Hlavní obsah

Královské přezdívky: Kdo je Lottie, Vombat nebo Kapustička?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Alžběta II. je sice panovnicí, ale také je matkou, manželkou, babičkou, prababičkou a je obklopena svojí velkou rodinou. A ta se v soukromí zas tak moc neliší od dalších britských rodin. Takže nikoho nepřekvapí, že i oni mezi sebou používají přezdívky a zdrobněliny. Víte, kdo je třeba Archie?

Článek

Oslovujete se v rodině klasickými jmény, anebo pro sebe máte navzájem vymyšlené přezdívky? Určitě se najde alespoň pár členů vašeho příbuzenstva, pro které máte svá hravá pojmenování. Jinak tomu není ani v případě královské rodiny. Rozhodně se v soukromí neoslovují vévodo, či korunní princi, ale mají mnohem roztomilejší tituly.

Zdrobněliny pro princátka

Ta nejvřelejší pojmenování mívají většinou maminky pro své děti. Důkazem je i vévodkyně Kate (37), která má pro svoji dceru sladkou přezdívku. Protože je zvykem dávat v královské rodině tradiční jména, rodiče si je často upravují. Proto vévodkyně říká Charlottě (3) „Lottie“. Prozradila to bloggerka Laura-Ann z Belfastu, se kterou se vévodkyně dala do řeči, když tam byla na oficiální návštěvě. Když Laura-Ann řekla, že má čtyřletého syna Bertieho, odpověděla jí na to Kate, že „její Lottie je skoro stejně stará“.

Roztomilou přezdívku měla i princezna Diana (†36) pro svého syna Williama (36). Říkala mu prý „Vombat“, což je vačnatec pocházející z Austrálie. Princ se o tom rozpovídal v roce 2007 v rozhovoru pro televizi NBC. „Začalo to, když mi byly dva roky. Jeli jsme s rodiči do Austrálie, a právě odtud tohle zvíře pochází. Tak mi tak začali říkat. Ne proto, že bych tak snad vypadal. Nebo snad ano…?“ vtipkoval v pořadu mladý princ.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Charlotte a princ George? Kdepak. Lottie a Archie Foto: Profimedia.cz

To takový princ George (5) svoji přezdívku vyzradí sám. Když byl na návštěvě u rodičů vévodkyně Kate, tedy u babičky a dědy Middletonových, hrál si poblíž jejich domu. Přišel za ním soused, a ačkoliv moc dobře věděl, že jde o malé princátko, stejně se chlapečka zeptal, jak se jmenuje. Ten hrdě odpověděl, že „Archie“. Těžko říct, kde k tomu přišel, zda mu tak třeba říkají rodiče podle jeho druhého jména „Alexander“, ale rozhodně je to roztomilé!

Královna Gary

Velice legrační ale mohou být i ty přezdívky, které vymýšlí děti pro své rodiče a další členy rodiny. Když byl princ William (36) malým chlapcem, svoji babičku, královnu Anglie, oslovoval „Gary“. Královský dopisovatel Richard Kay jednou slyšel, jak v zahradách Buckinghamského paláce takto princ William na někoho volá. Neměl tušení, kdo by oním Garym mohl být, a tak se po tom začal pídit. Odpověď mu dala sama královna, že to ona je Gary. William ještě neumí říct „babička“. Ta se totiž anglicky řekne granny, a tak si slovo upravil dle své výslovnosti.

Foto: Profimedia.cz

Princi Williamovi (na fotografii v náručí) říkala jeho maminka VombatFoto: Profimedia.cz

Vtipné přízvisko pro svého prarodiče vymyslel i princ George. Když hovoří o princi Charlesovi (70), mluví o něm jako o dědečkovi Walesovi, a stejně ho i oslovuje. Jak logické! Vždyť princ Charles je přece princ z Walesu. Budoucí král také rád používá přezdívky a přirovnání, ačkoli o některých z nich tady teď raději mluvit nebudeme. (A kdyby vás to přesto zajímalo, přečtěte si článek o největších skandálech britské královské rodiny) Nedá se ale říct, že by byl snad nějaká romantická duše. Své snaše Meghan (37) totiž říká Tungsten neboli Wolfram. Napadlo ho to vloni v květnu, kdy se schylovalo ke královské svatbě a Meghan řešila problémy se svým otcem Thomasem Marklem (74).

„Princ Charles svoji snachu obdivuje pro její sílu a odhodlání, které princ Harry v životě potřebuje,“ nechal se slyšet zdroj blízký královské rodině. Meghan má prý vlastnosti velice podobné nerostu wolfram. No, lepší než být žula nebo čedič.

Ty moje Kapustičko 

To maminka vévodkyně ze Sussexu, Doria Ragland (62) pro ni má mnohem jemnější pojmenování. Od dětství jí prý říká Květinko. Možná proto, že si o ní myslí, že je křehká, anebo proto, že Meghan květiny miluje a ráda je jimi obklopována.

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip si ke královně dovolí to, co nikdo jiný. Třeba říkat jí Kapustičko Foto: Profimedia.cz

Mezi manžely, ať už princem Harrym (34) a vévodkyní Meghan nebo princem Williamem a vévodkyní Kate, panují romantická pojmenování. Oslovují se „miláčku“ nebo „má lásko“. Ovšem úplně nejlepší přezdívku má princ Philip (97) pro královnu. Říká jí „ty moje malá Kapustičko“. Jak romantické, že? S největší pravděpodobností to vzniklo z francouzského „mon petit chou“. Chou lze totiž samostatně přeložit do angličtiny jako cabbage, což znamená kapustička. Nenechte se ale zmást – je to sice vtipálek, ale vztah mezi princem Philipem a královnou Alžbětou II. je skutečně výjimečný.

Jaké přezdívky používáte vy?

Načítám