFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sáhli jste po jednoduchém způsobu hubnutí zvaném krabičková dieta? Věděli jste ale, že to vůbec nemusí být správné řešení, i když to tak vypadá? V čem vám může ublížit? Víme to!

Článek

Zní to lákavě: někdo vám na celý den připraví jídlo do 5 až 6 krabiček, a vám tak odpadnou všechny problémy s vařením a přemýšlením, co zdravého sníst, abyste zhubli. Jediné, co pak musíte, je vše sníst. A samozřejmě tuhle službu zaplatit…

Bez práce, ale chudé a drahé

„Pozitivem krabičkových diet je fakt, že se naučíte odhadovat přiměřenou velikost porce a vůbec množství zkonzumovaného jídla za den,“ uvádí Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. Zdůrazňuje, že ale musí jít o diety sestavené skutečným odborníkem a vám na míru. „Díky tomu se i naučíte, jak by měl vypadat poměr živin na talíři, a zjistíte, že i redukční jídelníček může být pestrý a dobrý.“

Jenže tu máme první zádrhel: „Potíž je totiž v tom, že krabičkové diety mají v rukou často neodborníci, a nabízí tak jídla s nesprávným složením i hmotností,“ doplňuje Iva Málková, která za další (jen drobné) nevýhody ještě uvádí finanční náročnost, fakt, že jste časově vázání na dovoz a že obsahem nemusí být potraviny, které máte rádi.

Foto: thinkstock

Cedulka s obsahem nikde. Tak copak to tak asi je za jídlo?Foto: thinkstock

Pro všechny stejně

Nutriční terapeutka Renata Křivohlavá z výživové poradny Elixír studia je v názoru razantnější: „Krabičky jsou vyráběny tak, aby opravdu každý zhubnul. Následkem je snížení bazálního metabolismu a do budoucna snadnější přibírání na váze,“ dodává a vysvětluje: „Vaše tělo se naučí šetřit, vystačit si i s málem, které od vás dostane. Jakmile se ale vrátíte k normálnímu, byť racionálnímu stravování, vaše váha začne opět růst.“

To potvrzuje trenér Radek Mirovský příkladem: „Mám zkušenosti s klientem, jehož tělesné dispozice 190 cm a 145 kg výrazně převyšovaly hodnotu přijímané energie v krabičkách – 5000 kJ. To vedlo k naprostému nedostatku energie a živin, což je charakteristické pro lidi, kteří řeší svou nadváhu hladovkami. Proto za největší problém krabičkových diet považuji absenci individuálního přístupu,“ doplňuje odborník.

Foto: thinkstock

I když to vypadá zdravě, nemusí to být nutně to, co potřebujete vyFoto: thinkstock

Víte, co jíte?

Všichni tři odborníci se pak shodují v tom, že krabičkové diety vás sice naučí jíst pravidelně pět- až šestkrát denně, ale nenaučí vás co, proč a kolik máte vlastně jíst. Často totiž ani nevíte, co přesně je obsahem dovezené krabičky. Bezhlavě pak jíte, co vám firma naservíruje a tím získáváte návyk na tyto služby, bez nichž jste absolutně bezradní. „Tento typ diet proto nepovažuji za vhodný pro dlouhodobé účely, ale spíš jako začátek nebo jako výjimečný doplněk, když zrovna není čas si připravit jídlo osobně,“ dodává Radek Mirovský.

Ze začarovaného kruhu lze ven

Pokud se tedy rozhodnete pro krabičkovou dietu, berte připravené jídlo jen jako pomocnou berličku při redukci své váhy. „Snažte se osvojit základní pravidla zdravého stravování hned od začátku a postupně uzpůsobte svůj den tak, abyste byli sami schopni si zdravé jídlo snadno a rychle připravit," radí Renata Křivohlavá... A těch průměrně pět tisíc korun, které dieta na měsíc stojí, raději investujte třeba do nových bot, kurzu tance nebo dovolené!

Co myslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám