Hlavní obsah

Nejlepší parfémy pro zimní sváteční čas? Temné, sexy a smyslné! A hodí se i jako dárek pod stromeček

Foto: Oleg Gekman, Shutterstock.com

Foto: Oleg Gekman, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno stříknutí vás zahalí do tajemné a smyslné aury… K takovým kouzlům nepotřebujete být čarodějka ani vlastnit kouzelnickou hůlku. Stačí si vybrat ten pravý parfém, který dokonale doladí váš outfit i náladu. Jaká vůně se hodí pro zimní sváteční čas?

Článek

Když se řekne „zimní parfém“, většina žen pravděpodobně ví, co si má představit: těžší, dřevité a také orientální vůně. A právě takové bývají velmi sexy a vhodné na večerní události.

Protože je večírková sezona v plném proudu, možná přemýšlíte o novém parfému. Chcete, aby byl opravdu smyslný, a chcete se v něm cítit svůdně… Ale jak poznáte, jakou voňavku vyzkoušet? První nápovědou může být flakon, který často kombinuje zlatou a černou, objevují se i vínové, fialové či růžové tóny. A až najdete tu pravou vůni, raději sáhněte po EdP (Eau de Parfum): svěží toaletky nechte na den, večírek nebo důležitá večeře volají po něčem silnějším! Inspirujete se naším výběrem?

Rouge Privé

V popisu této vůně najdete slova smyslnost, svůdnost, provokace a luxus. Je inspirována postavou Roxany ze stejnojmenného temného románu z roku 1724, který napsal Daniel Defoe. Parfém vznikl ve francouzském Grasse, „hlavním městě parfémů“, a za jeho kompozicí stojí parfémářka Emilie Bouge. Dle jejích slov je vůně inspirována červenou barvou a jejími odstíny, je bohatá a návyková. Kombinuje v sobě květinové a orientální tóny: v hlavě je damašská růže, citron a bergamot, v srdci pivoňka, pačuli a růže a v základu benzoe, vetiver a pižmo.

  • V kolekci najdete dalších 16 parfémů, které jsou inspirovány velkými příběhy, jako je třeba Velký Gatsby nebo Hamlet.
Foto: Archiv firmy

Novellista Rouge Privé, 2 400 Kč (EdP 75 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firmy

Izia La Nuit

Tento parfém je óda na noc. Je velmi ženský a elegantní a nejvíc se hodí právě na večer. Je ale možné, že si ho zamilujete natolik, že se s ním nebudete chtít rozloučit ani během dne. Jde o pronikavou a zároveň hřejivou vůni, která jen tak nevyprchá. Je složená z červeného rybízu, mandarinky a kardamomu v hlavě, v srdci najdete květinové tóny jako růže, frézie a magnolie. Základ tvoří silná trojka ambry, pačuli a vanilky.

Foto: Archiv firmy

Sisley Izia La Nuit, 3 095 Kč (EdP 30 ml)Foto: Archiv firmy

Diamant

Co je sexy, nemusí být vždy jen temné. Představte si šarm a eleganci Angeliny Jolie ve filmu Cizinec. Tuhle voňavku by určitě použila třeba ve scéně, kdy se chystají s Johnnym Deppem na večeři. Je velmi ženská, elegantní a hřejivá. Kombinuje v hlavě tóny mandarinky a pomeranče, v srdci je švestka a jasmín a základ, který je nejvýraznější, tvoří vanilka, pačuli, karamel a pižmo.

Foto: Archiv firmy

Fragonard Diamant, 1 260 Kč (EdP 50 ml), prodává La Pharmacie FrançaiseFoto: Archiv firmy

The One

Vůně, které jsou považované za sexy a smyslné, často obsahují vanilku. A platí to i o této ikonické vůni. I když pod značkou vycházejí další nové vonné kompozice, elegantní zlatý klenot z pultu parfumerií nemizí. V hlavě najdete orientální tóny mandarinkové a bergamotové kůry, liči a broskev. Srdce tvoří bílé lilie a v základu převládají vanilkové tóny, ambra a pižmo. Je to dokonalý doplněk na všechny večerní akce.

Foto: Archiv firmy

Dolce & Gabbana The One, 1 399 Kč (EdP 30 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firmy

La Nuit Trésor

Název ani flakonek nelžou. Jedná se o perfektní (nejen) večerní vůni, která vyšla v roce 2015 a její tváří byla Penélope Cruz. Je stvořená pro ženy, jež věří v moderní romantické příběhy. Je méně pronikavá než výše zmíněná Izia La Nuit, ale to jí na zajímavosti a podmanivosti rozhodně neubírá. Hlavu parfému tvoří sladká hruška, mandarinka a svěží bergamot, v srdci se nachází damašská růže, vanilková orchidej, marakuja a jahoda. V základu najdete vanilku, papyrus, karamel, lékořici a pačuli.

  • Máte rády víc květinových tónů? V nabídce je také novější verze La Nuit Trésor Fleur de Nuit.
Foto: Archiv firmy

Lancôme La Nuit Trésor, 3 130 Kč (EdP 30 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firmy

Hexensalbe

Průběžně mapujeme i parfémové novinky a tuto jsme si nemohly nechat pro sebe. Patříte mezi milovnice niche vůní? Zpozorněte. Švédský parfémový dům Stora Skuggan přišel začátkem listopadu s originální vůní. Jmenuje se stejně jako čarodějnická létající mast, která se kdysi vyráběla z jedovatých ingrediencí, měla halucinogenními účinky a vyvolávala opojné stavy.

Hlavu tvoří pelyněk a slaná lékořice, srdce je složeno z tuberózy, rozmarýnu, rulíku zlomocného a anděliky lékařské. V základu pak najdete bolehlav černý, lišejník a pačuli. Jde o opravdu nevšední vůni, kterou jen tak někdo nemá. A jak už to u niche parfémů bývá zvykem, je unisex.

Foto: Archiv firmy

Stora Skuggan Hexensalbe, 3 430 Kč (EdP 30 ml), prodává MyskinoFoto: Archiv firmy

Související témata:

Načítám