Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Při korunovaci královny Alžběty II., podávali mimo jiné tohle kuře. Recept byl tak skvělý, že se ve Velké Británii stal klasikou. Ať už ve formě salátu nebo jako náplň do sendvičů – kuře je tak hebké a krémové, že se nedá přestat jíst. Můžete zužitkovat zbytky pečeného kuřete, my ale radíme připravit den dopředu vývar a kuře v něm nechat vychladnout. Prsa budou šťavnatější a vývar se vám bude hodit i do receptu. Když budete mít hotové kuře, dílo se vám povede během chvilky.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Salát
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 lžičky karí Madras
    10
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 120 ml červeného vína
    12
  • 150 ml drůbežího vývaru
  • 50 g sušených meruněk
  • 1 list bobkového listu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce majonézy
    3
  • 2 lžíce crème fraîche
    7
  • 1 hrst mandlových lupínků
    8
K podávání
  • 10 plátků světlého toastového chleba
    1
    7
  • 1 balení polníčku
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejdřív nasucho opečte plátky mandlí, trvá to jenom chvilku. Když budou světle hnědé, přesypte je na talíř a pánev vytřete papírovým ubrouskem.

02.

Připravte si k ruce všechny ingredience, příprava bude rychlá. Oloupejte a nadrobno nakrájejte jednu menší cibuli a dvě sušené meruňky. V uvolněné pánvi rozpalte olivový olej a na středním plameni krátce opečte cibuli. Přidejte karí koření a rajčatový protlak a rozmíchejte. Zalijte vínem a vývarem a přidejte sušené meruňky, bobkový list, citronovou šťávu, sůl a pepř. Obsah pánve svařte na polovinu, odstavte a nechte vychladnout.

03.

Mezitím si nakrájejte kuřecí prsa bez kůže na menší kousky a vsypte je do mísy.

04.

Z karí omáčky vyjměte bobkový list a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Smíchejte majonézu s créme fraiche. Postupně vmíchejte karí omáčku – nemusíte použít všechnu, řiďte se vlastní chutí. Kuře promíchejte s karí majonézou a nechte chvíli odležet v chladu.

05.

Kuře podávejte posypané plátky mandlí, ozdobené polníčkem a s toasty jako salát, nebo ho použijte jako pomazánku do sendvičů.

Můj tip: Den před přípravou kupte celé kuře a naporcujte ho. Ze špiček křídel a skeletu připravte vývar se zeleninou a kořením, na poslední půlhodinu přidejte k vývaru kuřecí prsa. Prsa nechte ve vývaru do druhého dne, takhle připravená jsou na korunovační kuře ideální. Stehna můžete použít na jiný recept.

Budete sledovat svatbu Harryho a Meghan a pochutnávat si při tom na korunovačním kuřeti?

Související témata:

Načítám