Hlavní obsah

Péče o kožní bariéru je ve skincare prioritou, ale jak na to? Povolejte kyselinu, prebiotika i oleje

Foto: Geobor, Shutterstock.com

Foto: Geobor, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár lety se o kožní bariéru zajímali většinou jen lidé s atopickým ekzémem a hodně suchou kůží. Zato dnes se péče o tuto důležitou vrstvu pokožky stává stále častěji běžnou součástí kosmetické rutiny. Víte, jak mít krásnou a především zdravou pleť, která nebude předčasně stárnout?

Článek

Jak spravit či obnovit kožní bariéru? To je otázka, kterou si podle internetových vyhledávačů pokládá stále víc lidí. Silná a kvalitní kožní bariéra je totiž předpokladem zdravé a krásné pleti.

Co je to kožní bariéra

Jde o nejvrchnější vrstvu pokožky, která zastává klíčovou funkci: chrání kůži před alergeny, mikroorganismy, UV zářením i nečistotami. „Zdravá kožní bariéra uzamyká vlhkost a hydrataci v pokožce, což vede k mladě a svěže vypadající pleti až do pozdního věku. Zároveň se silná kožní bariéra postará o to, aby pokožka nebyla příliš citlivá a nereagovala přehnaně na okolní vlivy,“ vysvětluje Jitka Poláková, ředitelka české tradiční Kosmetiky Capri z kozího mléka.

Problém nastane, když je bariéra narušená. Jak k tomu dojde? Roli hraje genetika nebo například horká voda, chladné počasí, nevhodná kosmetika… Projeví se to zčervenáním, pupínky, ekzémy, svěděním, olupováním.

Citlivá, suchá a zralá pleť

Oslabená kožní bariéra je typická pro lidi trpící atopickým ekzémem a obecně citlivou pletísuchou kůží. „Oproti normální pleti, kterou jen tak něco nevyvede z míry, ta citlivá nemá dostatečnou ochrannou bariéru, proto reaguje i na běžné podněty nepřiměřeně,“ vysvětluje Denisa Jasinská z české kosmetické společnosti Essenté.

  • Sklony k citlivosti či suchosti kůže mohou být jak vrozené, tak získané během života. Pokud potíže trvají, jedná se o dlouhodobý problém, který vyžaduje speciální péči a trvalou podporu kožní bariéry.
  • Někdy je ovšem kůže jen dočasně podrážděná vlivem nepříznivých podmínek (chladné počasí, horká sprcha, nevhodná kosmetika, alergická reakce) a její obrannou bariéru lze obnovit za krátkou dobu.
  • Obranná schopnost kůže se také průběžně zhoršuje s přibývajícím věkem a je třeba ji podporovat vhodnou anti-age péčí.

Jak se pozná narušená kožní bariéra

Jak poznáte, že máte problém s kožní bariérou? „Pokožka je suchá, dehydrovaná a přecitlivělá na okolní vlivy. Možná budete mít přehnané reakce na mráz, déšť, sníh nebo střídání pobytu mezi venkovními a vnitřními prostory,“ říká Jitka Poláková.

A nejde jen o vnější projevy kůže, jako je pálení, svědění, začervenání, vysušení, pnutí, šupinatění, tvorba pupínků, vyrážek či akné, ale mohou být narušeny i procesy regenerace a zadržování vlhkosti, a tím pádem pleť začne stárnout rychleji. A to nikdo nechce!

Jak obnovit kožní bariéru

Kožní bariéru můžete posílit správně zacílenou kosmetikou. Co by měla obsahovat? „Nejvhodnější možností jsou produkty obsahující probiotika a prebiotika,“ radí Jitka Poláková. Kožní bariéru pomáhají dostavět také ceramidy, lipidy, přírodní oleje, niacinamid a kyselina hyaluronová. Na obalech produktů hledejte popisky jako „zklidňující, regenerační, intenzivně hydratační, vhodné pro citlivou pleť“…

Jaké kosmetice se vyhnout

Objevily se u vás příznaky narušené kožní bariéry? Pak je nutné dočasně změnit péči o pleť. Na dva tři týdny vysaďte přípravky a látky, které mohou svrchní vrstvu narušit.

  • Jedná se o retinol, vitamin C v silnější koncentraci, mechanický i enzymatický peeling nebo slupovací masky.
  • Vyhněte se také alkoholu, protože je pro kůži dost agresivní. „Může pokožku odmastit, vysušit a narušit její lipidovou bariéru,“ upozorňuje Lucie Krmíčková, školitelka značky Dermalogica.
  • Neposlouží vám ani parfemovaná kosmetika. „Umělé vůně nemají žádný přínos pro péči o pokožku nebo její celkové zdraví, naopak ji mohou podráždit. Mnoho citlivých kožních onemocnění má tendenci víc reagovat na produkt s vysokou parfemací. Vyhněte se jí raději úplně,“ radí odbornice.

Načítám