Hlavní obsah

Zaměřeno na večerní péči: Následujte pravidla skin cyclingu a budete mít tu nejlepší pleť

Foto: svetikd, Gettyimages.com

Foto: svetikd, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste slyšeli o skin cyclingu? Definuje ho to, že nepoužíváte jedny a ty samé kosmetické přípravky, ale pravidelně - cyklicky - je střídáte, abyste na pleť působili účinně, ale bez podráždění. A nejlepší zpráva? Těžit z něj můžou všechny typy pleti.

Článek

Trend #skincycling má původ na tiktoku a na rozdíl od spousty bláznivých beauty trendů opravdu funguje. Oslovil spoustu lidí, protože nabízí snadný přístup k péči o pleť. Je vhodný zejména pro ty, kdo mají problém se složitostí rutiny, nechtějí s ní nic moc vymýšlet, ale touží po nejlepších výsledcích. Nezní to skvěle?

Seznamte se se skin cyclingem

„Skin cycling sestává ze čtyř jednoduchých kroků a zaručuje zdravější, hladší a lépe hydratovanou pleť, což je prospěšné zejména pro dospělé trpící akné,“ vysvětluje Ladislav Zsembera, training & education manager ve společnosti Naos, která zaštiťuje značky jako Bioderma nebo Institut Esthederm. Skin cycling se hodí ale pro všechny typy pleti, normální, smíšenou, mastnou i zralou.

Týká se večerní rutiny, kdy střídáte různé přípravky s účinnými látkami. První večer začněte s AHA a BHA kyselinami pro exfoliaci pleti, druhý večer přichází na řadu retinoidy, a třetí a čtvrtý den se zaměřujete na hydrataci, zklidnění a regeneraci. A pak zase od znova.

Cesta za nejlepší pletí: Jak na skin cycling

Cílem je vytěžit co nejvíc z aktivních látek a zároveň pleť nedráždit. „Může se zdát, že dva dny po sobě nanášíte na pleť celkem silné a dráždivé látky. To je pravda, ale právě proto, že pak dva dny necháváte pleť odpočívat, je to silné tak akorát, aby to bylo zároveň účinné,“ vysvětluje odborník na skincare. Také tento plán poskytuje „tahák“, pokud v jednotlivých krocích tápete a nevíte, jak a kdy produkty (ne)kombinovat.

Exfoliace

„První večer proveďte exfoliaci pomocí kombinace AHA a BHA kyselin, která připraví pleť pro lepší vstřebávání následných produktů,“ popisuje Ladislav Zsembera. Najdete je nejčastěji v podobě séra. Přípravek použijte na čistou, odlíčenou pleť a péči zakončete vaším oblíbeným večerním krémem.

„AHA kyseliny, jako je glykolová, mléčná a citronová, podporují proces exfoliace, regenerují pleť a podporují tvorbu kolagenu a elastinu,“ dodává k tématu Denisa Jasinská z české kosmetické firmy Essenté. BHA kyselina označuje kyselinu salicylovou, která je známou ingrediencí v boji proti akné, protože dokáže zničit zánětlivé procesy v jejich zárodku. Pokožka bude vyhlazená, póry vyčištěné.

Retinoly

„Druhý večer péče o pleť zahrnuje retinoidy, které stimulují tvorbu kolagenu a léčí akné,“ říká Ladislav Zsembera. Deriváty vitaminu A umí pleť zjemnit, bojovat proti vráskám i pigmentovým skvrnám nebo zesvětlovat jizvičky. Použijte je buď ve formě séra nebo olejíčku. Můžete je najít pod různými názvy - retinol, retinoidový komplex nebo retinal, který je ještě účinnější.

„Retinal minimalizuje známky stárnutí a vyhlazuje jemné vrásky. Má také antibakteriální účinky a působí na pleť bez nepříjemných vedlejších projevů podráždění. Proto se velmi dobře hodí i pro pleť s akné a viditelně zlepšuje stav všech typů pleti,“ říká na konto retinalu Denisa Jasinská.

  • S retinoidy začínejte však postupně a začněte na frekvenci jednou týdně, pomalu můžete na četnosti přidávat. Přes den pak vždy používejte ochranu proti sluníčku, protože způsobují větší citlivost pokožky na sluneční záření.

Hydratace

„Třetí a čtvrtý večer se zaměřujte na zklidnění a hydrataci pleti, aby se mohla zotavit z exfoliace a aplikace retinoidů,“ vysvětluje pravidla skin cyclingu Ladislav Zsembera. K tomu vám postačí hydratační a zklidňující péče, která zahrnuje například kyselinu hyaluronovou, pro- a prebiotika a ceramidy, které podporují kožní bariéru pleti. Jak na to konkrétně? Po čištění a tonizaci pleti přidejte hydratační sérum a završte to opět vaším večerním krémem.

Právě takto nastavená rutina vám pomůže to nepřehánět s retinoidy, pokud na ně nejste zvyklé, a také s AHA kyselinami. Právě mixování těchto účinných látek v jeden den by byla třaskavá kombinace. Když je ale budete cyklicky střídat, bude z nich váš obličej čerpat jen to nejlepší.

  • Pokud máte typ citlivé a velmi suché pleti, zkuste zařadit jen jednu aktivní látku (exfoliaci nebo retinol) týdně. Až poté můžete zkusit opatrně přidávat. Vybírejte ale jen ty produkty, které jsou pro citlivou pleť vysloveně určené.

Anketa

Vyzkoušíte skin cycling?
Ano, láká mě to
29,4 %
Ne, je to na mě moc složité
70,6 %
Celkem hlasovalo 561 čtenářů.

Načítám