Hlavní obsah

Outdoorová móda už dávno nemusí být nudná! Nejhezčí zateplená trika a svetry do přírody i do města

Foto: Veronika Zelenina, Shutterstock.com

Foto: Veronika Zelenina, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska Čechů k pohodlnému sportovnímu oblečení je proslulá. Dá se říct, že praktičnost nad krásou většinou vítězí. Nicméně i do této kategorie se pomalu vkrádá styl. Jak se oblékat chytře a zároveň stylově? Tuhle zimu vám bude teplo, věřte nám! Trik je ve správném materiálu a vrstvení.

Článek

Sportovní a turistickou módu pomalu dovádíme k dokonalosti – svědčí o tom počet tuzemských značek, které se touto kategorií zabývají. „V poslední době se smazává hranice mezi čistě outdoorovým oblečením a oblečením každodenním. Barvy jsou tlumenější a střihy univerzálnější. Na druhou stranu bychom neradi zaměňovali pohodlí a pohodlnost. Jsou prostě příležitosti, kam se typicky outdoorové oblečení nehodí. Třeba divadlo,“ říká Jan Štika, brand manažer české značky Hannah.

Přemýšlet nad tím, jaký materiál a kolik vrstev si oblečete, se vyplatí nejen když vyrážíte na túru do lesa, ale třeba i do města na vánoční trhy nebo procházku městem. Naučte se správně vrstvit a už se nebudete nikdy klepat zimou. Máme tipy jak na sportovní kousky, tak i na ty elegantnější.

První vrstva: Jako druhá kůže

Základní vrstvou je spodní tričko, které musí splňovat požadavky na hřejivost, prodyšnost a schopnost odvádět pot. Jaké si vybrat? V první řadě si musíte uvědomit, jak intenzivní bude vaše fyzická aktivita. „Pokud předpokládáte, že bude vyšší a že se zpotíte, měli byste sáhnout po syntetických materiálech, jako je polyester a polyamid, nebo přírodních, jako je merino vlna a Tencel. V současnosti se dokonce kombinují syntetické a přírodní materiály, a tím se dosahuje maximální funkčnosti výrobku,“ říká Karin Zezulková, produktová specialistka značky Craft.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dámské funkční triko Craft s vlnou, 1850 Kč; Merino triko Moira, 1799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Funkční triko z merino vlny Thermowave, 1759 Kč, prodává Ovečkárna; Funkční triko z merino vlny Zulu, 499 Kč, prodává 4campingFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tričko z merino vlny Forclaz, 599 Kč, prodává Decathlon; Funkční triko Performance, 85 Kč, prodává Levný textilFoto: Archiv firem

Pokud se jedná o tričko na běžné nošení, klidně i do práce pod halenku, košili nebo svetr, využijte schopností kašmíru, modalu nebo bambusu. Kašmír je jedním z nejdražších materiálů, proto je často v oblečení ve formě příměsi (okolo 10 %). Vyniká tím, že je super příjemný a hřejivý. Zrovna tak modal – jde o celulózové vlákno, které je příjemné na tělo, měkké a nežmolkuje. Oblečení z bambusu spadá do stejné kolonky. Má navíc skvělé termoregulační schopnosti – v zimě hřeje a v létě chladí. Je antistatické a není cítit potem díky antibakteriálním vlastnostem.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ultralehké tričko z modalu a kašmíru Intimissimi, 849 Kč; Modalové triko s příměsí kašmíru Collo, 829 Kč, prodává AstratexFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Bavlněné triko CityZen, 920 Kč; Bambusový rolák, 790 Kč, prodává BambutikFoto: Archiv firem

Druhá vrstva: Na túry fleece, do práce vlnu

Druhá vrstva by měla umět udržovat tělo v teple. Bude to slabší či silnější mikina nebo svetr. Opět jsou skvělou volbou vlna, kašmír nebo ze syntetických vláken fleece. Volte je podle toho, na jakou aktivitu se chystáte.

Připravte se také na to, že za tyto hřejivé materiály si něco připlatíte. Pokud chcete například svetr z čistého kašmíru, připravte si několik tisíc. Neodsuzujte ale kousky, které mají pouze pár procent příměsi, i ty pěkně poslouží do zimních dní a zahřejí. O tohle oblečení se pěkně starejte, svetry nevyvěšujte na ramínka a perte je šetrně, ať vám vydrží co nejdéle.

Foto: Archiv firem

Fleecová mikina Hannah, 1350 Kč; Funkční svetr z hřejivého materiálu Loap, 959 Kč, prodává SportissimoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vlněný svetr s příměsí kašmíru Reserved, 2399 Kč; Svetr ze směsi vlny a kašmíru, Esprit, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Rolák z čistého kašmíru Marks&Spencer, 6299 Kč; Svetr z vlněné směsi H&M, 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Svetr s příměsí vlny Zoot.lab, 584 Kč; Svetr s alpakou Esprit, 899 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám