Hlavní obsah

Poznejte potraviny pro krásnou pleť. Rajčata ji rozzáří, borůvky zpevní, mandle zabrání vráskám

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít přirozeně zdravou a krásnou pleť? Tyto superpotraviny vám k ní dokážou pomoci. Jsou nabité antioxidanty, vitaminy i zdravými tuky. Všechno dohromady je skvělý koktejl, který potřebuje každá pokožka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kvalita a kondice pleti je jednoznačným ukazatelem a odrazem toho, jak se ke svému tělu chováte a zda o něj dobře pečujete. Stárnutí je sice zcela přirozený proces, který nezastavíte, dodržování zdravého životního stylu, cvičení a strava bohatá na důležité živiny mohou ale významně zpomalit jeho projevy.

Pro bezproblémovou, hladkou a vypnutou pokožku je velmi důležitá správně vyvážená a pestrá strava, to pro vás jistě není žádná novinka. Dostatek ovoce a zeleniny a kvalitní pitný režim, to je naprostý základ pro zdraví i krásu. Existují ovšem některé superpotraviny, které mají obzvláště pozitivní benefity, pokud jde o zlepšení kvality pleti. Dopřejte si je plnými hrstmi, poznáte rozdíl.

Borůvky

Borůvky (a další bobulovité plody, jako jsou maliny, ostružiny, třešně a jahody) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem antioxidantů, což jsou látky, které pomáhají předcházet předčasnému stárnutí buněk organismu, tedy i pleti, a to tím, že snižují škodlivé účinky volných radikálů. Volné radikály jsou toxiny, produkované tělem nebo obsažené ve vnějším prostředí (nevhodná strava, chemikálie, sluneční záření…). Nadměrné množství volných radikálů vede k poškození buněk a urychluje proces jejich stárnutí. Borůvky navíc obsahují vitaminy A a C, které podporují tvorbu kolagenu, jenž zlepšuje elasticitu, tedy pružnost pleti.

Mastné ryby

Velmi mastné ryby, jako je tuňák, losos nebo sardinky, jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny. Ty pomáhají obnovovat buněčné membrány, a tím podporují pevnost a pružnost pokožky. Esenciální mastné kyseliny jsou nezbytné pro normální fungování všech tkání v těle, podporují tvorbu kolagenu v pojivové tkáni pokožky, mají protizánětlivé účinky a hydratují pokožku zevnitř. Lidský organismus si je nedokáže sám vytvořit, proto je důležité dodávat je stravou.

Avokádo

Avokádo je ovoce extra bohaté na vitaminy C a E. Oba tyto vitaminy jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi, zejména vitamin C, který pomáhá zmírňovat záněty kůže a optimalizovat tvorbu kolagenu. Ten je odpovědný za kvalitu pleti a redukuje vrásky. Nenechte se odradit vysokým obsahem tuku v avokádu. Skládá se převážně ze zdraví prospěšných mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají, mimo jiné, snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu. Zároveň udržují pokožku hydratovanou, pružnou a pevnou. Blahodárný vitamin E pak chrání před oxidačním stresem a snižuje tvorbu vrásek. V avokádu najdete i hodně kyseliny listové, která je důležitá pro regeneraci kožních buněk.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Avokádo je extra bohaté na vitaminy C a E, které jsou známé svými vysoce antioxidačními vlastnostmi, účinně bojují proti stárnutí buněkFoto: Krasula, Shutterstock.com

Vlašské ořechy a mandle

Vlašské ořechy jsou skutečnou superpotravinou s vysokým obsahem živin, které mají pro pokožku celou řadu pozitivních účinků. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitaminy B a E a antioxidanty, jež ji pomáhají chránit před poškozením způsobeným volnými radikály. Dále obsahují měď, minerál, který podporuje tvorbu kolagenu, a udržuje tak pokožku pevnou a mladistvou. V mandlích se zase nachází selen, jejž oceníte v boji s kruhy pod očima i unavenou, povadlou pletí, nebo mangan, důležitý minerál pro krvetvorbu, správný vývoj buněk a obnovu tkání.

Rajčata

Červená rajčata jsou bohatá na látku lykopen, což je velmi silný antioxidant, který chrání pokožku zejména před poškozením slunečním UV zářením (ano, právě tím, které je hlavní příčinou vzniku vrásek a pigmentových skvrn). Obsahují také vitamin C, který podporuje tvorbu kolagenu a pomáhá udržovat pleť pevnou a hladkou, celkově zlepšuje její strukturu. Zařazením sladkých rajčat do jídelníčku prokážete své pleti skvělou službu a snížíte známky jejího stárnutí.

Na rozdíl od jiných druhů ovoce, které je nejlepší jíst syrové, abyste minimalizovali ztrátu důležitých živin, rajčata byste měli konzumovat tepelně upravená. Tak je antioxidační účinek lykopenu maximální. V rajčatech navíc najdete hodně beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, jenž hraje klíčovou roli, pokud jde o zdraví a kvalitu pleti.

Načítám