Hlavní obsah

Victoria’s Secret nově v Praze: Značku luxusního spodního prádla založil muž primárně pro pány

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její spodní prádlo zná celý svět a předvádí ho nejslavnější modelky. Říkává se jim andílci díky křídlům, která nosí při velkolepých přehlídkách. Málokdo ale tuší, jaká je historie americké značky. Založil ji muž, aby se při nákupu krajek cítil on i další pánové dobře!

Článek

Victoria’s Secret je ve světě spodního prádla pojem. Přispěly k tomu jistě i velkolepé módní show plné krajek, vyšívaných korzetů a podvazků, které předváděly pečlivě vybrané modelky. Prvním andílkům je dnes už přes 50 let a teprve teď přichází firma i k nám…

Victoria’s Secret má obchod v Česku

U nás jsme si na luxusní produkty světoznámé značky museli počkat. Dosud je Češky mohly nakupovat v e-shopech nebo v tranzitní zóně na Letišti Václava Havla a nyní je tu první prodejna: dnes se otevře v pražském nákupním centru Westfield Chodov. Ať už se tam vydáte, nebo ne, jistě vás zaujme historie značky – vznikla totiž původně pro muže!

Vznik luxusní značky? Pro muže

Ikonická značka se specializuje na dámské podprsenky, kalhotky, noční košilky, sexy prádélko a kosmetiku. Takže vás asi překvapí, že ji v roce 1977 založil kalifornský podnikatel Roy Raymond proto, aby ukázal mužům, že nákup spodního prádla pro partnerku může být příjemná záležitost, při které se nemusejí cítit trapně. Inspiroval se přitom vlastní zkušeností, když vybíral dárek své manželce Gaye. Ano, čtete správně: nejmenovala se Victoria! Název odkazuje k viktoriánskému stylu, v němž byl navržen interiér prvních obchodů.

Firma slavila díky své image i velkému výběru prádla úspěch. Když ale začal postupem času klesat zisk, prodal v roce 1982 zakladatel značku za milion dolarů novému majiteli. Stal se jím miliardář Leslie Wexner a vzal brand do parády: prodejny rozšířil do nákupních center a zaměřil se víc na ženy jako zákaznice. Značka Victoria’s Secret opět začala růst a v 90. letech přišla i s vlastní řadou vůní.

Původní majitel Roy Raymond zatím investoval do obchodu s dětským oblečením, ale brzy v něm utopil všechny peníze. Propadl depresím i alkoholu a spáchal sebevraždu – v srpnu 1993 skočil z mostu Golden Gate.

Foto: Profimedia.cz

Obchod s luxusním spodním prádlem se zítra otevře i v Praze na ChodověFoto: Profimedia.cz

Elitní klub andílků ve zlatě a diamantech

A firma dál rostla. V roce 1995 proběhla první luxusní přehlídka v New Yorku a od té doby se tato každoroční okázalá (a také velice nákladná) show stala nezbytnou součástí image firmy. Požadavky na modelky byly velmi přísné a zdaleka ne všechny dívky, které pro značku pracovaly, se dostaly mezi její vyhlášené andílky. Jednalo se o vybrané krásky, jež se staly tváří Victoria’s Secret a uzavřely s firmou speciální smlouvu. Většinou jen ony mohly na přehlídce obléct křidélka, a některé dokonce i honosnou ikonickou Fantasy Bra: podprsenku z drahých kovů a kamenů za miliony, která byla každoročně vytvořena jen pro tuto podívanou a představovala zlatý hřeb večera.

Mezi nejznámější andílky patří Gisele Bündchen, Heidi Klum, Adriana Lima, Alessandra Ambrosio, Karlie Klos, Miranda Kerr, Doutzen Kroes, Candice Swanepoel, Elsa Hosk a také dvě slavné Češky – Karolína KurkováDaniela Peštová.

Přišla krize, show skončila. Vrátí se?

Po období růstu přišel zlom. Zisky začaly klesat a společnost byla spojována s kauzou MeToo – marketingový ředitel měl dívky dlouhodobě obtěžovat a vedení nezasáhlo. A když stejný šéf odmítl plus size a transgender modelky, zákazníci ostře zareagovali. Kritika se týkala i přílišné sexualizace, mužského pohledu na produkty určené ženám, dále důrazu na mimořádnou štíhlost a stereotypní představu o kráse. Firma navíc nenabízela mateřské či těhotenské prádlo, větší velikosti ani pohodlné modely ve sportovnějším stylu. Pověst značky se horšila, výdělky se tenčily a nakonec byla v roce 2019 výroční přehlídka zrušena.

Letos se však zatím zdá, že se opět bude konat! Čeká se návrat ve velkém stylu a spekuluje se i o novém konceptu s plus size modelkami, které jsou už nyní v nových kampaních, stejně jako transgender modelka Valentina Sampaio. Tak se necháme překvapit…

Načítám