Hlavní obsah

Bílé tenisky hodně krémujte, lněné šaty věšte do průvanu: Jak se starat o choulostivé módní kousky

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Udržitelnost se nyní v módním světě skloňuje více než často, a to je dobře. Oblečení totiž může vydržet roky, ale za předpokladu, že je z kvalitního materiálu a že se o něj dobře staráme. Jak zacházet se lněnými oděvy, bílými teniskami a proč je časté praní na škodu?

Článek

Za módu nemusíte utrácet desetitisíce a pěchovat skříň k prasknutí. Stačí investovat do menšího množství kvalitních kousků. Kromě toho, že se nám musí líbit a sednout, je ale potřeba myslet také na to, kam a jak často věci budeme nosit. „Myslím, že bychom si měly vybírat materiály oblečení i podle našeho životního stylu,“ říká módní návrhářka Mimi Lan tvořící pod značkou La Femme Mimi. „Nebudu doporučovat kamarádce, která je sportovní tip, každé ráno běhá a jezdí na kole po Praze, aby měla ve skříni hedvábí a len.“

O každý materiál je ale třeba správně pečovat. „Klientky mají poměrně často zafixováno, že pokud si pořídí drahý kousek do šatníku, měl by sám o sobě dlouho fungovat. Přeci si za něj zaplatili tolik peněz! Pravdou ale je, že o drahé, a často i náročné materiály, jako je hedvábí, kašmír nebo semiš, se musíme náležitě starat. Častokrát mnohem více, než o syntetické nebo bavlněné vlákno,“ říká stylistka Irena Vokrojová.

Vědět, jak daný kousek prát, sušit a skladovat, je základem pro jeho dlouhé nošení a naši spokojenost. Udělejte si proto přehled, jak se starat o kašmírové svetry, lněné šaty nebo bílé tenisky.

Pleteniny

Čím méně je budete prát, tím lépe! Pokud to není úplně nutné, nestrkejte svetry do pračky, dejte přednost ručnímu praní. „Místo praní je můžete nechat v průvanu vyvětrat,“ radí stylistka. „Zapomeňte také na sušičku a sušte je ve vodorovné poloze na sušáku. Také je nevyvěšujte na ramínku, mohly by se váhou vytáhnout a změnit tvar.“

Největší pozor si dávejte v případě kašmírového svetru. Tento luxusní přírodní materiál nemá rád vysoké teploty, proto jej perte vždy jen v ruce a ve vlažné vodě. Svetr neždímejte klasicky tak, že byste ho rolovali proti sobě, raději ho smotejte do klubíčka a opatrně vymačkejte vodu. Pomoci si můžete čistým ručníkem, do kterého svetr zabalíte a vodu z něj opatrně vymačkáte. Stejnou péči věnujte i svetrům vlněným.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Také ve skříni mějte svetry raději složenéFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Len

Len je oblíbeným letním materiálem díky své prodyšnosti. „Moje babička mi vždycky říkala, ať větrám své oblečení na balkoně a nechávám jej tam přes noc. Totéž aplikuji ve svých kolekcích ze lnu a hedvábí a doporučuji i svým klientkám vyvětrat šaty po každém nošení. Nemusíte je hned prát, pokud nejsou ušpiněné. A pokud jsou, doporučuji praní v ruce,“ radí Mimi Lan.

Len je mačkavý materiál, ale neubírá mu to na zajímavosti. Můžete pak využít steamer neboli parní žehličku, kterou napaříte sklady na oblečení na ramínku a můžete hned oblékat. „Můj osobní tip? Odnesu danou věc do koupelny, nechám ji pověšenou na ramínku, osprchuji, nechám ji odkapat, a potom už ji nemusím ani žehlit," dodává Mimi Lan.

Konopí

K dalším přírodním materiálům patří velmi příjemné konopí, které je v létě k nezaplacení – pohlcuje totiž vlhkost a také vyniká tím, že v zimě hřeje, v létě chladí. „Oblečení z konopného vlákna můžete prát na klasický program při 40 °C a s běžnými pracími prostředky. Nižší teplota a ekologické prostředky jsou samozřejmě vždy lepší volbou. Sušičce se raději vyhněte a žehlit můžete maximálně na první stupeň,“ radí Tomáš Rohal za značku Bohempia, která se zabývá výrobou oblečení právě z tohoto materiálu. „Zkoušeli jsme oblečení také větrat na čerstvém vzduchu místo praní po každém nošení a výsledky byly uspokojivé, což oceníte třeba na cestách. A bonus nakonec? Časem a praním se konopné oblečení stává měkčím a pohodlnějším.“

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Prát oblečení po každém nošení? Neekologické!Foto: New Africa, Shutterstock.com

Polyester

Nejrozšířenější syntetické vlákno je polyester a elastan. Jeho nevýhodou oproti přírodní bavlně je fakt, že není tolik prodyšný, také zanechává ekologickou stopu. Značky se ale čím dál tím víc snaží používat tento materiál recyklovaný. Jak se o něj starat? Syntetika toho vydrží nejvíce, takže nemusíte mít strach dát tato kousky i do sušičky. I tak ale oblečení perte nejvýše na 40 °C.

Viskóza

Někde na pomezí přírodních materiálů a syntetického vlákna leží viskóza. Je vyrobená z celulózy a přezdívkou jí budiž „umělé hedvábí“. Materiál je měkký, splývavý a nemačká se, stejně jako polyester. Proto i péče i tyto kousky je podobná. Zda můžete použít sušičku nebo ne, je trochu zapeklité, proto si to vždy ověřte na štítku a nastavte ten správný program.

Bílé boty

Nesmíme zapomenout ani na jeden ze stavebních kamenů šatníku, což jsou bílé tenisky. Jak zajistit, aby byly pořád jako nové? „Pokaždé před prvním nošením a pak průběžně nezapomeňte boty impregnovat. Následně umyjte špinavé boty vždy hned, když přijdete domů, ne ve chvíli, když si je opět berete na sebe. Lépe se sundávají nečistoty, které jsou čerstvé,“ radí Irena Vokrojová. „Bílou barvu látkových bot oživuje jedlá soda. U kožených tenisek je nutné, aby byly neustále nakrémované, nečistota po nich totiž lépe sklouzne. Na čištění využívejte suchou pěnu nebo houbičku s vodou a šetrným saponátem. Pokud se vám boty okopou, skvěle fungují na dobarvení bílé krémy nebo křídová houbička. Tkaničky můžete jako jediné prát v pračce,“ dodává na závěr stylistka.

Reklama

Související témata:

Načítám