Hlavní obsah

Jak o sebe pečuje Michaela Maurerová? Nenosím make-up a jsem čichoplachá, což je docela prokletí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli herečka Míša Maurerová na něčem ulítává, je to aromaterapie. Svoje oblíbené vůně s sebou vozí i na cesty a vytváří si vlastní parfémy. Povídaly jsme si také o tom, jak se stará o pleť a které řasenky pro citlivé oči umí vykouzlit pěkné mrkačky.

Článek

Michaela Maurerová (43) patří ke známým českým herečkám a spousta diváků ji má v hlavách uloženou jako Digi z nováckého seriálového hitu Ulice. Už sice není její součástí, ale zato ji můžete vidět například v druhé sérii historického seriálu Zlatá labuť, kde si užívá dobové kostýmy coby postava tajemné Elišky. Také ji můžete vidět na divadelních prknech v divadle Gong v komedii Ani o den dýl, kde hraje společně s Lukášem Langmajerem a Liborem Jeníkem.

Jak se trojnásobná maminka stará sama o sebe? Na jakou kosmetiku nedá dopustit a co je jejím nejoblíbenějším relaxačním rituálem?

Jakou nejlepší radu ohledně líčení nebo péče o pleť jste dostala?

Čím jsem starší, snažím se ohledně líčení dodržovat radu: méně je více. Co se týče kosmetiky a péče o pleť, vyzkoušela jsem toho spoustu a vracím se k jednoduchým věcem a přírodě. Používám značku Avène, vyhovuje mi medicinální kosmetika. A pak celá rodina milujeme Nobilis, už od mého prvního těhotenství. A jsme závislí na éterických olejích.

Jak konkrétně je používáte?

Je to podle nálady i ročního období. Třeba v zimě dáváme do difuzéru oleje proti chřipkám a rýmě a v létě naopak svěží vůně, které navodí pocit, že není takové vedro. Není to žádné čarodějnictví, je to prostě jenom pocit a nálada, kterou vám vůně navozuje, navíc éterické oleje i čistí vzduch. Stačí, když difuzér pustím ráno na hodinu dvě, provoní to místnost a pak ho zapnu třeba ještě večer.

Jaké vůně preferujete?

Miluju citronovou trávu, bergamot, který je povzbuzující, hřejivou skořici v zimě a levanduli, ta je uklidňující. Občas je používám i místo parfémů - vyberu si éterický olej, který mi dělá dobře na těle i na duchu, dám ho do nějakého krému nebo masťového základu, a tím si vytvořím vůni. Cítím se pak v bezpečí a voním si. Jsem čichoplachá, mám zesílený čich, což je prokletí. Dělá mi dobře, když mám u sebe nějakou oblíbenou vůni, díky které si vyrábím svůj voňavý svět.

Jaký je váš nejoblíbenější relaxační rituál?

Mám ráda olejové koupele, které nejsou tak parfémované, takže si je tvořím sama díky éterickým olejům. Dám je rovnou do proudu vody, provoní to koupelnu, lehnu si, dám si k tomu víno nebo prosecco, vezmu si knížku a to miluju. Mám pocit, že aromaterapii absorbuje jak kůže, tak i smysly, je to taková Míšina chvilka.

Éterický olej dám do krému nebo masťového základu a voním si.

Skincare rutina

Jak se staráte o pleť, než jdete spát?

Protože nepoužívám žádný make-up nebo BB krém, odličuju si především oči. Na to mi nejlépe funguje chrpový dvoufázový odličovač od Yves Rocher. Pak si micelární vodou od Avène odlíčím pleť a následuje od stejné značky sérum s kyselinou hyaluronovou a niacinamidem a na to noční krém.

A ráno?

To je jednoduché, mám dva pleťové krémy, které střídám, a když mi to čas a pracovní vytížení dovolí, chodím se nechat opečovat jednou za měsíc nebo dva na kosmetiku. Oblíbenou mám také růžovou vodu, kterou používám na zklidnění, když mi třeba pleť zčervená z líčidel z divadla.

Jak vypadá vaše denní líčení?

Zvýrazním oči a rty, make-up vynechávám. Do civilu se snažím, aby těch líčidel bylo méně. Rtěnek střídám několik, ale mám ráda matnější, které jsou zároveň jako tužky. Co se týče řasenek, tady volím hypoalergenní produkty. Kdysi jsem totiž podlehla tomu mít krásné mrkačky a kvůli proceduře lepení řas na řasu jsem pak měla citlivé oči. Od té doby si na to musím dávat pozor. Našla jsem si tedy dvě řasenky, které řasy hezky zvýrazní, nedrolí se a jsou vhodné pro citlivé oči. Jedna je také od Avène a druhá od značky PBH. Pak mám od Yves Rocher tužky a fixy na oči, protože po nich neslzím.

Foto: Archiv firem

Zleva: Řasenka PBH Ethical Beauty, 489 Kč, prodává Goodie. Řasenka Avène, 559 Kč, prodává Dr. Max. Rtěnka v tužce SuperStay Ink Crayon, Maybelline, 208 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

Bez jaké kosmetiky se neobejdete na cestách?

Koupila jsme si malé cestovní krabičky a lahvičky, kam si svoji kosmetiku, kterou běžně používám, vždycky přeliju. A zároveň se neobejdu bez difuzéru a éterických olejů, protože já si vůni domova dělám kdekoliv. Mám pocit, že si tím vyčistím vzduch v hotelu a že si oleji vydezinfikuju i polštáře. Takže mi to voní jako doma kdekoliv na cestách!

Zvýrazním oči a rty, make-up vynechávám. Rtěnky mám ráda matnější, které jsou zároveň tužky.

Jak se staráte o vaše krásné zrzavé vlasy?

Vlasy se po všech porodech staly mou slabou stránkou, snažím se proto používat kvalitní šampony a kondicionéry. Problém je, že spousta lidí si myslí, že na barvené vlasy fungují přírodní věci, ale to neplatí vždycky. Na pokožku hlavy používám přírodní kosmetiku, také mám doplňky stravy na lepší kvalitu vlasů, ale tím, že si vlasy barvím, protože bych byla jinak šedivá, musím používat intenzivnější produkty.

Foto: David Kundrát/Czech News Center / CNC / Profimedia

Míša miluje červenou rtěnku, kterou doplní jen řasenkou a někdy očními linkamiFoto: David Kundrát/Czech News Center / CNC / Profimedia

Jaká je podle vás nejdůležitější beauty rada?

Já myslím, že kosmetika je strašně individuální věc, proto existuje tolik značek a druhů a člověk si musí vlastní zkušeností dojít k tomu, co mu vyhovuje a funguje. Kosmetika je také pro mě hlavně o rituálu, není důležitý jenom obsah, ale i lahvička a jakým rituálem se starám o pleť. Je to intimní záležitost, u které si každý musí najít vlastní cestu, univerzální rada neexistuje. Snad jen to, čím jsem začínala: méně je více.

Načítám