Hlavní obsah

Stačí si po vzoru Salmy Hayek ráno umýt obličej jen vodou? Povoleno pouze u citlivé pleti!

Foto: etonastenka, Shutterstock.com

Foto: etonastenka, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále častěji se ozývají názory, že není nutné si po ránu obličej čistit speciálním přípravkem, ale že stačí voda. Jak by tedy měla vypadat ideální ranní pleťová rutina? Uvádíme doporučení na pravou míru a asi vás nepotěšíme. I ráno je totiž potřeba tváři věnovat trochu péče.

Článek

Herečka Salma Hayek (57) okouzluje svým vzhledem, kam vkročí. Vypadá to, že zákony času na ni neplatí, a přitom botox prý nemá. Podle ní je to díky tomu, že si ráno nemyje obličej, jak řekla ve videu pro britský magazín GQ.

Tento postup odkoukala od své babičky. Obličej si pečlivě vyčistí večer před spaním, ale ráno už nepoužívá žádný čisticí přípravek. Raději ponechá pleti přirozený maz, aby pokožka zůstala hydratovaná. Obličej přestříká jen růžovou vodou a na pleť aplikuje to, co si zrovna žádá.

Jak by tedy měla vypadat ranní skincare rutina? Je nutné čistit pleť, nebo je lepší ji po vzoru Salmy nechat být? Vždy záleží na vašem typu pleti.

Správná péče o pleť

Jako klíč ke krásné a zdravé pleti se už roky doporučuje čistit obličej dvakrát denně, tedy před spaním a po probuzení. A to stále platí: „Během dne ulpívá na kůži maz, prach, smog, nečistoty z rukou či mobilního telefonu, a to vše je večer potřeba spolu s líčením smýt. Přes noc se zase pleť detoxikuje a vylučuje maz a odpadní látky, které byste z ní měly odstranit hned po ránu,“ vysvětluje Tereza Hošková, kosmetička a umělecká maskérka z La Pharmacie Francaise. „Mé tvrzení je založeno na poznatcích z praxe, kdy se u klientek velmi často opakují stejné chyby, jako je nevhodný výběr odličovacích přípravků, jejich nesprávné použití a především nepravidelnost v čištění pleti,“ říká odbornice. Tyto nešvary se pak na stavu pleti vždy odrazí v podobě ucpaných pórů, začervenání a dalších nedokonalostí.

Proč k mytí obličeje nestačí jen voda? Neporadí si totiž s látkami tukové povahy. „Proto je potřeba při čištění vždy v prvním kroku použít odličovací olej nebo mléko, které znečištěný tuk rozpustí, a pak je možné ho z pokožky odstranit,“ radí Tereza Hošková.

Ačkoli to může znít protichůdně, i na mastnou pleť používejte mastný odličovač, ideálně olej. „Produkuje více mazu než ostatní typy pleti, a tak je pro ni odličování olejem, který tuk lépe rozpouští, skvělá volba. Pokud zvolíte hydrofilní olej, tedy rozpustný ve vodě, nemusíte se bát, že by vám ucpal póry,“ dodává odbornice.

Zásada dvojího odličování pleti

Abyste si byli jisté, že je vaše čištění dokonalé, osvojte si rutinu dvojího čištění pleti, tzv. double cleansing, díky níž se spolehlivě odstraní všechen make-up i nečistoty. Díky tomu je pak následná péče v podobě sér a krémů účinnější a předcházíte také vzniku akné.

Double cleansing vychází z postupu korejské péče a sestává z použití dvou typů odličovadel. Prvním krokem je mastný produkt (olej, máslo, mléko..), ve druhém použijte odličovač na bázi vody - pěnu či gel. „Při této proceduře nezapomeňte na závěr dočistit pleť tonikem, které vyrovná přirozené pH kůže,“ připomíná Tereza Hošková.

Citlivá pleť má výjimku

Důkladné dvojité čištění večer i ráno ale není vhodné pro všechny typy pokožky. „U pleti citlivé a s růžovkou doporučuji po ránu umývat obličej klidně jen vodou. Není potřeba ji čistit přípravkem, protože ne každý to ráno snese,“ vysvětluje odbornice na krásu a péči Kateřina Routová. V tom případě můžete podobně jako Salma Hayek použít po ránu na obličej také třeba jen květovou vodu (např. levandulovou či růžovou), která pleť jemně hydratuje a zklidňuje. „Potom nezapomeňte nanést dávku hydratace a ochrany v podobě krému s SPF,“ radí na závěr.

Jak vypadá ideální ranní péče

  1. Dvojí čištění (mléko/olej a gel/pěna/micelárka)
  2. Tonikum
  3. Sérum
  4. Oční krém
  5. Denní krém
  6. Obličejový krém s SPF 30/50
  • Ranní rutina by měla pleť osvěžit a připravit ji na vše, co ji během dne čeká. Je důležité zaměřit se na její ochranu před slunečním zářením, smogem a dalšími nečistotami městského prostředí.
  • Od té večerní se liší také použitím aktivních látek. „Ráno vynechte retinol, AHA a BHA kyseliny, které mohou zvyšovat citlivost pokožky na slunce. Na noc je ale naopak zase zařaďte, protože stimulují obnovu buněk, čímž redukují vrásky a podporují rovnoměrný tón pleti,“ dodává na závěr kosmetička Tereza Hošková.

Odličovací přípravky

Načítám